Politika

Polemika Vučića i Kamberija u Skupštini Srbije

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

22/06/2021

-

14:49

Polemika Vučića i Kamberija u Skupštini Srbije
Polemika Vučića i Kamberija u Skupštini Srbije - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Šaip Kamberi rekao je na sednici na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom da Briselski dijalog i dalje ostaje glavni mehanizam procesa normalizacije, ali je svoje obraćanje više posvetio tome "da je Srbija činila zločine nad albanskim stanovništvom na KiM". Predsednik Vučić mu je na to odgovorio da je Srbija procesuirala odgovorne za zločine nad Albancima.

Kamberi je poručio i da je Srbija danas umorna od mnogih stvari, od svoje, kako kaže, zavade sa Evropom , ali i od Kosova i poručio da treba naći rešenje.

"Ljudi treba da budu upoznati da Srbija danas mora da razgovara sa onima kojima je ubijala decu, a mnogima i cele porodice. Vi ćete možda u rundi dijaloga imati nekog čiju porodicu su ubili Škorpioni", rekao je Kamberi.

Rekao je da srpski narod mora tuđim očima pogledati sebe i konačno shvatiti da je sticanje prijatelja važnije od osvajanja teritorije.

"Danas se mora shvatiti da je nezavisnost Kosova logična posledica raspada bivše SFRJ kao i da su nad albanskim narodom 1998. I 1999.godine u ime srpske države počinjeni teški ratni zločini", rekao je Kamberi.

Dodao je da srpska javnost treba da bude obaveštena o svemu što se događalo na KiM.

"Bili ste dobro krenuli kada ste najavili da ćete obavestiti javnost o detaljima slučaja Panda, ali ste onda zastali. Ne znam zašto, ali da ste išli do kraja, danas bi vam lakše bilo", rekao je Kamberi.

Kamberi kaže da srpska javnost mora da zna da su, kako tvrdi, masakre počinile vojne, policijske i paravojne snage nad albanskim stanovništvom.

On je izrazio uverenje da će normalizacija odnosa između Beograda i Prištine uticati na normalizaciju položaja njegovih sunarodnika koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu i svih Albanaca u Srbiji.

"Integracija u EU i dalje ostaje zajednički cilj Srbije i Kosova, a sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa predstavlja uslov za članstvo. Bez napretka u tom procesu nijedna strana se ne može nadati članstvu u EU", rekao je Kamberi.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Gde su ubice porodice Šutaković?"

Predsednik Vučić odgovorio na izlaganje poslanika Šaipa Kamberija. Naveo je da od albanskih predstavnika nikada nije čuo da su i Albanci činili zločine.

"Pomenuli ste jedan primer Sarande Bogujevci, žena je prošla kroz pakao života, ali treba da znate da je ona prmiljena u Beograd 2013. i govorila o teškom zločinu koji je počinjen nad njenom porodicom. Sreća je da je Saradna živa, da može da priča o teškom zločinu, a ko će da priča o zločinu nad porodicom Šutaković, gde je troje dece ubijeno i zajedno sa ocem i majkom pokopano tako da nikad ne budu pronađeni. Oni ne mogu da dođu u Prištinu i da govore jer niko taj zločin nije preživeo, ali se njih niste setili. I razlika između nas je što se ja setim i Sarande i Alaksendra i Đorđa i Radomana i njihovih oca i majke. Ne mogu da razumem vas koji držite pridike, a sakrili biste svaki zločin koji je počinio neki Albanac i u tome je razlika između nas i vas", naveo je Vučić

On je napomenuo da su osuđeni svi oni koji su naneli zlo porodici Bogujevci, te se zapitao gde su ubice članova porodice Šutaković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas odgovarajući narodnom poslaniku Šaipu Kamberiju da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije mislio na mir kada je predložio deklaraciju o miru u Briselu tokom razgovora Beograda i Prištine već da je hteo da ponizi Srbiju i predstavi da je on za mir, a Srbija ne.


Kamberiju, koji je u svom izlaganju kazao da je Beograd na deklaraciju o miru koju je predložio Kurti u Briselu odgovorila zakazivanjem vojne vežbe Vučić je na sednici Skupštine Srbije na kojoj izveštava građane i poslanike o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu,odgovorio:

"Mi smo vojnu vežbu zakazali jedno mesec i po dana ranije, a ponuda o deklaraciji o miru nije nikakva ponuda o deklaraciji i očuvanju mira i nenapadanju jer se ona potpisuje između suverenih država. I nije se taj koji vam je delimično diktirao tekst zalagao ni za kakav mir i uopšte mu nije bilo do mira, mir mu nije bio ni u podsvesti", naglasio je predsednik.

Dodaje da je naprotiv, Kurtiju jedino bilo stalo da ponizi Srbiju i proda neki trik međunarodnim predstavnicima kako bi pokazao da je on tobože za mir, a Srbija nije.

"Srbija jeste za mir, ali ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i na tu činjenicu morate da se naviknete, posebno na činjenicu da zbog toga neću da se izvinjavam ni Vama, ni međunarodnim predstavnicima, a ponajmanje Kurtiju, Osmani ili bilo kome drugom ko dolazi iz Prištine", kazao je Vučić obraćajući se Kamberiju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Srbija nikada neće biti umorna od KiM"

Srbija nikada neće biti umorna Kosova i Metohije i srpskog naroda koji živi u našoj južnoj pokrajini, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući poslaniku Šaipu Kamberiju na sednici Skupštine Srbije, na njegovu konstataciju da je Srbija umorna od Kosova.

"Ne znam od čega je neko umoran ili ne, ponekad se i sam osetim umoran, ali to je samo trenutak i fizički umor, a Srbija da bude umorna od Kosova neće da bude nikada", istakao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija može da bude umorna od pogrešnih dela, od sopstvene nemoći, umorna je od udvorničke i podaničke politike, od bahate i osione politike.

"Ali, Srbija nikada, uveravam vas, neće biti umorna ni od svog naroda na KiM, ni od Kosova i Metohije", kazao je Vučić obraćajući se Kamberiju.

Navodi da ako mu se učinilo da je neko umoran, to mu se samo učinilo.

Ipak, predsednik kaže, da ako je takav utisak,da je to grešku naše države.

"To pokazuje da smo pogrešili, prvi ja, da nismo pokazali dovoljno entuzijazma i energije. Videćete ga još mnogo više u očuvanju interesa našeg naroda na Kosovu i Metohiju. Da živi Srbija i Kosovo i Metohija", zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija