Politika

SAMIT OTVORENOG BALKANA Ministri potpisali tri sporazuma i memoranduma

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/09/2022

-

07:02

SAMIT OTVORENOG BALKANA Ministri potpisali tri sporazuma i memoranduma
SAMIT OTVORENOG BALKANA Ministri potpisali tri sporazuma i memoranduma - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski predsedavali su danas u Beogradu Samitom u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Ovaj susret održan je u Palati Srbija, a prisustvovali su mu i premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović, predsedavajući u Veću ministara BiH Zoran Tegeltija, ali i ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske Peter Sijarto i Mevlut Čavušoglu.

Ključni događaji: 

  • Samit Otvoreni Balkan održan je u palati Srbija, predsedavali su Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski
  • Očekuje se potpisivanje sporazuma koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbednosti
  • Sastanku prethodilo otvaranje sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana"
  • Potpisano nekoliko sporazuma i memoranduma
  • Privredna komora Srbije saopštila da inicijativa Otvoreni Balkan već daje konretne rezultate

13.30 Vučić na zajedničkoj konferenciji: Inicijativa donela nadu u region

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji posle samita da je ponosan što je danas domaćin Samita Otvorenog Balkana i naveo da je to inicijativa koja je donela nadu u prostor koji je uvek bio opterećen trvenjima, sukobima, a u najbolja vremena opterećen razmimoilaženjima. Opširnije u posebnoj vesti

12.00 Potpisan Operativni plan u oblasti civilne zaštite 

Na Operativni plan u oblasti civilne zaštite potpise su stavili pomoćnik ministra MUP-a Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacija Luka Čašić, zamenik direktora Direkcije za zaštitu i spasavanje Severne Makedonije Zulfikar Zejnualai i generalni direktor Nacionalne agencije za civilnu zaštitu Miinistarstva odbrane Albanije Haki Čako. Operativni plan je nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

13.52 Memorandum o saradnji u oblasti filma 

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković, ministarka kulture Albanije Elva Margariti i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska potpisale su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

13.30 Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Albanije u energetici

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su danas, na Samitu Otvorenog Balkana u Beogradu, Memorandum o razumevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

13.19 Potpisan sporazum o prehrambenoj sigurnosti

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministarka poljoprivrede Albanije Frida Krifka potpisali su Sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Sporazum je, kako je navedeno, potpisan u Palati Srbija kako bi se sprečio nedostatak osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima učesnika inicijative Otvoreni Balkan.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

12.50 Vučić: Hvala EU što poštuje odluku zemalja Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas predstavnicima Evropske unije na tome što poštuju odluku Srbije, Albanije i Severne Makedonije da same naprave projekat kakav je "Otvoreni Balkan" i izrazio nadu da će u budućnosti još zemalja biti deo tog projekta.

Vučić je  zahvalio evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhejiju, koji se učesnicima skupa obratio putem video poruke u kojoj je naglasio značaj regionalne saradnje" kao i ambasadoru Evropske unije u Srbiji Emanulu Žiofreu, koji prisustvuje današnjem samitu.

"Verujem da je važno i siguran sam da ljudi iz EU kojima sam zahvalan sam na tome što poštuju odluku naroda Zapadnog Balkana, naše tri zemlje za sada, a nadamo se da će biti još partnera u budućnosti, da sami napravimo određeni projekat, jer uvek su najbolje ideje tek dobijale smisao kada su bile urađene ovde na Balkanu", rekao je Vučić.

Zato je, istakao je, važno da imamo podršku svih važnih sila i velikih zemalja, ali i naših komšija.

12.40 Mir i stabilnost od ključnog značaja

Vučić je nakon obraćanja učesnika i gostiju na samitu inicijative „Otvoreni Balkan" da su za sve zemlje učesnice inicijative Otvoreni Balkan mir i stabilnost od ključnog značaja, bez obzira na to što nemaju ista mišljenja o svim političkim događajima i pitanjima

"Važno je da dobro razumemno da su mir i stabilnost od ključnog značaja za nas", poručio je Vučić i zamolio EU za više razumevanja za region.

On je istakao da se sve zamlje na Balkanu, koje učestvuju na Samitu, nalaze na evropskom putu i da su posvećene tom putu, ali je konstatovao da su zaključili da moraju da i sami urade ono što je u njihovoj moći.

