Politika

RHMZ izdao upozorenje, nevreme na jugu zemlje: Pljuskovi će se proširiti na celu Srbiju, osetan pad temperature

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2022

-

20:50

RHMZ izdao upozorenje, nevreme na jugu zemlje: Pljuskovi će se proširiti na celu Srbiju, osetan pad temperature
RHMZ izdao upozorenje, nevreme na jugu zemlje: Pljuskovi će se proširiti na celu Srbiju, osetan pad temperature - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Dragan Kujundžić, Rade Prelić, Jaroslav Pap, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod najavio je za večeras nevreme u većem delu Srbije. Padavinska zona sa zapada i jugozapada Srbije tokom večeri proširiće se na Srem, Bačku, Šumadiju i Beograd. Lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na jugozapadu, jugu i jugoistoku zemlje, piše u upozorenju RHMZ-a.

Meteorolozi su prethodno upozorili na intenzivne pljuskove sa grmljavinom i gradom u celoj Srbiji. Više objekata i automobila oštećeno je u olujnom nevremenu koje je, praćeno gradom, pogodilo danas popodne Kosovsku Mitrovicu.

U stambenom delu Kosovske Mitrovice pala je krovna konstrukcija zgrade, koju su sa automobila uklonili vatrogasci. Grad je oštetio automobile, objekte i lomio drveće. Oluja je trajala oko 15 minuta, prenosi RTS.

Jako nevreme pogodilo je i Novi Pazar. Veliki deo grada ostao je večeras bez struje, a zbog velike količine padavina na kratko je bilo poplavljeno i više ulica. U centru grada je zabeleženo nekoliko manjih saobraćajnih nesreća.

Kiše i pljuskova s grmljavinom bilo je danas i u ostalim delovima Srbije, a u većem delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm.

Na području Srbije povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavina koji će lokalno biti izraženiji (preko 20 mm za kratko vreme) dok će u centralnim i južnim krajevima biti uslova i za kratkotrajnu pojavu grada u zoni pljuskova, navodi RHMZ.

Dodaje se da se tokom predstojeće noći i petak ujutru očekuju obilnije padavine sa količinom kiše lokalno većom od 40 mm. "Sutra posle podne i uveče slabljenje i postepen prestanak padavina", navodi se na sajtu RHMZ-a.

Padavinska zona sa zapada i juga Srbije do kraja večeri proširiće se i na ostale predele, a suvo će se zadržati samo na severu Vojvodine. Tokom noći oblačno sa kišom u svim predelima, ponegde i plјuskovima sa grmlјavinom, uz intenziviranje padavina posebno u jugozapadnim, južnim i centralnim predelima zemlјe.

Tremperatura u petak pada ispod 20 stepeni

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da intenzivan ciklon koji se nalazi severoistično od Balkanskog poluostrva donosi zahlađenje, a samim tim i novo naoblačenje koje će danas i sutra zahvatiti našu zemlju i lokalno doneti nešto obilnije padavine.

"Već u ranim jutarnjim satima došlo je do jačanja severnog i severoistočnog vetra, što naznačava priliv hladne vazdušne mase. Maksimalna dnevna temperatura će u Vojvodini biti oko 20, dok na krajnjem jugu i jugoistoku ostaje i do 28 stepeni Celzijusa. Sa prilivom hladne vazdušne mase došlo je do dodatne destabilizacije vremena koja omogućava formiranje i razvoj kišonosnih oblaka. Tako je već tokom noći slaba kiša zahvatila krajnji sever zemlje, a kasnije tokom dana, padavinska zona se proširuje na celu Srbiju", kaže Gojković. 

Komentari (0)

Srbija