Politika

Pastor: SVM je spreman da ponovo bude deo republičke vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2022

-

11:30

Pastor: SVM je spreman da ponovo bude deo republičke vlasti
Pastor: SVM je spreman da ponovo bude deo republičke vlasti - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da očekuje da uskoro počnu razgovori o konstituisanju Skupštine Srbije i nove republičke vlade.

"Moraće da se vode razgovori o političkim prioritetima, o merama za ovladavanje veoma komplikovanim izazovima generisanim nedavnom pandemijom, sukobom u Ukrajini, energetskom krizom i nadolazećom inflacijom kao posledicom ukrajinske krize", izjavio je Pastor u intervjuu za Politiku.

Dodao je da je SVM spreman da bude deo vladajuće većine i učestvuje u radu vlade na nivou državnih sekretara, kao što je i do sada bio slučaj.

Pastor je medijske napise o tome da bi funkcionerka SVM-a Elvira Kovač mogla biti novi predsednik Skupštine Srbije rekao da su to speklulacije i da tako nešto nije ponuđeno i dodao kako bi ona mogla, kao i do sada da obavlja funkciju potpredsednika republičkog parlamenta.

Lider SVM-a je ocenio da je bezbednosna situacija u Vojvodini i Subotici dobra, a međunacionalni odnosi hramonični i skladni i da se svi trude da ih sačuvaju.

Pastor je naglasio da takvu situaciju ugrožavaju dešavanja među migrantima na severu Srbije i uz granicu sa Mađarskom.

"Ne bi smeo niko bez validnog dokumenta da uđe na teritoriju države, ne bi smeo tražilac azila da izađe iz centra dok se postupak po njegovom zahtevu ne okonča, ne bi smeo niko da vršlja po čitavoj teritoriji bez ikakvog dokumenta, ne bi smeli ilegalno prelaziti granicu. Nelegalan prelaz granice nije ljudsko pravo, zaštita svojih građana mora postati apsolutni prioritet", naglasio je Pastor.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Potop

09.07.2022 18:00

Zbog pozicija i benefita Pastor deo svake vlasti bez obzira na politiku i pravac kretanja države.On ionako dobija uputstva iz Mađarske i za sada nisu agresivna već će se kroz razne biznise na kraju opet vratiti gde joj je i mesto oduvek.

Srbija