12.30 Varhelji: Samit šalje odličnu poruku

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da je "Otvoreni Balkan" regionalna saradnja koja šalje odličnu poruku, osnažuje stara prijateljstva i zalaže se za mir, stabilnost i prosperitet.

"Podržavam inicijativu od početka. Mir, stabilnost i prosperitet, to je potrebno, posebno u vreme krize", poručio je Varhelji u video poruci.

Dodao je i da dogovor Beograda i Prištine o slobodnom kretanju daje nadu da "Otvoreni Balkan" može uskoro da bude primenjen u celom regionu.

12.26 Kovačević: Ekonomija utiče na bolje političke odnsose tri zemlje

Euronews

"Ovakav aranžman doprinosi jednoj vrsti političkih rezultata. Ti politički rezultati nisu sami po sebi cilj, ali očigledno da ekonomija utiče na bolje političke odnose sve tri zemlje i generalno bolje odnose u regionu, s obzirom na to da na ovim sastancima vidimo i predstavnike drugih zemalja", ističe Kovačević.

Na pitanje šta koči i druge države da se pridruže inicijativi, Kovačević ističe da je reč o unutrašnjim pitanjima.

"U Crnoj Gori je sporna opozicija u vidu DPS koja je protiv ovakvog projekta, ne sagledavaju prednosti ovakvog projekta. U BiH je pretpostavimo problem što inicijativa uslovno rečeno potiče iz Beograda, iako je ona i iz Tirane i iz Skoplja, ali veliki problem je za političko Sarajevo što potiče od Beograda i Vučića. Videćemo posle izbora u BiH da li će se nešto promeniti. Čini mi se da se u tim političkim elitama ne sagledavaju sve prednosti ovih projekata, naravno oni imaju i mane, ne treba zaboraviti", rekao je on.

12.11 Sijarto: Mađarska spremna da se pridruži saradnji zemalja Otvorenog Balkana

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je danas na samitu zemalja Otvorenog Balkana da je Mađarska spremna da se pridruži saradnji zemalja članica te regionalne inicijative.

"Mažarska je spremna da se pridruži ovoj uskoj i bliskoj saradnji zemalja OB, kada je reč o integrisanim energetskim tržistima, bilo da je reč o gasu, struji i razmeni energije. Spremni smo da se pridružimo i bliskoj saradnji kada je reč o obezbeđivanju bezbednosti hrane, kao i kada je reč o privlačenju investicija u ovom regionu", rekao je Sijarto.

Istakao je da Mađarska veoma podržava inicijativu OB i da su te zemlje napravile neophodne korake za integraciju u EU, kao i da je sada konačno trenutak da Brisel deluje.

Tanjug

"Dolazimo u sramotnu situaciju da je Brisel uvek dva ili tri koraka iza, gde bi trebalo da budemo", dodao je Sijarto.

On je naglasio da da bi, ako bi Mađarska odlučivala, ZB već bio primljen u EU.

"Mi smo frustrirani onim što se trenutno dešava u vezi sa politikom proširenja u Briselu", naveo je Sijarto.

12.07 Tegeltija: Pristupanje BiH Otvorenom Balkanu je sasvim izvesno

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija ocenio je danas da proces Otvorenog Balkana nezaustavljiv jer nikome nije ništa loše doneo, pe je tako i pristupanje BiH tom procesu sasvim izvesno.

Tanjug

Tegeltija je kazao da sada samo dva čoveka koče pristupanje BiH Otvorenom Balkanu, istakao da će i to proći i poručio da je privreda BiH partner privredama u regionu, bez obzira što BiH još nije deo Otvorenog Balkana.

"Najveći broj građana BiH i poslovne zajednice je jasno opredeljen ka ovom procesu i nadam se da kada budemo sumirali rezultate za 2022. godinu da ćemo u međusobnim trgovinama imati bolje rezultate nego u 2021.", kazao je Tegeltija.

Euronews

12.01 Čavušoglu: Balkan da uzme sudbinu u svoje ruke 

Balkan treba da uzme sudbinu u svoje ruke i ukloni sve prepreke kako bi brže napredovao i kako bi bio postignut veći prosperitet, poručio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu. On je najavio da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sledeće nedelje posetiti Srbiju, BiH i Hrvatsku.

"Ova inicijativa pruža tu mogućnost i nešto je što obećava", naglasio je šef turske diplomatije, gost Samita i dodao kako je Turska uvek govorila i o važnosti balkanskih politika. Čavušoglu je rekao, da za Tursku, postoje dva izazova u ovom regionu

„Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beograda i Prištine koji je pokazano koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese", istakao je on.

Čavušoglu je kazao da Turska ima otvorenu komunikaciju sa obe strane i najavio nastavak podrške dijalogu, kako bi se postigao dogovor oko tablica i svim ostalim pitanjima.

11.43 Rama: Inicijativa ne treba više da traži opravdanje za svoje postojanje

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će lideri zemalja članica ozbiljno razmisliti da pozovu u regionalnu inicijativu i druge bitne zemlje važne za taj region, kao što su Grčka, Italija, Turska i Mađarska.

"Inicijativa OB ne treba više da traži opravadanje za svoje postojanje, niti mi više treba da objašnjavamo, ona sada dovoljno govori za sebe i oni koji imaju viziju za budućnost i žele to da vide i čuju nas, to će razumeti", istakao je Rama.

Tanjug

Kaže da su na ovaj sastanak bili pozvani predstavnici Italije i Grčke, ali da su bili sprečeni da prisustvuju i najavio da će svakako biti pozvani na sledeći samit u Tirani. Dodao je da iz objektivnih razloga ne prisustvuju i da su se izvinili što nisu mogli da dođu.

"Premijer iz jedne evropske zemlje me pozvao i pitao zašto nas niste pozvali i rekao sam da ću razgovarati sa svojim kolegama o tome i da će verovatno biti pozvani, kao i da mi je veoma drago što postoji interesovanje za inicijativu Otvoreni Balkan", istakao je Rama.

11.38 Kovačevski Ključni korak u ključno vreme

Inicijativom "Otvoreni Balkan" Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile su ključni korak u ključno vreme, ocenio je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. Kovačevski je na početku obraćanja citirao Henrija Forda, koji je rekao: "To što smo se okupili je početak, da ostanemo zajedno je napredak, a zajednički rad je uspeh".

"To je Henri Ford rekao i to danas možemo da potvrdimo. Naše okupljanje, to što smo ostali zajedno i što radimo zajedno jeste pokretač koji nas gura kroz izazove predstojeće zime zbog koje je zabrinut ceo svet", rekao je Kovačevski.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Istakao je da je danas jasno da su inicijativom "Otvoreni Balkan" Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile ključni korak u ključno vreme.

"Okupili smo se kako bismo promovisali regionalnu saradnju na putu ka Evropskoj uniji. Zajedno smo se posvetili tome da olakšamo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga. Izgradili smo komšijske odnose i poverenje između prijateljskih zemalja", rekao je Kovačevski.

11.15 Vučić: Od uspeha projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo energetsku budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otvarajući samit inicijative "Otvoreni Balkan" poručio kako po njegovoj oceni od uspeha ovog projekta zavisi koliko će zemalja koje su članice ove inicijative uspeti da osiguraju svoju dobru ekonomsku budućnost, ali istovremeno i da on učvrsti mir i stabilnost u regionu.

"Za nas je ovo od izuzetnog značaja jer od trenutka kada smo osnovali ovu inicijativu čini mi se da nikada nije bilo više pažnje i energije usmerene na uspeh samog projekta. Čini mi se da od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja, ali istovremeno da učvrstimo mir i stabilnost u regionu", rekao je on. Opširnije u posebnoj vesti

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Pozvao je sve političke aktere, vlast i opoziciju u sve tri zemlje da razumeju značaj projekata i pomognu da se uradi nešto veliko za budućnost.

"Kada ovo budemo uradili u potpunosti će svima biti jasno kakvi su rezultati incijative", istakao je on.

Tanjug

10.34 FOTO GALERIJA: Početak Samita Otvorenog Balkana u Beogradu

10.28 Abazović: Bolje pospešivati saradnju, nego živeti u prošlosti

Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji boravi u Beogradu i prisustvuje sastanku lidera Otvorenog balkana, izjavio je da misli da je bolje pospešivati saradnju, nego živeti u prošlosti.

"Mislim da je bolje da pospešujemo saradnju, jer će u Beogradu biti ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske, koja je kandidat za EU. Sastanak ima veliki podršku ambasade SAD u Beogradu, čiji će ambasador Kristofer Hil biti takođe na događaju", rekao je Abazović u intervjuu podgoričkim Vijestima uoči jučerašnjeg dolaska u Beograd. Opširnije u posebnoj vesti.

