Politika

Dačić: Važno je državno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2021

-

18:08

Dačić: Važno je državno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije
Ivica Dačić - Copyright EPA/Djordje Savic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da zna da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće popustiti i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali i da je jedinstvo po ovom pitanju veoma važno.

Dačić je na sednici parlamenta, na kojoj je Vucicć poslanicima podneo izveštaj o pregovorima sa Prištinom i o stanju na KiM, u ime SPS i JS preneo punu podršku nastojanjima i borbi za državno jedinstvo i zaštitu nacionalnih i državnih interesa ističući da samo stabilna i jedinstvena Srbija može biti jaka.

Lider SPS je kazao da postoje teme oko kojih političke stranke mogu da se razlikuju, ali da ne mogu oko KIM i da je zato, kako kaže, od neprocenjive važnosti što se održava današnja sednica parlamenta i što na njoj govori predsednik Vučić.

"Kosovo je centralna srpska tema vekovima"

Dačić je kazao da je KiM centralna srpska tema vekovima, ali da ono više nije bilo srpsko nego što jes bio navodeći da od 1459. do 1912. godine Kosovo nije pripadalo Srbiji, ali da ga nismo izgubili.

"U poslednjih nekoliko vekova nije postojala tema u književnosti, umetnosti,nauci, politici koja nije bila vezana za Kosovo i Metohiju. Oni koji su pobedili na Kumanovu 1912.godine su bili kosovski osvetnici i oslobodioci", rekao je Dačić.

Naveo je da su Srbija i Crna Gora zajedno oslobodile Kosovo 1912. godine naglasivši da Crna Gora priznajući nezavisnost Kosova nije izdala Srbiju nego samu sebe uz podsećanje da su, Peć, Dečani, Istok i Ðakovica su 1912. pripali Crnoj Gori.


Dačić je kazao i da su za 453 godine albanizacija, islamizacija, etničko čišćenje i promena demografije učinili svoje, ali da to što nas ima manje ne daje pravo nikom da vrši secesiju i upitao kako je bilo da kad god neki narod postane manjina na delu gde žive druge naconalne manjine, taj deo teritorije ima pravo na svoju državu.

"Znaju oni da je to nemoguće i zato su ovo nazvali sui generis, misleći da se njih neće ticati", rekao je Dačić.

Naglasio je da nikada na KiM nije postojao problem ljudskih prava Albanaca i demokratije, ali jeste nelegalne secesije i želje Albanaca da stvore Veliku Albaniju.

"Albanci su nelegalno proglasili nezavisnost KiM"

Dačić je naveo da su Albanci nelegalno proglasili nezavisnost Kosova "zasnovanu na lažima poput one da su Srbi silovali 20.000 Albanki na KiM".


"Do sada se prijavilo nekoliko stotina na poziv koji su sami uputili građankama na Kosovu i Metohiji.Svaka žrtva zaslužuje poštovanje, ali nije isto govoriti o 20.000 i 200 žrtava", naveo je Dačić.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je Srbija počinila genocide nad kosovskim Albancima navodeći podatke da je u Prištini 1981. godine živelo 50.269 srba, a da ih je 2011. bilo 430, kao i da je u Uroševcu živelo 18.285 Srba, a 2011. godine svega 32.

U Ðakovici je, dodao je, ostalo samo 17 Srba, a živelo ih je 1. 898.

"Gde su oni gospodine Kamberi? Ako je genocid nad Albancima, kako ih ima više nego što ih je bilo, a Srba manje, da niste nešto pogrešili", upitao je Dačić poslanika Šaipa Kamberija, reagujući na njegove optužbe o zločinima nad Albancima, i dodao da je počnjen genocid nad Srbima i da je to "istorijska i faktička istina".

Kada je SPS formirao koaliciju sa SNS 2012. godine zatečena je, kako kaže, jednostrano proglašena nezavisnost Kosova koju je priznalo 110 zemalja.

Moguća samo dva pristupa

Dačić je ocenio da se mogu imati dva pristupa - ili je sve izgubljeno ili "Kosovo je Srbija" i ništa se nije promenilo, ali da situacija na terenu govori sasvim drugačije.

"Niti Srbija ima puni suverenitet u Prištini, niti Priština ima puni suverenitet na severu KiM. Svaka promena je moguća samo ratom, zato smo se opredelili za dijalog jer je to jedino razumno", rekao je.


Dodao je da Albanci 2012. nisu ni pomišljali na kompromis, ali da se situacija promenila promenom vlasti i da je Srbija postajala sve jača i kredibilni partner.

"Započeli smo proces otpriznavanja nezavisnosti Kosova i sada Kosovo više nema većinu u UN i ako se kandiduje bilo gde proći će kao u UNESKO-u i Interpolu", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija