Politika

Erdogan u Srbiji: Turska ima dva izazova na Balkanu, nekoliko važnih tema u fokusu razgovora sa Vučićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2022

-

21:33

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stigao je u zvaničnu posetu Beogradu. Erdogan je nešto posle 21 sat sleteo na beogradski aerodom, gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  Svečani doček turskom predsedniku biće priređen sutra u 11 sati, ispred Palate Srbije, gde će mu domaćin biti predsednik Srbije. Dvojica lidera najpre će održati bilateralni sastanak, a potom će u Palati Srbija razgovarati i delegacije dve zemlje.

Turski predsednik je u Beograd doputovao sa brojom delegacijom, u kojoj se nalazi i šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu, koji je pre nekoliko dana prisustvovao Samitu "Otvorenog Balkana". Erdogan je u Beograd stigao iz Sarajeva, gde je razgovarao sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, a svoju posetu regionu završiće 8. septembra, posetom Hrvatskoj.

Poseta turskog predsednika dolazi u trenutku kada se međunarodna zajednica posebno fokusirala da probleme regiona, posebno dijalog Beograda i Prištine. Tako je i predsednik Srbije  najavio dolazak Erdogana najavio kada je govorio o predstojećim važnim posetama i sastancima.

Tanjug/Rade Prelić

 

Da će Erdogan posetiti Beograd potvrdio je prošle nedelje ministar spoljnih poslova te zemlje Mevlut Čavušoglu, koji je boravio na samitu inicijative Otvoreni Balkan, kojoj je Turska pružila podršku. Tada je Čavušoglu istakao da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu, od kojih je jedan dijalog Beograda i Prištine.

"Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beogarda i Prištine koji je pokazano koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese", rekao je Čavušoglu.

 

 

Istakao je da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na zapad i istok.

"Balkan treba da uzme sudbinu u svoje ruke i ukloni sve prepreke kako bi brže napredovao i kako bi bio postignut veci prosperitet. Ova inicijativa pruža tu mogućnost i nešto je što obećava", poručio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na otvaranju samita "Otvoreni Balkan".

Takođe, tokom boravka u Srbiji, turski ministar spoljnih poslova sastao se sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem.

Ministar Selaković je nakon razgovora istakao da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u novijoj istoriji, čemu je nesumnjivo doprineo dobar lični i profesionalni odnos dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj situaciji i dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim regionalnim temema, te ekonomskoj saradnji.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Čavušoglu i Selaković tada su izrazili uverenje da će poseta predsednika Erdogana Srbiji i planirano potpisivanje niza međudržavnih sporazuma dati dodatan podstrek razvoju ukupnih bilateralnih odnosa.

Glavne teme: Odnosi u regionu i dijalog sa Prištinom

Docent na Fakultetu bezbednosti Vladimir Ajzenhamer rekao je da poseta Erdogana ima nekoliko aspekata u trenutku burnih dešavanja u regionu.

"Turska dolazi u region u trenutku koji je uzavreo, definitivno imamo vrlo vrelo pozno leto. S obzirom na sve što se dešava u dijalogu, pismo Šolca i Makrona, dolazak  Lajčaka i savetnika Šolca i Makrona, vidi se potreba da Srbija izbalansira te pritiske.  Erdogan dolazi kao kec na 10 Srbiji da pokaže da ima druge partnere", kazao je Ajzenhamer za Euronews Srbija.

Kako je rekao još jedan aspekt je i podrška Otvorenom Balkanu i uključivanje u politiku Zapadnog Balkana.

"Ljudi sa svih strana dolaze na Balkan pokušavajući da implementiraju svoje političke agende, Turska je počela da kaska i taman pred kampanju, Erdogan  dolazi sa dvostrukom agendom, jer mu je interes da se više involvira u balkanske procese i ovo je idealno za početak kampanje", naveo je Vladimir Ajzenhamer.

On je dodao i da je važan kontekst stabilizacija odnosa na Balkanu kroz ekonomiju, čemu mogu da doprinesu različiti biznis planovi i projekti Turske.

"Mi smo ovde toliko zavađeni i ako govorimo o Kosovu i dijalogu, izvesno je da će Turska zagovarati nastavak inicijative Otvoreni Balkan i da instistira da se Priština uključi u to kako bi se relaksirali odnosi", naveo je docent na Fakultetu bezbednosti Vladimir Ajzenhamer.

Euronews

Takođe, predsednik SDPS Rasim Ljajić ocenio je da bi poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zemljama regiona mogla da doprinese "preko potrebnoj političkoj stabilnosti, a pre svega kroz realizaciju zajedničkih regionalnih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo".

"Nadam se da će poseta dati novu dinamiku realizaciji tog projekta i da će svakako otvoriti prostor i za nove projekte među državama regiona", rekao je Ljajić za Tanjug, uoči Erdoganovog dolaska u Beograd.

