Politika

Pastor: Srbija neće imati problema u snabdevanju energentima

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2022

-

12:09

Pastor: Srbija neće imati problema u snabdevanju energentima
Pastor: Srbija neće imati problema u snabdevanju energentima - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Sporazum sa Mađarskom o skladištenju pola milijarde kubika gasa za Srbiju ima strateški značaj, jer obezbeđuje sigurnost snabdevanja, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

On je rekao da je rat u Ukrajini, koji se dešava nedaleko od nas, preokrenuo situaciju kada je reč o obezbeđivanju energenata i snabdevanju namirnicama.

"U ovakvoj situaciji strateški interes je da budu obezbeđene osnovne stvari. Želim da podvučem i kažem da Srbija neće imati problema u snabdevanju energentima i osnovnim namirnicama. U tom smislu je važan strateški dogovor koji je postignut između Srbije i Mađarske u pogledu snabdevanja energentima", rekao je Pastor za Panon RTV.

Kaže da se već godinama unazad radi na fizičkom povezivanju tih sistema. On je istakao da je u tom smislu bila važna izgradnja "Južnog toka", kojim kroz Srbiju gas stiže do Mađarske.

Ovaj sistem može da se koristi i u suprotnom smeru, odnosno ukoliko postoji neki problem gas za Srbiju može da stigne i iz Mađarske. Osim toga, snabdevanje Srbije obezbeđeno je i skladištem gasa od pola milijarde kubnih metara koji je Mađarska obezbedila. Na taj način, objasnio je Pastor, mogu se stvarati rezerve gasa kada se on manje troši u letnjem periodu, i to pri nižim cenama.

"Ovde nije reč samo o gasu, već o povezivanju i potpuno novom obliku saradnje i u pogledu obezbeđivanja električne energije. Za Srbiju je to veoma važno, jer ovde u elektroenergetskom sistemu postoje problemi koje je potrebno rešiti i saradnjom sa Mađarskom i Slovenijom, odnosno čitavim regionom, stvara se regionalna strujna berza koja je veoma važna u pogledu sigurnosti", rekao je Pastor.

On je istakao da je Srbija među prvima zamrznula cene osnovnih životnih namirnica.

"Sada kod otkupa pšenice vidimo neku vrstu dvojakog odnosa, jer oni koji su poljoprivredni proizvođači zainteresovani su za to da otkupna cena bude što viša i da trgovina žitaricama bude slobodna. Kao potrošači mi smo zainteresovani da to ne bude tako, nego pod kontrolom. Tu je potrebno naći ravnotežu i da država pre svega obezbedi snabdevanje sopstvenog stanovništva. Ono što je sigurno jeste da Srbija neće imati problema u obezbeđivanju životnih namirnica", rekao je Pastor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija