Politika

SAD sprema zakon o Zapadnom Balkanu iza koga stoje i demokrate i republikanci: Investicije, saradnja, ali i "kazne"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, N.Z.

10/08/2022

-

13:12

SAD sprema zakon o Zapadnom Balkanu iza koga stoje i demokrate i republikanci: Investicije, saradnja, ali i "kazne"
SAD sprema zakon o Zapadnom Balkanu iza koga stoje i demokrate i republikanci: Investicije, saradnja, ali i "kazne" - Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Ovaj nacrt, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorka Džin Šahin, predsednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, republikanski senator Rodžer Viker, ali i nekoliko drugih senatora.

Kako je istakla senatorka Šahin na svojoj veb stranici, "usred ni sa čim izvanog rata Rusije u Ukrajini i Putinovih jasnih ambicija da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope, odnos SAD sa Zapadnim Balkanom je ključan".

"Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama", rekla je ona u predstavljanju inicijative.

U zakonu i Otvoreni Balkan

Kako se navodi, nacrt zakona nalaže američkom državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Takođe, predviđa vraćanje u zakon dve izvršne naredbe, koje bi garantovale ovlašćenja za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umešani u koruptivna dela.

Takođe, ovaj zakon ima nameru da podstiče univerzitetska partnerstva, angažovanje Mirovnog korpusa u regionu, stvara inicijativu mladih lidera na Balkanu i zahteva od Razvojne finansijske korporacije da otvori prethodno najavljenu kancelariju u regionu.

profimedia

 

Kao jedna od stavki, u nacrtu se pominje i inicijativa Otvoreni Balkan, koja, kako se ističe, ima veliki potencijal za unapređenje ekonomskih uslova u regionu.

Šta su ciljevi predlagača 

Senatorka Šahin je inače predvodila grupu američkih senatora koji su u aprilu posetili Zapadni Balkan zbog zabrinutosti o uticaju sukoba u Ukrajini na ovaj region.

"Kada sam tokom proleća putovala na Zapadni Balkan, upoznala sam mlade lidere koji su delili svoje snove o izgradnji prosperitetne budućnosti u zemljama sa jakim demokratskim institucijama i ekonomskim prilikama. Njihove priče - njihove vizje izgradnje svetlije budućnosti za sledeću generaciju - inspirisale su moje zakonodavstvo. Ovaj region zaslužuje svaki mogući alat za izgradnju održivih demokratija, i ja sam ponosna što predvodim ovaj dvopartijski zakon koji bi podstakao odnose između SAD i naših balkanskih partnera i koji bi podstakao veću regionalnu integraciju", navodi ona.

profimedia

 

Senator Viker je rekao da bi predlog zakona "poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države predane potpori diplomatije u regionu", a zakon su podržali i senatori Dik Durban, Tom Tilis, Kris van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi.

Za senatora Tilisa, "u vreme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i preti saveznicima u NATO, regija Zapadnog Balkana je ključna za sigurnost Evrope". I Tilis je takođe u aprilu bio u poseti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Žika

10.08.2022 17:30

Sramotno i odvratno! Kao da na Balkanu žive neki primitivni narodi.

Srbija