Politika

Vučić posle samita Otvorenog Balkana: Nijedna odluka o zabrani izvoza neće se odnositi na Skoplje i Tiranu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/09/2022

-

13:31

Vučić posle samita Otvorenog Balkana: Nijedna odluka o zabrani izvoza neće se odnositi na Skoplje i Tiranu
Vučić posle samita Otvorenog Balkana: Nijedna odluka o zabrani izvoza neće se odnositi na Skoplje i Tiranu - Copyright RTS/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što je danas domaćin Samita Otvorenog Balkana i naveo da je to inicijativa koja je donela nadu u prostor koji je uvek bio opterećen trvenjima, sukobima, a u najbolja vremena opterećen razmimoilaženjima.

"Kao što je Dritan (Abazović) rekao sve smo to probali, samo još nismo pokušali da sarađujemo i uradimo sve da obezbedimo bolji život građanima. Mislim da je došlo dobro vreme za to", istakao je Vučić na konferenciji za štampu posle Samita "Otvorenog Balkana".

On je naveo i podatke koji, kako je rekao, pokazuju koliko saradnja doprinosi razvoju regiona.

"U odnosu na prošlu godinu u istom periodu, samo između Severne Makedonije i Srbije povećao se broj kamiona za 1.033, te sada, umesto 7.000 imamo 8.000 kamiona koji saobraćaju između naše dve zemlje. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama inicijative, delimično zbog viših vrednosti, ali pre svega pojačane trgovine i to za 12,5, odnosno 29 odsto, u zavisnosti sa kojom zemljom je reč iz ugla Srbije", kazao je Vučić.

Rekao je da su to stvari koje govore da preduzeća i poljoprivrednici znaju da je ova inicijativa od velikog interesa.

On je naglasio da nas čeka teška zima, i ko kod kaže drugačije ne bi rekao istinu, te da je važno što su formiane krizne grupe za saradnju među članicama Otvorenog Balkana. Preneo je da su određeni papiri iz EU procureli, koji pokazuju da će gledati da pomognu zemljama koje budu morale da uvoze energente, i najavio da će Zapadni Balkan u celini tražiti podršku i delimičnu pomoć, odnosno naknadu za kupovinu električne energije i da budemo deo jedinstvenog sistema EU.

"Ako nas puste bilo bi veoma važno svim zemljama Otvorenog Balkana, ali i Crnoj Gori i BiH bi svakako olakšalo i preživljavanje i prezimljavanje", kazao je on.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vučić je naglasio da je razgovarano o svim važnim energetskim projektima, kao i šta činiti. S tim u vezi je ukazao da bi situacija bila bolja da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom, koja nema gasa, a Srbija nema kapacitete.

"Mi to možemo narednih godina da rešavamo da bi neku kasniju godinu dočekali spremniji. Albanija ima ugalj, mi nedostajući ugalj. Gledaćemo kako da učinimo narednih godina sve što je u interesu svih nas", podvukao je on.

Vučić je naglasio da je veoma važno da se, ako bilo koja odluka bude doneta o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda, to nikada neće odnositi na bilo koju zemlju Otvorenog Balkana.

"Šta god i bilo šta da uradimo zbog nestašica u svetu sve će naše biti dostupno Severnoj Makedoniji i Albaniji i obrnuto", objasnio je on.

Vučić je rekao da je počastvovan zbog svega što su zajednički organizvali ovih dana na Beogradskom sajmu, dodajući, s tim u vezi, da je ponos biti pripadnik Otvorenog Balkana.

"Moji politički protivnici kada ne znaju šta da kažu, kažu bio je pripit. Ne znaju s koliko ponosa sam obilazio štandove i pokušao da pokažem poštovanje prema svima. Ići ću i sutra na Sajam vina", kazao je on.

Vučić je rekao da je sajmom vina Otvorenog Balkana pokušano da se uradi nešto što se meri sa najvećim sajmovima kao što su VinItali i sajam u Dizeldorfu, i da pokažemo smo svet i da ne samo da možemo da idemo u korak, već i da budemo bolji od ostalih.

"Zadovoljan sam što smo pokazali da možemo da budemo ne samo jednaki, već i uspešniji od drugih u Evropi i svetu. Ponosan sam na naše prijateljstvo i saradnju", zaključio je on.

Rama: Trebalo bi da zatražimo dodatnu pomoć od EU

Premijer Albanije Edi Rama izjavio da bi zemlje OB trebalo da zatraže od EU dodatnu finansijsku podršku za budžete tri države zbog enegetske krize i predstojeće zime i najavio da će biti formirana zajednička Agencija za strana ulganja Otvorenog Balkana Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako je rekao zemlje EU imaju sopstvene budžete i zajednički, dok zemlje OB imaju samo svoje nacionalne budžete i da smatra da bi trebalo da se lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije obrate pisanim putem Briselu i drugim zemljama članicama i zatraže dodatnu finansijsku podršku za budžete.

Projekcije koje smo razmenili nas trojica o troškovima tokom zime su zabrinjavajući, dodao je Rama.

"Možete da imate novac, ali ne možete da kupite enegenete, zato nam je potrebna saradnja. Pozivam ponovo EU da ne ponovi sa nama sramotno ponašanje koje se desilo tokom pandemije, mi se veoma dobro sećamo kako su zemlje ZB bile prinuđene da se okrenu Kini, Rusiji, Turskoj da počnu spasilačke operacije sa lekarima, vakcine jer je EU gledala samo sebe. Na svu sreću svi lideri EU priznali da je potrebna nova politička zajednica u Evropi i strateška EU da se to ne ponovi i sada EU govori o dodatnim sredstvima podrške kako bi ova sitaucija se rešila", rekao je Rama.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Rama je rekao da će biti osnovana krovna zajednička Agencija za strana ulaganja Otvorenog Balkana, ali da će nastaviti da postoje i pojedinačne agencije sve tri zemlje.

Istakao je da je juče, kada je otvoren sajam vina OB, bio najveći dan te regionalne inicijative.

"To je mogao da bude i tipično loš dan za Balkan u celini i umesto da otvorimo vrata ljudima koji vredno rade i proizvode hranu i druge stvari i ljudima iz celog sveta, mogli smo da otvorimo vrata još nekim lošim vestima - o sukobima i ratnim nemirima. Na svu sreću bilo je ovo prvo", rekao je Rama.

OB je, kako je rekao, naš izbor da gledamo napred i zbližavamo ljude i omogućimo im da se bolje razumeju i da imaju više mogućnosti.

"Da se stavimo u kožu drugih, što bi rekao ambasador Kristofer Hil", rekao je Rama i dodao da postoji toliko stvari oko kojih mozemo da sarađujemo i napomenuo da će ova zima biti najverovatnije jedna od najtežih sa kojima smo se sreli na Balkanu i da će naše zemlje zbog OB biti pošteđene.

"Kada govorimo i na KiM, postoje restrikcije koje traju satima i to je činjenica, kao i što su Velka Britanija, Francuska, Nemačka i druge zemlje predstavile planove za restrikcije struje. To su planovi koji obuhvataju restrikcije posle 22 sata uveče na ulicama, izlozima, restorana, što znači zatvarnje svih aktivnosti. To znači zatvaranje života uveče, kao što je bilo tokom pandemije, samo sada da bi se uštedela struja", rekao je on.

Rama je rekao da su razgovarali danas koliko će to koštati, a da se ne stavi na pleća naših građana.

Dodaje da su u Albaniji predvideli da ne menjaju cene struje za građane i male potrošače, ali da će se tek videti da li je to realno, kao i da će Albanija za zimski period imati vanredni trošak od oko pola milijarde evra zbog enegetske situacije.

Kovačevski: Pravi koraku pravom trenutku

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da su potencijali za povezanost regiona, jedna od tema koja je posebno zanimala učesnike današnjeg samita u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", navodeći da je zaključeno da su međusobna saradnja i mogućnosti za razvoj nešto na čemu treba dalje raditi.

"Ovo je bitan dan za region jer smo svi zajedno poslali poruku da su države i vlade solidarne i da preuzmemo aktivnosti da se zajedno pozabavimo problemom krize sa kojom se suočava kako Evropa, tako i naše zemlje", rekao je Kovačevski na konferenciji za medije u okviru samita i dodao da će predstojeća zima biti duga i možda najteža od Drugog svetskog rata, i za nas, a i širom sveta.

Poručio je da je, sudeći po današnjim razgovorima, bolje da to preživimo zajedno nego podeljeni, te dodao da su upravo suština "Otvorenog Balkana" povezanost, solidarnost i dobrosusedski odnosi u cilju poboljšanja standarda života građana.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"To imamo na umu u ovim kriznim vremenima, ali to nije ništa novo, jer smo se kao dobri susedi već pomagali tokom kovid krize i kada su se događale prirodne nesreće", rekao je Kovačevski.

Naveo je da je prirodno okrenuti se onima koji su nam najbliži, raditi na dobrobit svih građana, blisko sarađivati sa ciljem obezbeđivanja bezbednosti hrane i prvi pomagati jedni drugima, ako dođe do nestašice na lokalnom tržištu.

Kovačevski je, između ostalog, istakao značaj sporazuma potpisanih na današnjem samitu.

"Ukoliko bismo na tržištu nastupili pojedinačno, bili bismo slabiji, ako nastupimo zajedno imamo veću šansu da privučemo investicije u regionu i veće mogućnosti da zadržimo postojeće investicije i investitore u regionu, ukoliko oni odluče da prošire svoje aktivnosti", dodao je Kovačevski.

Tegeltija: Privrednici iz BiH su u OB, koliko god političari želeli to da blokiraju

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će iako BiH nije potpisala danas sporazum o snabdevanju hranom i energenatima između zemaja članica inicijative OB, Srbija nastaviti i omogućiti redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama zemlju iz koje dolazi.

Tegetlija je na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj u okviru Samita Otvorenog Balkana kazao da je srećan što je prisustvovao potpisivanju sporazuma koji će rešiti problem snabdevanja osnovnim životnim namirnicama zemalja koje sučlanice Otvorenog Balkana, ali da je i tužan jer ministar iz BiH nije potpisao isti sporazum.

Tegletlija je kazao da je srećan što je video kako izgleda kada zemlje zajednički reše problem snabdevanja osnovnim životnim namirnicama dodajući da te zemlje neće interesovati da li su neke luke otvorene ili ne.

"Imaju siguran lanac snabdevanja", kazao je Tegletlija i istakao da je taj sporazum jednako potreban i BiH koliko i Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru Branislavu Nedimović što su odgovorili na molbe BiH da im obezbede snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, Tegletlija kaže da se nada da će i pored toga što BiH nije potpisala danas sporazum Srbija nastaviti i omogućiti redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama zemlju iz koje dolazi.

"Privrednici BiH su u Otvorenom Balkanu koliko god političari to želeli da blokiraju, oni su i na Sajmu vina imali šta da pokažu i biće i dalje na tim sajmovima", ukazao je Tegletlija.

Abazović: Crna Gora će delegirati predstavnika u Kriznu grupu

Crna Gora će, iako nije članica "Otvorenog Balkana", delegirati svog predstavnika u Kriznu grupu za bezbednost hrane i energenata te inicijative, jer je to važno pred nastupajuću jesen i zimu, izjavio je crnogorski premijer Dritan Abazović.

On je na zajedničkoj pres konferenciji, kao gost Samita, rekao da su juče svi bili srećni i zadovoljni, na sajmu "Vinska vizija", koje je organizovan na najvišem nivou, gde su se osetile pozitivne vibracije i želja da se na slične događaje što cešće dolazi, a danas je usledio razgovoro o ozbiljnijim temama, o velikim problemima svih zemalja, koje se odnose na vrlo nepredvidivu jesen i zimu a verovatno i proleće 2023.

Naveo je da je to dokaz da inicijativa "Otvoreni Balkan" fukcnioniše, uz čestitke na potpisanim sprazumima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Na sastanku Krizne grupe za bezbednost hrane i energenata smo tražili da Crna Gora delegira člana, i uzimam obevezu da to u Vladi Crne Gore uradimo, da predložimo člana, i to je prihvaćeno iako nismo punopravni članovi ''Otvorenog Balkana", rekao je Abazović.

To, naveo je, govori o duhu koji vlada u okviru ove inicijative, između ljudi koji je čine.

"Da idemo putem saradnje, da nalazimo rešenja za naše građane, da se držimo zajedno. To je bila poruka i samita u Ohridu, i ovog danas u Beogradu. Sve ostalo može da bude sitna kalkulacija, politikanstvo, stvaranje razdora među građanima. Ali, ovakve inicijative šalju drugačiju poruku", rekao je Abazović.

Uz zahvalnost svima, dodao je da se nada da će se svi na nekom sličnom skupu, poput današnjeg, uskoro sresti u Crnoj Gori.

Potpisano nekoliko sporazuma i memoranduma

Danas su ministri zemalja Otvorenog Balkana u Beogradu potpisali nekoliko sporazuma. Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali su Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Sporazum je, kako je navedeno, potpisan u Palati Srbija kako bi se sprečio nedostatak osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima učesnika inicijative Otvoreni Balkan.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković, ministarka kulture Albanije Elva Margariti i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska potpisale su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu.

Komentari (0)

Srbija