Politika

"Mi krizu živimo, a sada nam i to malo prava oduzimaju": Kakva je reakcija Srba na KiM na dogovor oko ličnih karata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2022

-

14:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Vlada Srbije postigla dogovor sa prištinskim vlastima uz posredstvo Evropske unije i SAD o ličnim kartama, ostaje nerazjašnjeno pitanje tablica. Dok s jedne strane, šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da će "pasti" dogovor i oko tablica, Srbi sa Kosova i Metohije poručuju da neće menjati srpske tablice za "tablice izmišljene države", prenosi naša reporterka Euronews Srbija sa Kosova i Metohije.

Štaviše, mišljenje pisca i novinara Živojina Rakočevića iz Gračanice jeste da su Srbi i Albanci sa svakim sporazumom sve udaljeniji jedni od drugih.

"To je paradoks u kom živimo. Paradoksalno je kada nekome ko inače nema nikakva prava, oduzmete i ono malo što mu je ostalo. Srbi sa severa su u fazi u kojoj smo mi bili pre 10-15 godina i duboko razumemo kakva nam formalna prava oduzima ova administracija", kaže on.

Rakočević smatra da će se krize nizati jedna za drugom i da se ništa značajno neće promeniti čak i u slučaju dogovora oko tablica.

"Očekuje nas 101 kriza jer će sistemi koji nisu demokratski tražiti da uzimaju prava i slobode onih koji su ugroženi. Mi živimo krizu i snalazimo se kako možemo, ali ovo su u suštini samo koraci i novi koji se čekaju da bismo došli do toga da na stolu ostane samo priznanje i da se samo o tome priča. Da ne bude više ni tablica, ni ličnih karata, ni naših života, nego modaliteta po kojima Beograd treba da prizna Kosovo".

Za Rezoluciju 1244 kaže da su je "potrošili međunarodni činovnici" i da od nje danas "nije ostalo ništa".

"Svi dogovori su prekršeni, uključujući i samu Rezoluciju 1244. Sada smo mi tu da ponavljamo da moramo da se borimo, da nam je potrebna naša sloboda i da ne možemo živeti pod opsadom Oslobodilačke vojske Kosova i pod doživljajem albanske etničke slobode. Nemamo ništa osim naših geta u kojima formalno imamo slobodu, a iza toga nema ničeg osim straha, nasilja i potrebe da sačuvamo šta imamo", kaže on.

Rakočević dodaje da u ovom trenutku nema ništa ni od Zajednice srpskih opština, jer je Kurti prvenstveno čovek koji se ne može uceniti.

"On je druga generacija revolucionara OVK u Prištini. On je tvrd i neće pristati ni na šta od toga, sem ako kompletna međunarodna zajednica ne bude stala iza njega. Oni podržavaju svaku vlast u Prištini, bez obzira na to šta oni radili jer je Kosovo njihovo čedo i ima svoju početku, razvojnu i završnu fazu", ističe Rakočević.

Međunarodna zajednica je shvatila da je Kosovo u završnoj fazi i nekako moraju izaći iz tog projekta, smatra Rakočević.

"Kako će izaći iz toga nije jasno ni njima, ni Albancima. Međutim, činjenica je da su Srbi i Albanci razdvojeni svetlosnim godinama i nažalost, svaki dogovor i sporazum ih još više razdvaja"
Na poruku američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se zaboravi poruka "Kosovo je Srbija", kaže: "Bilo bi dobro da prihvatite makar to da je Kosovo Srbija".

Šta je dogovoreno

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, saopštio je u subotu da su Beograd i Priština postigli dogovor o dokumentima. 

"U okviru dijaloga uz posredstvo EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se saglasilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte", objavio je na Tviteru Borelj. 

Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju, naveo je.

"Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu", dodao je. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je postignuti dogovor o dokumentima Beograda i Prištine dobar, da je reč o usmenom dogovoru i da to ne znači priznanje.

"Postignuti dogovor o dokumentima je dobra stvar za nas, to je usmeni dogovor, mislim da smo uspeli nesto da ispravimo, izborili smo se za srpsku državnost na KiM, da dokumenti Srbije važe na KiM, našli smo najbolje tumačenje, a to je da Srbi na KiM imaju pravo na dokumenta Srbije", rekao je Vučić.

On je naveo da to što Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011. godine, a odbijaju Briselski sporazum iz 2013. govori sve. 

"Da se ne prave naivni, mi smo i do sada primali njihova dokumenta i sa njima su išli od 2011. u centralnu Srbiju samo smo gubili pet minuta i izdavali papir, a ovako imate tri sa dva veliki poster, tzv. disklejmer, na kome piše da to nije nikakvo priznanje i da mogu da putuju, ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM, da dokumenta Srbije važe na KiM posebno Srba sa KiM. U tom smislu smo našli najbolje tumačenje koje Priština nije sa lakoćom prihvatala , a to je da Srbi sa KiM imaju pravo na svoja dokumenta Republike Srbije", naveo je Vučić, a prenosi Tanjug. 

Komentari (0)

Srbija