Politika

Pastor: SVM ne želi ministarska, već mesta državnih sekretara

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2022

-

13:06

Pastor: SVM ne želi ministarska, već mesta državnih sekretara
Pastor: SVM ne želi ministarska, već mesta državnih sekretara - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da ta stranka očekuje da u novoj vladi zadrži mesta državnih sekretara.

On je, gostujući u radijskom programu Panon RTV, kazao da nije bio iznenađen izborom Ane Brnabić za mandatara za sastav nove vlade. Dodao je da je to izbor koji je dobar i za SVM, zbog obezbeđivanja kontinuiteta, ali i zbog premijerkine otvorenosti za saradnju.

Takođe je ocenio da nije iznenađen što je nova vlada oročena na dve godine, jer će tada biti lokalni i pokrajinski izbori. Istakao je da prethodno političko iskustvo govori u prilog održavanju i opštih izbora.

Pastor je ponovio stav da SVM ne želi ministarsko mesto u novoj vladi, ali da im je cilj da zadrže sedam mesta državnih sekretara u ministarstvima u kojima su ih i do sada imali.

Povodom izbora za savete nacionalnih manjina koji su juče raspisani za 13. novembar najavio je da će SVM imati svoju listu koja će biti poznata najverovatnije do kraja sedmice.

Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine potvrdio je da će predsednica Mađarske, Katalin Novak, posetiti Srbiju, u petak 9. septembra i istakao da je tim povodom sa njom razgovarao. Kako je naveo, predsednica Mađarske će posle posete Beogradu, obići i Suboticu, odnosno Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku i zgradu Mađarske medijske kuće, odnosno sedište Panon RTV-a.

U razgovoru sa predsednicom Mađarske, kako je kazao, izneo je stav da je važno da se zaključi rad naučne mešovite komisije koja javnosti nije saopštila rezultate do kojih je došla, a koji se tiču utvrđivanja istorijskih činjenica za period od 1941. do 1948. godine.

Pastor je podsetio da su bivši predsednici Srbije i Mađarske još 2009. godine potpisali dogovor o tome da dve akademije fomiraju mešovitu komisiju istoričara koje će istražiti šta se dogodilo u periodu od 1941. do 1948. godine On je dodao da je važno da se taj posao završi kako bi nove generacije koje dolaze bile upoznate sa činjenicama.

Predsednik vojvođanskog parlamenta je ocenio da bi bilo važno da se taj proces završi i da o ovom otvorenom pitanju razgovaraju predsednici dveju država.

Pastor je rekao da je sa mađarskom predsednicom, Novak, razgovarao i o pitanju ilegalnih migracija koje predstavlja izuzetno važno bezbednosno pitanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija