Politika

Vučić priredio večeru u Predsedništvu za goste samita u okviru "Otvorenog Balkana"

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

23:44

Vučić priredio večeru u Predsedništvu za goste samita u okviru "Otvorenog Balkana"
FoNet/Instagram predsednika Srbije - Copyright FoNet/Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, otvoren je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića, otvaranjem crnog vina "Otvoreni Balkana" koje je napravljeno od tri lokalne sorte iz sve tri zemlje članice ove regionalne inicijative.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je večeru za goste samita u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

FoNet/Instagram predsednika Srbije

 

"Čast mi je što sam u našem lepom Beogradu večeras imao priliku da ugostim drage prijatelje kako Srbije, tako i Otvorenog Balkana!", naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Večeri su, kako se vidi na fotografijama koje je objavio Vučić, prisustvovali lideri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazović, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i članovi Vlade Srbije u tehničkom mandatu na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

U Novom Sadu međunarodne vinske sudije, poznavaoci i trgovci vinom, gosti i novinari

Grupa od četrdesetak profesionalnih internacionalnih ocenjivača vina, članova žirija prvog sajma „Vinska verzija Otvorenog Balkana“, trgovaca vinom i novinara specijalizovanih magazina koji se bave vinom  posetila je Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture 2022. i upoznala se sa kulturom istorijom grada, ali i umećem srpskih kulinara i vinara.

Gosti su brzim vozom „Soko“ od stanice Prokop u Beogradu stigli za nešto više od pola sata u Novi Sad, gde su domaćini poveli goste u razgledanje njegovih istorijskih znamenitosti, među kojima je najznačajnija Petrovaradinska tvrđava.

Potom je usledilo putovanje u prošlost kroz izložbu „San neolitske noći“ u muzeju Vojvodine, gde su gosti iz celog sveta mogli da se upoznaju sa kontinuitetom civilizacije na ovim prostorima.

Poseta je završena gala večerom u eksluzivnoom restoranu „Zak“ u centru Novog Sada, gde je predstavljen spoj visoke internacionalne kuhinje i najboljih srpskih vina.

Na meniju su bili karpaćo od telećeg filea sa guščijom džigericom, kamamber pohovan u orasima sa raguom od brusnice, juneći obrazi u sosu od smrčka sa povrćem, a za dezert su servirani listići od crne čokolade punjeni musom od bele čokolade sa sorbeom od borovnice.

Za one koji praktikuju veganski način ishrane, spremljeni su Kešju salata sa šitakama, rižoto sa šafranom, grilovano povrće i poslastica od posnog nugat krema sa sorbeom od marakuje.

Uz ova jela somelije restorana servirao je pino griđo sa Fruške Gore, nopi đogri iz Erdevika, šardone Matalj iz Negotinske krajine i prokupac Radovan iz Župe.

Jedan od članova žirija Slovenac Robert Gorjak kaže da je poslužena dobra srpska hrana uz vrlo dobra vina.

„Meni je najdraža u srpskoj kuhinji ta opuštenost, ta energija koja se tu stvara, da se ne traže nijanse nego se dobro jede i pije. To je taj duh Srbije. Da se zaboravi na zapadnjačke preterane sofistikacije, nego da se uživa, što je suština svega", kazao je Gorjak.

Iako vrhunski poznavalac vina on smatra da se vino previše mistifikuje, bez obzira na to koliko je zaista složeno i naglašava da je važno da svako ko pije vino uživa u njemu.

Kaže i da je baš zato vino jedno od najdemokratičnijih stvari u životu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

„Vina ima za dva evra, za deset evra, za 200 evra, ali svako od nas može sebi da ga priušti. Kavijar ne može. Ima dobrih vina za dva evra koja nisu sofisiticirana, ali može da se uživa u njima, a onda neke sofistikacije dođu na nekom višem nivou“, naveo je Gorjak.

Razbio je i famu o tome da je špricer bogohuljenje i skrnavljenje vina.

„Ja ga pijem kad dođem kući. Živim u okolini Ljubljane i kad dođem kući sa bratom popijem špricer i kažem ja sam sad kod kuće. To je jedini način da se pije vino da bi se ugasila žeđ“, zaključio je uz osmeh Grojak i dodao da je za dobar šricer neophodno dobro vino, koje poseduje kiselost,i niži nivo alkohola i izbalansiranost ukusa.

Predsednica žirija, stari poznavalac vina Balkana i ocenjivač sa zvanjem master of vine Kerolajn Gilbi kaže da se region zaista promenio na bolje poslednjih godina i da u ponudi vina iz Makedonije i Srbije ima zanimljivih novina, kako među onima koja se prave od autohtonih sorti grožđa, tako i od internacionalnih.

„Zato je Otvoreni Balkan važan, jer omogućava proboj lokalnih vina na međunarodno tržište. Od srpskih vina zaista volim prokupac i kadarku i slažem se da u Srbiji ima dobrih crvenih vina", zaključila je Gilbi.

Komentari (0)

Srbija