Politika

Konačni rezultati izbora čekaju kraj bitke za jedan mandat: Hoće li Veliki Trnovac na glasanje i četvrti put?

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

01/06/2022

-

07:05

Konačni rezultati izbora čekaju kraj bitke za jedan mandat: Hoće li Veliki Trnovac na glasanje i četvrti put?
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Biračko mesto broj šest u Velikom Trnovcu u opštni Bujanovac skoro dva meseca od održavanja izbora i dalje drži u "zamci" konačne rezultate. Saga oko izbornih rezultata u toj opštini nije okončana ni nakon što je u petak, 27. maja, glasanje održano treći put, a lider Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi najavio je da će zatražiti da se glasovi još jednom ponište.

Već i sama odluka da se u Velikom Trnovcu glasanje održi tri puta dovela je do toga da Srbija dva meseca govori o preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora. Proces je dodatno prolongiran novim izbornim zakonom koji predviđa i produžene rokove za prigovore i žalbe.

Ključan razlog, međutim, zašto bi u Velikom Trnovcu možda moglo da dođe do glasanja i četvrti put jeste zapravo bitka za jedan mandat između Koalicije Albanaca doline i Socijalističke partije Srbije, a ulog je svakako veći jer bi eventualni neulazak Albanaca u Skupštinu Srbije značio i da u tom zakonodavnom telu prvi put posle 15 godina neće biti predstavnika ove nacionalne manjine.

Prema rezultatima glasanja u petak, Koalicija Albanaca doline osvojila je 598 glasova, nedovoljno za poslanički mandat, za koji im je bilo potrebno 611. Ipak, članovi biračkog odbora ispred ove koalicije uneli su u zapisnik po okončanju glasanja prigovor u vezi sa glasanjem van biračkog mesta. Oni su naveli da osam glasova nije priznato albanskoj koaliciji, već su računati kao neupotrebljeni, iako se, kako tvrde, jasno videlo da je na svih osam zaokružen broj 16 pod kojim je bila ova izborna lista.

Kako je za Euronews Srbija rekla Emilija Orestijević iz Cesida, ceo proces mogao bi da potraje jer i u slučaju da zahtev Albanaca za poništavanje glasova bude usvojen, svoje pravo na žalbu imao bi i SPS, a dodaje i da je ne bi iznenadilo da do glasanja na ovom biračkom mestu dođe i četvrti put.

Šta je sve bilo sporno?

Prvo 3. april, a posle 28. april i 27. maj - trostruki odlazak na biralište u Osnovnoj školi Muharem Kadriu nije doneo razrešenje. 

Saga je, dakle, počela kada je Upravi sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine  Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno.

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori, treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Međutim, na izborima u petak prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova, prenosi Kljan Kosova.

Kamberi je za Kljan Kosova ocenio da je to posledica podela među albanskim partijama, dodajući da su to uradili, kako je naveo, "đavoli iz redova Albanaca", a onda i najavio podnošenje žalbe.

"Ovo može da traje"

Kako je objasnila Orestijević, ukoliko se dokaže da je bilo nepravilnosti koje utiču na rezultate glasanje ili ako je nečije pravo da glasa slobodno i tajno narušeno, lokalna izborna komisija bi trebalo da usvoji zahtev i da poništi glasanje i onda bismo još jednom imali ponavljanje. Međutim, ono što je važno jeste da kakva god da bude odluka lokalne izborne komisije postoji i organ koji je iznad.

"Sada situacija u kojoj se SPS i koalicija Dolina Albanaca bori za jedan mandat zapravo znači da ako lokalna izborna komisija usvoji ovaj zahtev Albanaca za poništavanje glasanje, SPS može da se žali na tu odluku i da to onda ide na RIK koja takođe ima tri dana da joj se pošalje prigovor, pa tri dana da donese odluku. Na odluku RIK-a može da se uloži žalba Upravnom sudu. Ja nekako verujem, pošto je ovo već treći put i da su interesi veliki posebno kod Koalicije Albanaca kojima bi ovo bio jedini mandat, da ovo može da traje", istakla je ona.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Kako dodaje, šansa da se na glasanje izađe i četvrti put postoji ukoliko se dostavi adekvatan dokaz da nešto nije urađeno u skladu sa zakonom. Kako kaže, "ne bi je iznendailo" da se to ponovo dogodi i napominje da ovo biračko mesto sada utiče na konačne rezultate.

"Skoro dva meseca posle izbora nemamo rezultate zbog tog procesa zaštite izbornog prava koji je sada praktično tri puta duži nego što je bio pre ove izmene zakona u februaru ove godine. Činjenica da evo već dva meseca ne možemo da proglasimo rezultate. Čini mi se da je to rekord, i da samim tim nemamo vladu. Tek od formiranja skupštine kreće rok za formiranje vlade, što znači da mi vrlo lako možemo da uđemo u kraj septempra, možda i početak oktobra da bi se institucije formirale, što je zaista predugačak period", navela je ona.

Podsetimo, Srbija nije jedina koja je u ovom delu sveta išla na izbore 3. aprila. Istog dana, glasala je i Mađarska. Ali, Viktor Orban je pre desetak dana položio zakletvu za svoj četvrti premijerski mandat. U aprilu su glasali i Slovenci, a i oni već završavaju izbor Vlade. U Srbiji se zasad čega rasplet situacije u Velikom Trnovcu, nakon čega bi, kako su i najavili neki političari, moglo da se krene sa konkretnim pregovorima o formiranju vlasti.

Vučić: Nova Vlada Srbije do kraja juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skupštini Srbije da očekuje da će nova vlada biti formirana do kraja jula i da će početi konsultacije sa partijama čim bude formiran novi saziv parlamenta.

On je, u obraćanju po polaganju zakletve i stupanju na dužnost u drugom mandatu, naglasio da će u intenzivne konsultacije ući sa predstavnicima svih političkih stranaka koje su ušle u parlament.

"Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske, romske, manjine, predstavanika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji i imaju samo jednu otadžbinu i beskrajno je vole, kao i mi", rekao je Vučić.

On je naveo da nova vlada mora da bude formirana brzo, između ostalog, i zato što je neophodno da se država hitno bavi predstojećom zimom i snabdevanjem Srbije energentima. 

 

Komentari (0)

Srbija