Politika

Vulin se u Moskvi sastao sa Lavrovom i sa direktorima Rosteha i Rosoboroneksporta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2022

-

14:09

Vulin se u Moskvi sastao sa Lavrovom i sa direktorima Rosteha i Rosoboroneksporta
Vulin se u Moskvi sastao sa Lavrovom i sa direktorima Rosteha i Rosoboroneksporta - Copyright mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i sa direktorima Rosteha i Rosoboroneksporta.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je u razgovoru s Lavrovom istakao je da Republika Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić ne zaboravlja vekovno bratstvo i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i nije postala deo antiruske histerije.

Srpski ministar unutrašnjih poslova poručio je da je Sergej Lavrov iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda, izrazivši veliku zahvalnost Ruskoj Federaciji na doslednom poštovanju suvereniteta i integriteta Srbije i nepriznavanju lažne države Kosovo.

mup.gov.rs

 

Vulin je istakao da je Srbija samostalna i nezavisna država koja sama bira svoje prijatelje. On je naglasio da duboko žali zbog toga što je ministru Lavrovu voljom drugih zemalja onemogućena poseta Beogradu u junu, istakavši da su zabranom dolaska u zvaničnu posetu Srbiji prekršeni i pogaženi svi principi međunarodnog prava.

mup.gov.rs

 

Lavrov je naveo da će ruska država nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti.

Srbija, kazao je Vulin, nikada neće zaboraviti pomoć Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je na poziv predsednika Vučića 2015. godine sprečio donošenje britanske rezolucije u Ujedinjenim nacijama po kojoj bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom.

mup.gov.rs

 

Na sastanku srpskog i ruskog ministra istaknuto je da Srbija i Rusija i u vremenima velikih izazova imaju izuzetne diplomatske odnose i uspešnu bilateralnu saradnju, baš kao što i predsednik Vučić i predsednik Putin imaju izuzetno dobre lične odnose.

Sastanak s direktorima Rosteha i Rosoboroneksporta

Vulin se sastao i sa generalnim direktorom "Rosteha" general-pukovnikom Sergejem Čemezovim i generalnim direktorom "Rosoboroneksporta" Aleksandrom Mihejevim, a razgovarali su o nastavku saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije "Rosteh".

Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, istakao je da su odnosi i saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou, baš kao i lični odnosi srpskog i ruskog predsednika, saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Srpski ministar unutrašnjih poslova naglasio je da je nabavka tehničkih sredstava koje proizvodi "Rosteh" izuzetno značajna za unapređenje kapaciteta MUP-a i još veće efikasnosti srpske policije.

Generalni direktor "Rosteha", general pukovnik Sergej Čemezov, koji je dugogodišnji blizak prijatelj i saradnik predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, odlikovao je ranije u Moskvi Aleksandra Vulina medaljom za izuzetan doprinos razvoju saradnje MUP-a Srbije i "Rosteha".

Kako je saopšteno, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić, komandant Žandarmerije Dejan Luković, zamenica načelnika Sektora za međunarodnu saradnju MUP-a Maja Jestrović i koordinator u Sektoru za međunarodnu saradnju Miloš Anđić, dobili su danas u Moskvi medalje direktora federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrija Šugajeva za unapređenje vojno-tehničke saradnje.

Razgovor sa zamenikom ministra odbrane 

Vuli se sastao i sa zamenikom ministra odbrane Ruske Federacije Aleksandrom Fominom, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti bezbednosti.


Ministar Vulin naglasio je da je Srbija vojno neutralna zemlja koja vodi samostalnu politiku, i istakao da je saradnja Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti na visokom nivou i da politika vojne neutralnosti, koju Srbija vodi, daje prostor za dalje unapređenje i razvijanje saradnje, saopštio je MUP.

Tanjug/OMK MUP Republike Srbije/Anton Antanasijević

 

 

Dvojica sagovornika konstatovala su da su se svi dogovoreni projekti, iz vremena kada je ministar unutrašnjih poslova Vulin bio na čelu Ministarstva odbrane, uspešno realizovali.
 

Komentari (0)

Srbija