Biznis vesti

Vrhunska vina, 357 izlagača i 40 zemalja na Prvom sajamu vina Otvorenog Balkana, Vučić: Rušimo barijere, region je svet

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

01/09/2022

-

13:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ova naša ideja je uvek imala i mnogo protivnika i mnogo onih koji bi pronalazili neku zamerku i  kojima se iz različitih političkih razloga nije dopadala, ali ne možete da pobedite nešto što je dobro, jer Otvoreni Balkan nikom ništa nije loše doneo, a našim državama je doneo dobro i zato je naš zadataka da ga učinimo još privlačnijim i za neke druge, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju Prvog međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu. Ova manifestacija održava se pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan. 

"Naš posao je da rušimo breme barijera i da skidamo breme sa leđa naših potomaka. Vino zbližava ljude, a ovaj sajam predstavalja jedan od važnih koraka u inicijativi Otvorenog Balkana,  a novi koraci tek slede. I danas možete da vidite koliko je Otvoreni Balkan važna i dobra inicijativa i zaista želimo da svi kojima je mesto tu, da ga i pronađu i nadam se da će nam se pridružiti na sledećem sajmu. Čujemo glasove njihovih privrednika, jer gde je vino tu je i ljubav, ali oni to žele i zbog ogromnog zajedničkog interesa", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da zemlje Otvorenog Balkana imaju čime da se ponose i da su pokazale da mogu da budu deo sveta.

"Danas je Beograd svetska prestonica vina, pokazali smo da možemo da se takmičimo i da budemo i bolji u važnim stvarima. Ponosan sam što smo mogli ovo da organizujemo da gotovo sve vinare, iako je za njih septembar težak mesec, da ih imamo ovde i da imamo toliko gostiju i predstavnike više od 40 zemalja. To za naš region nije mala stvar i zaista sam srećan i čestitam svima. Pozivam građane Beograda i Srbije od danas popodne do nedelje da probaju najbolja vina iz regiona, ali i iz sveta", rekao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Na sajmu učestvuje 357 izlagača i proizvođača vina iz 22 zemlje. Manifestacija je otvorena u prisustvu premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

"Vinska vizija OB"  je na Beogradskom sajmu okupila najbolje proizvođače vina u regionu sa ciljem da promoviše Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju. Kako navode organizatori,  PKS, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, to je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana - zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Najviše vinarija koje se predstavljaju na Beogradskom sajmu dolaze iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope. Samo iz zemalja Otvroenog Balkana učestvovaće više od 230 izlagača. Učestvuju i vinari iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea. Prema podacima PKS, već danas je planirano ukupno oko 420 sastanaka privrednika na Sajmu.

Rama: Otvoreni Balkan je proizvod mira i jedinstva

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da je regionalna inicijativa OB mnogo više od privrede i trgovine i daleko više od politike.

"Otvoreni Balkan je proizvod mira koji će da bude održiv, projekat jedinstva u miru sa vizijom sa budućnost, tako da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka iz prošlosti već da postane mesto budućnosti za naše mlade", istakao je Rama.

Naveo je da je odlučio da ne pročita govor koji mu je napisan koji je počinjao time da su u Albaniji napravili prvo vino još u bronzanom dobu i istakao da i ne zna koliko je to tačno, ali da zna "da smo protraćili mnogo vremena u tome da dokazujemo ko je bio najstariji, prvi nešto napravio i polaže pravo da živi ovde".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Svi smo naučili da niko neće ići nigde druge odavde, pošto ćemo tu i ostati i posle mnogo vekova. Naš izbor je jednostavan, kako da ostanemo na ovom prostoru, a da svi budemo zajedno u istom evropskom susedstvu pokušavajući da ga učinimo mirnijim za naše narode ili da možemo da se gađamo kamenjem i podmećemo jedni drugima kao što smo to radili godinama", poručio je premijer Albanije.

On je rekao da se svake godine za 10 odsto poveća površina pod vinogradima u toj zemlji.

"Nameravamo ovaj sajam jednom godišnje da održavamo menjajući glavne gradove, ali i da podstaknemo i druge da se priključe. Trgovinska razmena tri zemlje je zahvaljuhući OB povećana u poljoprivredi sa 60 miliona na skoro 100 odnosno porasla je za 36 miliona evra. Imamo još veći potencijal i nameravamo da taj rast uvećamo i da proširujemo tu saradnju", naglasio je Rama.

Kovačevski: Šansa za razvoj regiona

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana”  nova prilika da se uspostavi nova dinamika u regionalnim ekonomskim odnosima i da se omogući prosperiitet kako kompanijama, tako i građanima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

On je naveo da se danas na Sajmu povezuju privrede regiona, otvaraju nova tržišta, ostvaruju novi plasmani za robu sa ovih prostora, kao i širi prostor za razmenu ideja, tehnologija i pristupa radu. Istakao je da se upravo na Sajmu vina vidi koliko je inicijativa Otvoreni Balkan značajna i koliko je važno negovanje dobrosusedskih odnosa i praktičnih politika.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Mnogo sam srećan što sam danas ovde da vidimo kako u praksi funkcioniše inicijativa Otvoreni Balkan – glavni cilj je da stimulišemo ekonomski razvoj regiona. Mnogi pitaju da li je Otvoreni Balkan politička inicijativa, a mi uporno govorimo da je to privredna inicijativa, što smo danas i potvrdili", rekao je Kovačevsi.

Naveo je da Severna Makedonija na sajmu nastupa sa 42 vinarije i tri destilerije i sa više od 300 vrsta vina i rakija, kao i 10 proizvođača hrane. Izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicija, te da će regionalni proizvođači na ovaj način nastaviti da šire svoje poslovanje.

Lidere ugostio i Novak Đoković

Predsednik Srbije Vučić je sa premijerima i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edijem Ramom, Dimitrom Kovačevskim i Dritanom Abazovićem obišao brojne izlagače, a među njima i štand porodiče Ðoković, koja je takođe proizvođač vina.

Vučić je pitao šta je najbolje što Ðokovići prave od vina, a na odgovor da je to šardone, predsednik je zaključio da je njega najteže napraviti.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Ajde Novače, da pobeđuješ još mnogo godina. Živeli", nazdravio je Vučić.

Na jednom od štandova, predsednika i ostale zvaničnike je vinom barbaresko poslužio njegov sin Danilo.

Vučić je obilazeći štandove ostalih inostranih vinarija istakao da je vrlo ponosa što su u Beograd dovedeni najbolji proizvođači iz Francuske, Italije i ostalih zemalja.

Prisutne i najpoznatije svetske vinarije

Najpoznatije vinarije na svetu poslale su svoje predstavnike na sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana". Svoje predstavnike imaju Masciarelli, Haut Brion, Patal de Rose, C hateau d'' Esclans, Saint Mic hael Eppan, Adega de Pegoes, Tenuta Santome, La Monde, Lodovico Antinori, Ščurek, Marjan Simčić, Kozlović, Movia, Burja, Gašper, Freixenet, C hateau Lagaliniere, devil''s Rock, Domaine du C heval Blanc, Cantina ertani, Santa Margherita i druge.

Organizator sajma i direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta rekao je Tanjugu da će iz Albanije biti 26 učesnika, iz Severne Makedonije 40 i iz Srbije više od 170. Dodao je da će od 16 sati sajam biti otvoren i za sve posetioce. Rajta je naveo da će drugog, trećeg i četvrtog dana sajam biti otvoren od 12 do 20 sati i da će cena ulaznica biti simbolična, kako je rekao, oko 500 dinara.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"U svaku halu u koju uđete imaćete septembarski prikaz. Hala 1 je osmišljena u obliku vinograda, hala 4 u obliku vinarije, gde ima i lep muzej i edukativni centar", rekao je Rajta.

U okviru sajma biće i "Strit fud", a u Hali 5 nastupiće kulinarski asovi koji će pokazati svoje kuvarsko umeće. Hala 3 biće najvažnija za same vinske proizvođače, jer će se tu održavati sastanci, prezentacije i potpisivati ugovori. Sajam će imati i svoj takmičarski deo u okviru koga će vina ocenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog sveta, ali i najprestižnijeg magazina u toj oblasti "Decanter".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Novinar, specijalista za vino i druga alkoholna pića, Roland Graf ukazao je da je problem sa srpskim vinima u izvozu, jer vinarije pokušavaju same da se probijaju na strana tržišta.

"Važan je zajednički nastup, tako bi se bolje predstavila", savetuje Graf.

Na pitanje kolike su šanse da srpsko vino "uđe" na austrijsko tržište, kaže da je ono uzdržano po pitanju uvoza vina, bez ozbira na to odakle dolazi.

"U gastronomiji, imamo udeo od 91 odsto domaćeg vina. Ostalih devet odsto pokrivaju vina celog sveta. Zato bih savetovao vaše vinare da idu dirketno na potrošača, preko supermarketa, koji su spremniji da se upuste u to, ako je cena dobra", rekao je Graf Tanjugu.

Kako kaže, srpsko crno vino je veoma atraktivno i ne treba da se skriva od drugih, sa dobrim odnosom cene i kvaliteta.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Someljer Simon Šubert iz Beča, vlasnik restorana sa dobrom vinskom kartom, kaže za Tanjug da je došao da nauči više o vinu koje se pravi na Balkanu.

U Austriji se, navodi, zna najviše o Sloveniji, kao susednoj zemlji, o Hrvatskoj malo, a o Srbiji - gotovo ništa.

"Zanimljivo će biti da probamo domaća vina. Kod nas svako dobro vino ima svoje mesto, bez obzira odakle je", rekao je Šubert.

Čadež: Sajam simbol ujedinjenja politike i privrede zemalja regiona

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio da je Beograd danas prestonica vina i ocenio da je vinska vizija Otvorenog Balkana više od običnog sajma i da predstavlja simbol ujedinjenja politike, ekonomije i privrede zemalja regiona.

"Ovaj Sajam otvara nove mogućnosti za naše vinske proizvođače i percipira Srbiju kao vinsku zemlju, ali i čitav region kao vinsko područje. Sajam je mnogo više od vina, jer predstavlja i gastronomiju i turizam", kazao je Čadež za RTS.

Poručio je da je Sajam vina organizovan u rekordnom roku zahvaljujući dobroj saradnji lidera zemalja članica Otvorenog Balkana, koji su danas i otvorili ovu manifestaciju. Smatra da je ovaj sajam prilika koju proizvođači vina u regionu ne mogu lako da dobiju i da pruža mogućnost da se pozicioniraju i postanu vidljivi na svetskom tržištu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Naveo je da će u okviru sajma biti organizovani i B2B susreti, putem kojih će se sklapati novi poslovni ugovori i razmenjivati iskustva. Takođe, dodao je da je organizovan i takmičarski deo, gde će domaća vina ocenjivati najpoznatiji međunarodni stručnjaci i somelijeri.

Predsednik privredne komore je rekao i da je Sajam vina u Beogradu dokaz da se regionalna saradnja zasniva na međusobnom poverenju, kao i da inicijativa Otvoreni Balkan daje pozitivne rezultate.

Istakao je da će lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Aleksandar Vučić, Dmitar Kovačevski i Edi Rama sutra učestvovati na Samitu OB gde će biti potpisan Sporazum o prehrambenoj sigurnosti, koji će građanima zemalja članica Inicijative obezbediti stabilnost u toj oblasti u vreme svetske ekonomske krize.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis