Politika

"Konstitutivna sednica do kraja jula": Dačić za Euronews Srbija o rokovima za formiranje vlade i da li će biti ministar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2022

-

12:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže za Euronews Srbija da će sačekati da prođe 72 sata od objavljivanja izveštaja RIK o konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, što je rok za žalbe, te da će nakon toga Skupštini biti dostvljena uverenja o dodeli mandata poslanicima.

Kako napominje, rok za dostavljanje uverenja je 10 dana, ali očekuje da će ona sledeće sedmice biti dostavljena Skupštini Srbije.

"Onda je tek moguće razgovarati o datumu kada bi bila održana sednica, a mora biti održana do 4. avgusta", navodi Dačić i kaže da očekuje da će konstitutivna sednica biti održana do kraja jula.

Nakon konstituisanja parlamenta teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

"Konstituisanje parlamenta podrazumeva verifikovanje mandata najmanje dve trećine poslanike, ne mora da znači da moraju odmah da budu izabrani predsednik i potpredsednici, već samo verifikacija mandata, ostalo se može ostaviti za nastavak sednice", kaže Dačić.

"SPS odustao od žalbi u Velikom Trnovcu"

Govoreći o slučaju Velikog Trnovca i ponavljanja glasanja, Dačić kaže da to pokazuje kako su neke od procedura koje su usvojene zbog zahteva OEBS i evroparlamentaraca imale izvesne nedostatke.

"Pitanje kada se završava izborni proces, u teoriji ovo ponavljanje je moglo da traje mesecima, jer je i sada bilo nepravilnosti", rekao je on.

Na pitanje da li to znači da je stranka koju vodi, Socijalistička partija Srbije odustala od prigovora na izbore u Velikom Trnovcu, Dačić kaže da jeste.

"Mi smo odustali, rekao sam da nećemo ulagati žalbe iako je bilo nepravilnosti ponovo, uzrokovane time da nije jasno definisano ko kontroliše ko glasa, a ko ne glasa, ko je glasao, a ko nije glasao, ko glasa sa tuđim ličnim kartama, jer Albanci nisu dozvolili da nijedan Srbin gleda šta oni upisuju u knjigu", rekao je on.

Kao razlog za takve propuste ističe to što je u pravilniku pisalo da je to dogovor svih stranaka, a prema njegovim rečima, Albanci nisu hteli da sarađuju, a imena onih koji su glasali prilikom jednog glasanja nisu ni unošena u spisak.

"Razgovori o Vladi još nisu vođeni"

Dačić kaže da formalno rok za formiranje vlada je 90 dana od konstituisanja Skupštine, ali postoji potreba da bude konstituisana što pre.

"To znači da već od juče može da se govori o ispunjavanju tih rokova. Predsednik Vučić je govorio o julu kao roku za formiranje Vlade pre nego što su Albanci tražili više puta odlaganje izbora. Zato nije realno da se govori o julu kao mesecu do kada bi bila formirana vlada", pojasnio je Dačić.

Ipak, ističe da će vlada biti formirana u najkraćem mogućem roku.

Na pitanje da li će biti ministar u novoj vladi, Dačić kaže da razgovori o formiranju vlade nisu vođeni, te da zato nije bilo ni razgovora između Srpske napredne stranke i SPS-a.

"To će tek uslediti, što se tiče nas, mi smo spremni da nastavimo saradnju kao što smo radili prethodnih 10 godina, te razgovore očekujem kada bude konstituisan paralment, ali odluku o tome donosi stranka koja je osvojila najviše glasova", kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, nagađanja medija o njegovim mogućim resorima u vladi nisu tačna.

"Razgovora nije ni bilo, svaka informacija šta se tražilo i ko je šta nudio je čista laž i izmišljotina. Sve što se napiše u novinama i medijima, znači da toga neće biti", zaključuje Dačić.

Kako će izgledati novi parlament

Republička izborna komisija (RIK) objavila je juče konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 3. aprila. Prema rezultatima, najviše mandata u novom sazivu parlamenta imaće lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 120 mandata, na osnovu 1.635.101 osvojenog glasa, saopštio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Izborna lista "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" osvojila je 38 mandata ili 520.469 glasova, dok je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" dobila 31 mandat, sa 435.274 glasa. U republičkom parlamentu naći će se i izborna lista "Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" sa 15 mandata, kao i "Moramo-Akcija-Ekološki ustanak" sa 13.

Lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici" i lista Boška Obradovića imaće po 10 mandata. Izborna lista Saveza vojvođanskih Mađara imaće pet mandata, dok će tri poslanička mesta imati lista "Muftinijin amanet" Usamea Zukorlića. Po dva mandata pripala su listama "Zajedno za Vojvodinu" i SDA Sandžaka, a jednog poslanika imaće Koalicija Albanaca doline.

Komentari (0)

Srbija