10.15 Pogledajte izveštaj reportera Euronews Srbija koji prati Samit Otvorenog Balkana

Euronews

09.50 Kakava je agenda Samita?

Kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, Samit će biti zvanično otvoren u 10 sati, a ubrzo se očekuju sastanci lidera sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija, kao i sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima u okviru inicijative Otvoreni Balkan. U 13 sati očekuje se potpisivanje bilateralnih dokumenata i zajednička konferencija za novinare.

09.45 Labović za Euronews Srbija: Otvoreni Balkan pomaže da se saradnja među zemljama podigne na viši nivo

Na sajmu vina koji je juče otvoren posebno je zanimljiv zajednički štand turističkih organizacija Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a direktorka TOS-a Marija Labović ističe da su nakon prvog dana sajma utisci veoma dobri i da inicijativa Otvoreni Balkan pomaže da saradnja između tri zemlje bude podignuta na viši nivo.

"Nakon prvog dana sajma i nakon ove prve velike zvanične posete našem štandu jako smo zadovoljni tim utiscima koje smo mogli da primetimo kod posetilaca s obzirom na to da je ovo prvi put da se na jedan ovakav način organizujemo, udružujemo i predstavljamo posetiocima. Vrlo smo zadovoljni jer smo mi i ranije imali dobru saradnju, ali inicijativa Otvoreni Balkan i ovaj vid udruživanja i zajedničke organizacije nam puno znači i pomaže jer smo tu dobru saradnju podigli na jedan viši nivo, te očekujemo bolje rezultate", istakla je ona.

Euronews

09.30 Sastanku prethodilo otvaranje sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

Ovo drugi Samit zemalja OB kom će prisustvovati predstavnici i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, zemalja koje i dalje nisu zvanično pristupile inicijativi, a današanjem sastanku je prethodilo otvaranje prvog međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji se na Beogradskom sajmu održava do 4. septembra. Kako je istakao predsednik Srbije na otvaranju sajma, danas može da se vidi koliko je Otvoreni Balkan važna i dobra inicijativa i dodao da zaista želi da svi svi kojima je mesto tu, da ga i pronađu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Potpisani sporazumi

Lideri zemalja inicijative Otvoreni Balkan potpisali su danas sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbednosti.

Kako je objavio Tanjug, dva najvažnija dela tog dokumenta odnose se na garancije da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica, kako bi stanovništvo tih zemalja imalo dovoljno hrane u kriznim situacijama, kao i na mehanizme sprečavanja reeksorta hrane na druga treća tržišta.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da trgovinska razmena u oblasti proizvodnje hrane sa Albanijom u budućnosti raste, zbog sve veće atraktivnosti albanskog primorja za strane turiste. Takođe, podsećaju da će predstojeći sajam vina služiti i promociji turističke ponude zemalja OB.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Makedonski premijer je prethodno  rekao da će na samitu u Beogrdau, vlade i resorna ministarstva imati intenzivne razgovore o pronalaženju konkretnih načina da se se obezbedi dovoljno hrane i energenata da bismo prebrodili najtežu zimu od Drugog svetskog rata.

PKS: Već imamo konkretne rezultate

Privredna komora Srbije je, podsetimo, povodom prve godišnjice Otvorenog Balkana objavila da ta inicijativa već daje konkretne rezultate.

"Na terenu je vidljiv napredak, ali potrebna su dalja ulaganja u izgradnju i unapredenje infrastrukture, posebno na graničnim prelazima, kao i sprovodenje potpisanih sporazuma, kako bi se efekti inicijative u potpunosti osetili", navedeno je na sajtu PKS.

Nakon uspostavljanja zelenih koridora, posebno obeleženih tabli Open Balkan na graničnim prelazima, kao i promenjenog režima kontrole robe poreklom iz jedne od tri zemlje Otvorenog Balkana, procedure na granicama su značajno pojednostavljene i efikasnije.

Primera radi, prošle godine, je samo preko Preševa prešlo oko 220.000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno što govori o velikom značaju tog graničnog prelaza za privredu celog regiona. Svako unapredenje procedura na prelazima doprinosi većem obimu razmene, smanjenju čekanja kamiona na prelazima, kao i manjim troškovima poslovanja kompanija.

Uskoro se očekuje i izdavanje zajedničkog identifikacionog broja, odnosno prvih radnih dozvola, što će omogućiti poslodavcima Otvorenog Balkana da lakše dolaze do deficitarnih kadrova, kao i onima koji su u potrazi za poslom da se zaposle.

Svi energetski, ali i drugi gorući problemi sa kojima se region može suočiti predstojeće zime rešavaće se zajedno i sistemski, dogovoreno je na sastanku predstavnika vlada, administracija, poslovnih asocijacija koji je održan u Tirani u julu.

mfin.gov.rs

 

Čadež je tada poručio da u okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa brašna, šećera, ulja i ostalih osnovnih životnih namirnica, što će potvrditi i sporazum koji je u pripremi, a koji će upravo da bude potpisan.

Prema podacima PKS, razmena prehrambenih proizvoda već u ovom kratkom roku, od kada su počele da se primenjuju neke od prvih dogovorenih mera, porasla je za oko 15 procenata i ima dosta prostora za povećanje. Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini iznosila je 1,372 milijarde evra. Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra. 

Takođe, građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije u ove tri zemlje mogu da putuju samo sa ličnom kartom.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da je inicijativa Otvoreni Balkan, otvaranjem Prvog međunarodnog sajma vina i turzima u Beogradu napravila prvi korak ka uspostavljanju nove dinamike u regionalnoj saradnji, obezbeđivanju ekonomskog prosperiteta i bolje budućnosti.

"Pogodnosti inicijative Otvoreni Balkan vidljive su, a intnzivno se radi na prevazilaženju administrativnih prepreka za sve što će nam omogućiti korak bliže ka zacrtanom cilju. Mislim da smo na ozbiljnom putu da napravimo jedinstven region koji će građanima omogućiti brži prosperitet", rekao je Kovačevski za "Politiku".

Najvažnija konkretna pogodonost inicijative je ekonomska dimenzija, od koje korist imaju i građani i privreda, naveo je premijer Severne Makedonije.

"Sa Otvorenim Balkanom i svim aktivnositma u okviru incijative korak smo bliže evropskim platama, evropskom kvalitetu života, energičnoj ekonomiji i vladavini prava", rekao je makedonski premijer i dodao da će sve to uticati da ljudi budućnost vide u svojoj zemlji.

Crna Gora i BiH i dalje vagaju

Još od prvih pozitivnih stavova Dritana Abazovića o inicijativi Otvoreni Balkan, pa od njegovog prisustva na Samitu u Ohridu postavlja se pitanje da li će Crna Gora postati njen deo. Abazović je još ranije za Euronews Srbija rekao da je formirano radno telo koje će uraditi analizu inicijative Otvoreni Balkan.

"Ako na kraju te analize sve bude kako treba, ne vidim nikakav problem", rekao je on. 

Tanjug/Vlada Republike Severne Makedonije/ Viktor Irvin Ivanov

 

Ipak, kakav bi rasplet mogao da se očekuje nije poznato, pre svega zato što se Crna Gora nalazi u političkoj krizi i sa vladom u tehničkom mandatu pošto je Abazovićeva vlada oborena pre dve nedelje.

I predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da se nada da će na kraju Predsedništvo BiH doneti odluku da BiH pristupi inicijativi Otvoreni Balkan i da će onda institucije BiH morati ubrzano da rade kako bi pokušale da se što više približie onome što su tri zemlje članice već dostigle. On je kazao da je, što se tiče BiH, dobro da se bar te tri zemlje otvaraju, proširuju saradnju, ali da u ovom trenutku ni za građane BiH, a ni za privredu nema ohrabrujućih vesti kada je reč o Otvorenom Balkanu.

Poziv da se priključi inicijativi stoji i za Kosovo, ali politička neslaganja to zasad sprečavaju.

Komentari (2)

Ђорђе

02.09.2022 10:39

Балканска КОНФЕДЕРАЦИЈА људи Божји, чему једино Западни, кад је могуће ЦЕО. У ЦЕЛОМ све и свакакве жеље, скоро свакоме, биће испуњене.

Pera

02.09.2022 17:28

Izuzetno. Žao mi je što nisam mnogo ranije ovo doživeo. Od nekada lepe ujedinjene zemlje pune raznolikosti, od ideje o balkanskoj konfederaciji, preko od raznih ratova i podela najgore vrste stigli smo do nove vrste lepe i otvorene saradnje koja može da vodi samo dobrom u budućnosti.

Srbija