Politika

Jovanović na planini Starica: Protest zbog miniranja

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2022

-

20:28

Jovanović na planini Starica: Protest zbog miniranja
Jovanović na planini Starica: Protest zbog miniranja - Copyright Tanju/Zoran Milić

veličina teksta

Aa Aa

Kopredsednik stranke Zajedno, poslanik i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine u parlamentu Aleksandar Jovanović Ćuta obišao je danas sa pojedinim odbornicima Skupštine opštine Majdanpek i nekoliko građana planinu Staricu, gde kompanija Serbia Zi Ðin Koper izvodi radove na sanaciji kosina.


Jovanović je istakao da se svi oni koji su došli da brane planinu Staricu od miniranja koje izvodi Ziđin nalaze na zemljištu koje podjednako pripada svim građanima Srbije i postavio pitanje po kom zakonu jedna strana kompanija upada na zemlju koja nije njihova.

Branislav Tomić, rukovodilac ogranka Rudnik bakra Majdanpek kompanije Serbia Zi Ðin Koper, rekao je da ta kompanija radi strogo po zakonu i da se radovi izvode po uprošćenom rudarskom projektu, što je, dodao je, potvrdila rudarska inspekcija prilikom vanrednog obilaska.

Pojedini beogradski mediji preneli su ranije da je Jovanović krenuo danas u Majdanpek, uprkos tome što su iz kompanije Ziđin poručili da ne žele da se sastanu sa njim.

Jovanović je tražio od predstavnika kineske kompanije Ziđin hitan sastanak povodom miniranja na planini Starici, navodeći da će u suprotnom biti organizovan novi protest ispred ambasade Kine u Beogradu.

Sastanak je trabalo da se održi danas, ali su iz kompanije Ziđin, kako navodi Jovanoć, odbili da se sastanu sa njim.

Aktivisti koji se nalaze na planini Starica tvrde da im je privatno obezbeđenje koje je angažovala kompanija razrušilo kamp i da im je prenelo poruku rukovodstva da treba da se sklone sa Starice zbog nastavka miniranja i sanacija kosina.

Komentari (0)

Srbija