Politika

Predsednik Slovenije sutra stiže u Beograd: Pahor se sastaje s Vučićem, a u sredu ide i u Prištinu

Komentari

Autor: Fonet

02/09/2022

-

08:21

Predsednik Slovenije sutra stiže u Beograd: Pahor se sastaje s Vučićem, a u sredu ide i u Prištinu
Aleksandar Vučić i Borut Pahor - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U okviru priprema za 11. samit Brdo-Brioni procesa, 12. septembra, na Brdu kod Kranja, predsednik Slovenije Borut Pahor će se u subotu, 3. septembra, u Beogradu sastati s predsednikom Aleksandrom Vučićem, saopšteno je Pahorovog kabineta.

U sredu, 7. septembra, on će se u Prištini sastati s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Kako je saopšteno iz Pahorovog kabineta, samit Brdo-Brioni će biti prilika da se sagleda aktuelna situacija u regionu i uputi poziv članicama i institucijama EU da ubrzaju proces proširenja, prenosi STA.

Među učesnicima će, kako je najavljeno iz Ljubljane, biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je i kopredsedavajući inicijative, predsednik Albanije Bajram Begaj, tročlano Predsedništvo BiH u sastavu Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsednici Crne Gore i Severne Mekadonije, Milo Ðukanović i Stevo Pendarovski, kao i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Inicijativa Proces Brdo-Brioni nastala je 2010. godine, kada su tadašnji premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da inspirišu lidere Zapadnog Balkana svojim primerom i podstaknu ih da rešavaju bilateralna pitanja i brže napreduju na putu evropskih integracija.

Za više od jedne decenije, inicijativa Brdo-Brioni se etablirala kao najvažnija politička inicijativa te vrste u jugoistočnoj Evropi, a kasnije je iz nje izrastao Berlinski proces, navodi se u saopštenju predsednika Slovenije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija