Politika

Vučić: Od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2022

-

11:24

Vučić: Od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja
Vučić: Od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvarajući danas samit inicijative „Otvoreni Balkan" u Beogradu poručio je kako po njegovoj oceni od uspeha ovog projekta zavisi koliko će zemalja koje su članice ove inicijative uspeti da osiguraju svoju dobru ekonomsku budućnost , ali istovremeno i da on učvrsti mir i stabilnost u regionu.

„Za nas je ovo od izuzetnog značaja jer od trenutka kada smo osnovali ovu inicijativu čini mi se da nikada nije bilo više pažnje i energije usmerene na uspeh samog projekta. Čini mi se da od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja, ali istovremeno da učvrstimo mir i stabilnost u regionu“, rekao je on.

Pozvao je sve političke aktere, vlast i opoziciju u sve tri zemlje da razumeju značaj projekata i pomognu da se uradi nešto veliko za budućnost.

„Kada ovo budemo uradili u potpunosti će svima biti jasno kakvi su rezultati incijative", istakao je on.

Moglo je i brže

Vučić je podsetio da je ovo prvi samit „Otvorenog Balkana“ od otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU.

„Verujem da su, koliko smo mogli i Srbija i svi ostali, pomogli ostvarenju tog cilja. Nadamo se da će incijativa dalje doprinositi ekonomskom jačanju i povezivanju, ali i pružiti mogućnost koja je od velikog značaja da govorimo u regionu jednim glasom i kada se radi o ključnim pitanjima od interesa za zemlje i ceo region“, objasnio je on.

Ocenio je da dosadašnji progres nije bio mali, ali i dodao da ne može reći da su zadovoljni i tempom, jer, kaže, čini mu se da je moglo brže.

„Uspostavljanje zelenog koridora za prevoz namirnica na graničnim prelazima doveo je do rasta trgovine u ovom sektoru za 17 odsto, a otvaranje namenskih voznih traka skratilo je dosadašnje višesatno čekanje na 10 do 15-tak minuta, što nemerljivo olakšava poslovanje kompanijama“, rekao je on.

Tanjug

Naglasio je da će nadležni organi nastaviti sa naporima da se smanji čekanje robe i putnika na graničnim prelazima, a Srbija će nastaviti da radi na modernizaciji infrastrukture na prelazu Preševo, gde će biti dodate dalje dve trake.

Izrazio je nadu i da će još uspešnije teći primena usaglašenih dokumenata, kao što su fitosanitarni sertifikati.

"Mudra ideja Edija Rame"

„Dokumenta koja danas potpisujemo su rezultat naše opredljejenosti da saradnja dostigne još veći nivo“, podvukao je on.

Vučić je ukazao da Sporazum o mehanizmima za obezbeđivanje nesmetanog snabdevnaja osnovnim životnim namirnicama unutar Otvornog Balkana predviđa da kada neka od tri zemlje donese odluku o zabrani neke namirnice to se neće odnositi na ostale članice inicijative.

Operativni plan u oblasti civilne zaštite, je, kaže, nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021., dodao je on.

Vučić je ukazao da je posebno mudra ideja albanskog premijera Edija Rame rezultirala potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u oblasti kinematografije i audio vizuelnih aktivnosti, kao nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture od jula 2021. čime će se osnovati zajednički koprodukcioni fond Otvorenog Balkana za filmske profesionalce.

Odnosi na istorijskom maksimumu

Vučić je ocenio da će izdavanje prvih radnih dozvola i registracionih brojeva biti prekretnica koja će usmeriti razvoj privrede naše tri zemlje.

Rekao je da je osnivanje radne grupe za prevenciju kriza, posebno važno, pred dolazeću zimu.

„Znamo koliko nam se približavaju teška jesen i zima, iako su svi u ne lakoj situaciji, jedni drugima ćemo moći da pomognemo i olakšamo stanje“, kazao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo što su tri zemlje organizovale međunarodni sajam vina, kojim su, kaže, pokazali da jednu tako važnu i izuzetnu tešku manifestaciju mogu da naprave i organizuju na najvišem svetskom nivou, dovodeći najveći deo svojih vinskih kuća, ali i najpoznatjie svetske vinarije, promovišući glavne gradove i naše zemlje.

Zahvalio se posebno premijeru Crne Gore, predsedavajućem Savetu ministara BiH, ali i šefovima diplomatije Mađarske i Turske, što su došli u Beograd na Samit i poručio:

„Vi niste naši gosti, mi smo čini nam se toliko vezani i potrebni jedni drugima što pokazuje i učestalost naših susreta, da verujem da ćemo bez obzira što neki nisu formalno deo Otvorenog Balkana i što neki neće biti, da će moći da razvijamo dalju moguću saradnju“.

Istakao je da su odnosi zemalja unutar inicijative na istorijskom maksimumu.

„Kada se setim prvog susreta posle 70 godina kada smo se susreli Rama i ja, taj susret je bio prepun, rekao bih, i viška političke energije i negativne strasti, a danas su prijateljski. Naši vinari, poslovni ljudi sve bolje razumeju jedni druge, sve je više turista. Sa Severnom Makedonijom i kada smo imali određene probleme bili smo bliski, a danas najbliži i nemamo nijedno otvoreno pitanje. Imamo najbolje odnose u istoriji Srbije i Severne Makeodnije i verujem da ćemo biti dovoljno pametni da ih održimo u decenijama pred nama“, rekao je on.

Vučić je istakao da će to sve doprineti napretku celog regiona i izrazio uverenje da će većim zajedničkim radom i trudom biti moguće da se ubrizga još veća snaga u ovaj veličanstveni projekat.

„Ovo je vaša druga kuća i molim vas da se tako osećate“, poručio je albanskom i severnomakedonskom premijeru.

„Hvala svima vama koji ste ovde i nadam se i verujem da ćete neki od vas biti u budućnosti domaćini. Hvala prijateljima i iz šireg regiona, što žele da čuju o čemu je reč u okviru inicijative i žele da grade prijatelstvo sa našim zemlajma i regionom u celini“, kazao je on.

Tok samita Otvorenog Balkana u Beogradu pratite na našem live blogu.

Komentari (0)

Srbija