Izbori 2022

Transparentnost Srbija: Za izbornu kampanju potrošeno 15,7 miliona evra

Komentari

Autor: Fonet

06/04/2022

-

13:46

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnja izborna kampanja vredna je oko 15,7 miliona evra, izjavio je danas programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić i ocenio da se, pre uvida u konačne izveštaje o finansiranju kampanje, može zaključiti da će biti više onih koji su na muci da opravdaju svaki dinar, nego onih koji će uklapati potrošeni novac.

Nenadić je, na konferenciji za novinare, rekao da je ova kampanja rekordna po sumi novca koja je izdvojena iz budžeta, a polovinu tog novca, srazmerno broju osvojenih mandata, dobiće Srpska napredna stranka - oko osam miliona evra.

 

 

Ujedinjeni za pobedu Srbije mogu da računaju na 1,33 miliona evra, ostale stranke su između 500.000 i 850.000 evra, dok će strankama manjina pripasti iznos od 170.000 do 275.000 evra.

Nenadić je rekao da je, prema proceni Transparentnosti, kampanja na televizijama koštala oko sedam miliona evra, a 60 odsto tih troškova platila je SNS.

 

 

Najveći deo oglasnog kolača odnosi se na TV Pink i njene povezane kablovke kanale - 2,6 miliona evra, na RTS 1,8 miliona evra, TV Hepi oko 1,2 miliona, grupa Prva- B92 831.000 evra, dok je kod kablovskih TV stanica prihod bio značajno manji, pokazuju procene Transparentnosti.

Nenadić je naglasio da je vrednost predsedničke i parlamentarne izborne kampanje na TV stanicama "koštala" oko 3,2 miliona evra, dok je TV kampanja za beogradske izbore koštala manje od 250.000 evra.

Prema njegovim rečima, ovi izbori su pokazali značaj oglašavanja na društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku na kojem je za tri meseca ove godine plaćeno oglasa u vrednosti od 400.000 evra, dok oglašavanje na bilbordima beleži rast od 90 odsto.

 

 

Nenadić je naglasio i da su zbog značajne finansijske injekcije iz budžeta za ovu izbornu kampanju stranke u manjoj meri koristile druge vidove finansiranja, poput kredita ili donacija, koje beleži samo Socijalistička partija Srbije.

Medija Centar Beograd

 

Kampanja je dodatno bila skuplja jer stranke ne žele da vrate ijedan dinar u budžet, ocenio je Nenadić.

Kada je reč o tome ko mora da vrati novac u budžet, Nenadić je rekao da će to biti Miša Vacić jer nema jedan odsto osvojenih glasova birača, odnosno Romska lista i jedna od dve liste Albanaca sa juga Srbije jer nisu osvojile 0,2 odsto koliko je predviđeno za stranke manjina.

Stranke su imale obavezu da preliminarne izveštaje o finansiranje kampanje dostave sedam dana pre izbora, odnosno 26. marta, ali je do tog roka samo jedan izveštaj bio dostupan, rekao je Nenadić i smatra da treba biti oprezan u tumačenju izveštaja koji predstavljaju 15 do 20 odsto troškova.

Komentari (0)

Talk of the town