Ljajić kaže da je, nesumnjivo, jedini interes Turske na Balkanu stabilnost, a ne "neosmanizam".
"Turska ima interes da je u regionu mir, koji omogućava da se njihove investicije šire. Verujem da će i poseta BiH i Hrvatskoj biti posvećena situaciji u BiH, naporima da se očuva puna politička, društvena stabilnost i da se pronađu demokratska rešenja za otvorena pitanja koja postoje, kako bi BiH mogla da bude funkcionalna država", rekao je Ljajić.

Podsetio je da su turski investitori svoje pogone otvarali u najsiromašnijim opštinama u Srbiji, što ima političku i socijalnu dimenziju, navodeći da se nada da će posle ove posete biti novog interesovanja turskih ulagača.

Istakao je da dobre ekonomske, treba da prati i odlična politička saradnja, što je danas slučaj, i što je, podvlači, posebno važno imajući u vidu globalnu sliku i sve probleme sa kojima se svet suočava.

Naveo je da će pitanje energetiske krize sigurno biti jedna od tema razgovora dvojice zvaničnika, kako bi se pronašao model saradnje i u toj oblasti.

"To je pitanje koje danas opterećuje svet. Nema bilateralnog susreta, a da pitanje energeitke i hrane ne bude visoko na listi prioriteta, tako da očekujem da će se pronaći modaliteti saradnje i u energetici", rekao je Ljajić.

Povećana ekonomska saradnja

Kada je reč o ekonomskim odnosima Srbije i Turske,  ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u prvoj polovini godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je danas Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Bojan Stanić iz PKS kaže da je izvoz bio vredan 183 miliona evra, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period 2021, a uvoz je dostigao 1,04 milijarde evra i beleži povećanje od 67 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 17,6 odsto, dodao je Stanić.

Unsplash

 

Dve zemlje su u 2021. realizovale spoljnotrgovinsku razmenu u robi sa Turskom u vrednosti 1,73 milijarde evra.

Turska se našla na 23. mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi. Kada je reč o uvozu u Srbiju, Turska zauzima peto mesto sa udelom od 4,9 odsto u ukupnom srpskom uvozu.

Stanić kaže da je vrednost turskih investicija u Srbiji od 2010. do sada oko 235 miliona evra.

Turske firme u Srbiji najdominantnije su u tekstilnoj industriji, kao i da su prisustne i u prehrambenom sektoru i automobilskoj industriji.

Šta je Erdogan govorio u Sarajevu

Prilikom posete Sarajevu, Erdogan je poručio da se protivi bilo kakvom nametanju odluka kada je reč o izmenama Izbornog zakona BiH.

"Odluke u vezi Izbornog zakona lideri treba da donesu i ne treba nam intervencija visokog predstavnika. To se kosi s demokratskim principima", rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH i ministrima u Savetu ministara BiH.

Ukazao je da je ostalo još mesec do izbora i da za izmene Izbornog zakona nema vremena.

"Intervencija visokog predstavnika je pretnja demokratskom procesu. Želimo da izbori dobro prođu", poručio je Erdogan, prenela je sarajevska N1 tv.

Predsednik Turske je najavio da će jačanje veza dveju država biti nastavljeno, a kao jedan od načina osnaživanja tih odnose, odlučeno je, kazao je, da državljani Turske i Bosne i Hercegovine ubuduće granice dveju država prelaze samo uz ličnu kartu. Sličan sporazum, rekao je Erdogan, Turska će sutra potpisati i sa Srbijom, a ranije je to, potsetio je, urađeno sa Bugarskom.

Govoreći o izborima i političkim problemima koji izazivaju krizu u BiH, Erdogan je rekao da su predstojeći Opšti izbori u BiH od velike važnosti.

"Još jednom sam istakao važnost koji pridajemo miru, kao i našu podršku BiH. Ovu državu očekuje u narednom periodu intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori budu transparentni. To je važno za celu regiju. Zbog toga promovisanje izborne atmosfere posebno je važno za mir i stabilnost BiH. Želim da izborni rezultati budu od korisiti za celu BiH", rekao je Erdogan.

Još jednom je naglasio spremnost Turske da uz saglasnost svih strana "da sve od sebe kako bi se prevazišli problemi u BiH".

Razgovarano je, kazao je, i o unapređenju odnosa u regionu, a glavni projekat koji bi tome doprineo je gradnja autoputa Sarajevo - Beograd, koji će, kako je kazao, približiti ne samo države, već i narode, preneo je sarajevski portal Klix.

"Veliku važnost pridajemo projektu autoputa. Moje kolege su ukazale na važne stvari u vezi ovog projekta po pitanju finansija, i naložili smo da se što pre uklone ti problemi", rekao je predsednik Turske.

Plan posete Turskog predsednika

Svečani doček turskog predsednika biće održan u sredu u 11 časova ispred Palate Srbija, a nakon toga sledi bilateralni sastanak sa predsednikom Srbije.

Zatim će, od 12:15, sastanak održati delegacije Republike Srbije i Republike Turske, posle kog će biti potpisani i sporazumi između dve zemlje.

Predsednici Srbije i Turske obratiće se medijima u 13:15, najavljeno je iz Kabineta predsednika Srbije.

U 14 biće otvoren i sprsko-turski biznis forum, najavljeno je iz Predsedništva.

Komentari (0)

Srbija