Biznis vesti

Matić: Na prvom Međunarodnom sajmu vina u Beogradu i promocija turizma zemalja Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

30/08/2022

-

11:02

Matić: Na prvom Međunarodnom sajmu vina u Beogradu i promocija turizma zemalja Otvorenog Balkana
Tatjana Matić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je prvi Međunarodni sajam vina jedinstvena manifestacija ne samo zbog predstavljanja vinskog i gastronomskog turizma, već i zbog promocije turističkih destinacija zemalja Otvorenog Balkana.

Beograd će prva četiri dana septembra biti domaćin velike manifestacije - revije vina, gastronomije i turizma koja okuplja tri države regiona: Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju.

Matić je rekla za RTS da postoji veliko interesovanje za manifestaciju i da će se na sajmu predstaviti 360 izlagača iz 22 zemlje.

"Naravno da je najveće interesovanje iz zemalja regiona - Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, ali mi imamo i goste iz Italije, Francuske, Argentine, Čilea", navodi Matić.

Istakla je da će prvi međunarodni sajam vina omogućiti vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se predstave široj javnosti i prošire svoje poslovanje.

"Vinski turizam u velikom zamahu"

Matić je ukazala da je vinski turizam u velikom zamahu u Srbiji, ali i u drugim zemljama u regionu, podsećajući da je 2016. godine bilo oko 239 proizvođača, a da ih u ovoj godini ima više od 430.

Navela je da inicijativa Otvoreni Balkan održavanjem te manifestacije još jednom pokazuje koliko je važna za region.

"Kroz inicijativu Otvoreni Balkan možemo mnogo više da postignemo, posebno u ovako teškim, ekonmski izazovnim vremenima u kojima živimo i koja nas čekaju", kazala je Matić.

Ministarka je navela da je pored vina i gastronomija važan segment na sajmu i dodala da će se promovisati i kulturna baština, aktivni turizam, priroda, gradski odmori.

Ona je rekla da je manifestacija prilika da se vinski putevi Balkana pozicioniraju na svetskoj mapi vinskih tura, ali i da se naše zemlje bolje i lakše utvrde na svetskoj mapi atraktivnih turističkih destinacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis