Politika

Sud će ponovo odlučivati o žalbi Koalicije Albanaca Doline: Veliki Trnovac "drži ključ" za konačne rezultate izbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2022

-

18:24

Sud će ponovo odlučivati o žalbi Koalicije Albanaca Doline: Veliki Trnovac "drži ključ" za konačne rezultate izbora
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Veliki Trnovac, biračko mesto broj šest u opštini Bujanovac, još uvek "drži u šaci" konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji.

Nakon odluka Opštinske izborne komisije, a potom i Republičke izborne komisije, da se ne usvoji žalba Koalicije Albanaca Doline na izborne rezultate trećeg glasanja, odžanog 27. maja, ova koalicija je danas podnela žalbu Upravnom sudu, potvrdio je za Euronews Srbija lider koalicije Šaip Kamberi.

Upravni sud je i poslednja instanca koja odlučuje o žalbama nakon glasanja, te će odluka ovog suda doneti i odgovor na pitanje da li će se u Velikom Trnovcu glasati i četvrti put ili će uskoro biti poznati konačni rezultati republičkih izbora. Rok da Upravni sud odluči o ovoj žalbi je 72 sata, stoji u novom Zakonu o izboru narodnih poslanika.

Prinstscreen YouTube/ Radio-televizija Vojvodine

 

Sama činjenica da je u Velikom Trnovcu glasanje dosad održano tri puta dovela je do toga da su rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji duže od dva meseca tek preliminarni. Proces je dodatno prolongiran novim izbornim zakonom koji predviđa i produžene rokove za prigovore i žalbe, te se i dalje čeka konačan rasplet situacije.

Razlog za ovakva zbivanja je bitka za jedan mandat između Koalicije Albanaca doline i Socijalističke partije Srbije, a ulog je svakako veći jer bi eventualni neulazak Albanaca u Skupštinu Srbije značio i da u tom zakonodavnom telu prvi put posle 15 godina neće biti predstavnika ove nacionalne manjine.

Šta se do sada dešavalo u Velikom Trnovcu?

Glasanje na parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac održano je  tri puta, odnosno ponovljeno je još dva puta nakon što su izbori 3. aprila održani u celoj zemlji.

Saga je počela kada je Upravni sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine  Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno.

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori - treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Međutim, na izborima 27. maja, prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova. Tada je ova koalicija podnela prigovor u kojem se tvrdi da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Prema navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istoj osobi, za koju je ranije SPS tvrdila da je glasala bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni i izbori od 28. aprila.

Međutim, ovaj prigovor je Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila, a nakon toga je o njemu odlučivala Republička izborna komisija. Na sednici ovog tela, prigovor je takođe odbijen, ali je postojala mogućnost žalbe na ovu odluku Upravnom sudu.

To pravo je, kako je i najavljeno, Koalicija Albanaca Doline i iskoristila, te je danas podnela žalbu Upravnom sudu. Sada teče rok od 72 sata za poslednju reč i odluku o izborima u Velikom Trnovcu, ali u Republici. Ukoliko sud odluči pozitivno po ovoj žalbi, sledi ponovljeno, četvrto glasanje i novi rokovi za žalbe koji dodatno mogu prologirati proglašenje konačnih rezultata izbora od kada teku rokovi za konstituisanje Skupštine, a potom i formiranje vlade.

Prema propisima, Skupština bi trebalo da bude konstituisana u roku od 30 dana od prošlačenja konačnih rezultata izbora, a Vlada - 90 dana od formiranja Skupštine.

Proces još može da potraje, na čekanju i formiranje Skupštine i Vlade

Kako je za Euronews Srbija ranije objasnila Emilija Orestijević iz Cesida, ceo proces mogao bi da potraje i ne bi je iznenadilo da do glasanja na ovom biračkom mestu dođe i četvrti put.

Orestijević je rekla da šansa da se na glasanje izađe i četvrti put postoji ukoliko se dostavi adekvatan dokaz da nešto nije urađeno u skladu sa zakonom.

"Skoro dva meseca posle izbora nemamo rezultate zbog tog procesa zaštite izbornog prava koji je sada praktično tri puta duži nego što je bio pre ove izmene zakona u februaru ove godine. Činjenica da evo već dva meseca ne možemo da proglasimo rezultate. Čini mi se da je to rekord, i da samim tim nemamo vladu. Tek od formiranja Skupštine kreće rok za formiranje vlade, što znači da mi vrlo lako možemo da uđemo u kraj septempra, možda i početak oktobra da bi se institucije formirale, što je zaista predugačak period", navela je Orestijević u izjavi za Euronews Srbija.

Povodom termina za formiranje državnih tela, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon polaganja zakletve da očekuje da će nova vlada biti formirana do kraja jula i da će početi konsultacije sa partijama čim bude formiran novi saziv parlamenta.

Kako je tada rekao, nova vlada mora da bude formirana brzo, između ostalog, i zato što je neophodno da se država hitno bavi predstojećom zimom i snabdevanjem Srbije energentima. 

Komentari (0)

Srbija