Politika

Transparentnost Srbija podnela Ustavnom sudu inicijativu za ukidanje odredbi o autentičnom tumačenju zakona

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

14:51

Transparentnost Srbija podnela Ustavnom sudu inicijativu za ukidanje odredbi o autentičnom tumačenju zakona
Transparentnost Srbija podnela Ustavnom sudu inicijativu za ukidanje odredbi o autentičnom tumačenju zakona - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Transparentnost Srbija podnela je Ustavnom sudu inicijativu za utvrđivanje neustavnosti odredaba Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika Narodne skupštine koji uređuju donošenje autentičnih tumačenja zakona.

Kako je saopštila Transparetnost Srbija, inicijativa je podneta kako bi se sprečila, kako navode, sve raširenija praksa da Skupština, kroz donošenje navodnih tumačenja zakona, te zakone menja tako da dobijaju značenje koje originalno uopšte nisu imale.

Transparentnost smatra da treba ukinuti zakonske mogućnosti da Skupština donosi bilo kakva autentična tumačenja zakona, makar dok sporna pitanja ne bude uređena na potpuniji način.

"Najveću opasnost predstavlja to što takve promene, za razliku od 'običnih' izmena i dopuna zakona, važe retroaktivno, pri čemu je neretko stvarni cilj tog narušavanja pravnog poretka zaštita privatnih interesa", navodi se su saopštenju.

Kao primer za tu pojavu, Transparentnost navodi tumačenje Zakona o sprečavanju korupcije, na osnovu kojeg je nekoliko hiljada osoba naprasno izgubilo svojstvo javnog funkcionera, a što je imalo za posledicu da mnogi od njih izbegnu krivičnu, prekršajnu ili drugu odgovornost zbog kršenja zakonskih obaveza (129 postupaka pred Agencijom je obustavljeno iz ovog razloga u 2021).

Još drastičniji je mogao da bude slučaj predloženog a potom povučenog autentičnog tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, kako bi se pogodovalo jednoj od strana u sudskim sporovima između korisnika kredita i banaka, iako je reč o zakonu koji ne samo da nisu doneli poslanici tog skupštinskog saziva, već SFRJ.

"Iako institut autentičnog tumačenja postoji decenijama, a poznaje ga i pravna nauka, problem je to što trenutno nema nikakvih garancija i pravnih mehanizama da se zloupotrebe spreče", ističe Transparentnost Srbija.

Važeći Ustav Srbije iz 2006. uopšte ne prepoznaje autentično tumačenje kao izvor prava, dok Zakon o Narodnoj skupštini i skupštinski Poslovnik otvaraju mogućnost za donošenje takvih tumačenja, ali ne postavljaju nikakva ograničenja u pogledu toga šta sme da se tumači.

Tako nastaju situacije u kojima se "tumače" norme koje su potpuno jasne, navodi Transparentnost Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija