Politika

Makron i Šolc pisali i Kurtiju: Pokažite spremnost za teške odluke

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2022

-

20:40

Makron i Šolc pisali i Kurtiju: Pokažite spremnost za teške odluke
Tanjug/AP//Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP//Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc uputili su danas zajedničko pismo premijeru privremenih prištiskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su na njega apelovali da pokaže "maksimalnu odlučnost i spremnost" da donosi teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU, prenose prištinski mediji.

Reč je o identičnom pismu koje su dvojica državnika ranije danas poslali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred", naveli su Šolc i Makron.

Oni su naveli da su pismo uputili "u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana".

"Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan", napisali su nemački kancelar i francuski predsednik.

Prethodno je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio zajedničko pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca. U pismu se navodi da su oni zadužili savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku. 

Ova diplomatska akcija Nemačke i Francuske dolazi u periodu kojem je prethodila intenzivna "šatl" diplomatija koja se vodila nešto više od mesec dana u Beogradu i Prištini da bi se rešila dva goruća problema koja su dovela do tenzija ne severu Kosova. Jedan je rešen tako što je postignut sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima, a ostalo je pitanje registarskih tablica. 

Međutim, da će "diplomatski teren ostati "usijan" govorile su i najave brojnih sastanaka u narednom periodu. Diplomatski predstavnici, kao i predstavnici Beograda i Prištine nalaze se u trci sa vremenom, budući da su za potencijalni kompromis o registarskim tablicama ostala dva meseca, a pozicije su i dalje potpuno udaljene. 

Šta je navedeno u pismu Vučiću, kao i ko su novi specijalci koji su od strane dva lidera zadženi za dijalog i pitanje Kosova, pročitajte u posebnim vestima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija