Izbori 2022

Konačni rezultati izbora u zamci jednog biračkog mesta: Izbori u Velikom Trnovcu koče formiranje Skupštine i vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2022

-

08:43

Konačni rezultati izbora u zamci jednog biračkog mesta: Izbori u Velikom Trnovcu koče formiranje Skupštine i vlade
Konačni rezultati izbora u zamci jednog biračkog mesta: Izbori u Velikom Trnovcu koče formiranje Skupštine i vlade - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Biračko mesto broj šest u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac drži "u zamci" konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih 3. aprila.

Zbog odluke da se glasanje održi i treći put, konačni rezultati izbora još ne mogu biti proglašeni, skoro dva meseca nakon održavanja izbora u Srbiji. Novi izborni zakon predviđa produžene rokove za prigovore i žalbe, što je produžilo i vreme čekanja rezultata. Tako biračko mesto u Velikom Trnovcu i dalje drži ključ za konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno formiranje Narodne skupštine i nove vlade.

Konstitutivna sednica Skupštine trebalo bi da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, dok vlada mora biti formirana 90 dana od objavljivanja finalnog ishoda parlamentarnih izbora.

Sporan jedan mandat

U Velikom Trnovcu u Osnovnoj školi Muharem Kadriu birači će glasati treći put. Prema odluci Republičke izborne komisije glasanje će biti održano u petak, 27. maja. Odluka je doneta nakon odlučivanja o žalbama posle ponovljenih izbora 28. aprila.

Naime, na ovom biračkom mestu bitku oko jednog mandata vode Socijalistička partija Srbije i Koalicija Albanaca Doline, što dalje koči formiranje republičkih tela.

Najpre je Upravni sud poništio glasanje održano 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. RIK je 21. aprila doneo Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

Prvo ponavljanje glasanja

Potom su na ovom biračkom mestu održani ponovljeni izbori, 28. aprila. Tada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte izašlo njih 697, od kojih je svoj glas Koaliciji Albanaca Doline dalo 677. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika Socijalističke partije Srbije.

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine  Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasnje od 28. aprila poništeno.

Tako ni nakon drugog glasanja  nije došlo do konačnih rezultata izbora, ni u Velikom Trnovcu, ni na republičkom nivou.

Drugo ponavljanje glasanja

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori, treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Nosilac liste Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi je nakon odluke Upravnog suda rekao da je njegov stav da ponovljene izbore treba bojkotovati, ali će Partija za demokratsko delovanje (PDD), čiji je on predsednik, konačnu odluku o tome doneti na stranačkim organima.

Tako će se izbori, prema odluci RIK-a, treći put održati na biračkom mestu u Velikom Trnovcu 27. maja, a nakon toga će se ponovo sačekati da isteknu svi rokovi za žalbe i odluke po žalbama, što će, izvesno je, biti narednog meseca.

Nakon toga, biće poznato da li ćemo dobiti konačne rezultate parlamentarnih izbora.

Političari čekaju završetak procesa

I politički akteri ističu da izborni proces još nije završen te da nema konkretnih pregovora o formiranju vlasti.

"Prvo mora biti završen izborni proces, pa onda možemo govoriti o početku konsultacija i rokovima za konstituisanje. Postoji još jedno biračko mesto na kome izbori nisu završeni. Radi se o Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac", rekao je predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke  Darko Glišić.

On je rekao da se nada da će se "u narednim danima stvoriti uslovi da rezultat glasanja na tom mestu bude proglašen kao preduslov ukupnog rezultata parlamentarnih izbora".

Takođe, i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da nije bilo  razgovora sa Srpskom naprednom strankom o kadrovskim rešenjima.

Dačić je u emisiji Hit tvit na TV Pink rekao da predsednik Republike treba da položi zakletvu za novi mandat, ali nije bilo očekivano da to učini pred starim sazivom parlamenta, a to će upravo biti slučaj, jer parlamenarni izbori još nisu završeni.

"Ne zavisi mnogo toga od nas, jer to nije pitanje matematike", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town