Izbori 2022

Euronews Srbija u Velikom Trnovcu: Izlaznost 56,7 odsto, najviše glasova osvojila lista Koalicija Albanaca Doline

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

12:49 >> 23:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac danas se, po treći put, glasalo na izborima za poslanike Skupštine Srbije. Zbog prigovora i problema na tom mestu, gotovo dva meseca od izbora, i dalje traje ceo proces i još uvek nemamo rezultate i konačni sastav Parlamenta. Glasanje je danas prošlo mirno javlja reporterka Euronews Srbija, a Raša Nedeljkov iz posmatračke misije Crta navodi da je glasanje proteklo koliko-toliko u skladu s procedurama. 

Prema podacima Crte, na biračkom mestu 6 u Bujanovcu glasalo je ukupno 618 od 1.089 birača sa pravom glasa odnosno 56,7 odsto što je manje nego na prethodno ponovljenim glasanju kada je zabeležena izlaznost od 64 odsto.

Na ponovljenom glasanju najviše glasova osvojila je lista Koalicija Albanaca Doline - 598 dok je Socijalistička partija Srbije osvojila šest. Zatim slede liste "Albanska demokratska alternativa" sa dva glasa i lista "Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" sa jednim osvojenim glasom. Preostalih 15 izbornih lista nisu osvojile nijedan glas. Nevažećih listića bilo je 10.

Podsećamo, posle parlamentarnih izbora 3. aprila, glasači sa ovog biračkog mesta su i 28. aprila izašli su na ponovljene izbore. Međutim, i oni su u međuvremenu bili poništeni.

Naime, posle glasanja 28. aprila, usledio je prigovor koalicije SPS, Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije, koje se odnosio na glasanje jednog birača koji je na izbore izašao bez važeće lične karte i pasoša. Zbog toga su zatražili da se izbori u Velikom Trnovcu ponove drugi put.

Republička izborna komisija (RIK) tada je prihvatila prigovor koalicije oko SPS-a koje je bilo protiv rešenja Opštinske izborne komisije Bujanovac, ali se zatim Koalicija Albanaca doline žalila Upravnom sudu. Međutim, Upravni sud je odbio njihovu žalbu koja se odnosila na rešenje RIK-a 18. maja, pa su se na taj način stekli uslovi za ponovno glasanje. Za ove, ponovljene, izbore štampano je 1.089 glasačkih listića.

Reporterka Euronews Srbija javlja da izbori danas protiču mirno, i da u prepodnevnim časovima nije velika izlasnot. 

Predsednik biračkog odbora Milovan Aleksić je rekao za Euronews Srbija da problema na biračkom mestu broj 6 nema i da je mesto na vreme otvoreno. Kako je naveo, dosada su izborni ciklusi pokazali da je u poslepodnevnim časovima veća izalznost, a zbog toga što je danas petak, veči odziv očekuje se posle radnog vremena. 

Građani sa kojima je razgovarala reporterka Euronews Srbija očekuju da se izborni proces konačno završi i da se sazna da li će jedno poslaničko mesto pripasti Koaliciji Albanaca doline ili SPS-u.

Nedeljkov: Izborni dan se odvija koliko-toliko u skladu sa procedurama

Raša Nedeljkov iz organizacije Ctrta koja prati izbore rekao je za Euronews Srbija da se izbori na biračkom mestu u Velikom Trnovcu ponavljaju zbog nepoštovanja osnovnih procedura u vezi sa proverom birača. Dodaje da je sud utvrdio da je bar jedan birač ranije glasao bez važećih dokumenata.

"Danas je situacija drugačija. Uprkos činjeninci da povremeno postoje nesuglasive u radu biračkog odbora, zbog čega je otvaranje mesta kasnilo, ipak se izborni dan odvija koliko-toliko u skladu sa procedurama", rekao je Nedeljkov.

Euronews

On je dodao da dolaze neki borački koji su glasali ranije na nekim drugim mestima, i da njima sada birački odbor ne dozvoljava da glasaju.

Govoreči o tome zašto su ovi ponovljeni izbori značajni za Koaliciju Albanaca doline i SPS, Nedeljukov je rekao da je prvima potrebno oko 600 glasova da uđu u parament, i da ukoliko se to dogodi, onda SPS gubi jedan mandat.

Nedeljkov kaže i da nas opet čeka procs potencijalnih žalbi, prvo Opštinskoj pa onda Republičkoj izbornoj komisiji i Upravnom sudu. 

Kako izgleda sastav biračkog odbora?

Inače, Republička izborna komisija (RIK) usvojila je sinoć prigovore Zavetnika, odnosno koalicije "Za kraljevinu Srbiju - DSS", na rešenja Opštinske izborne komisije (OIK) u Bujanovcu, kojim im nije omogućeno imenovanje njihovih predstavnika u birački odbor na mestu gde se danas ponavljaju izbori. Naime, RIK je poništila rešenje OIK Bujanovac, od 25. maja, kojim je Opštinska komisija odbila predlog Zavetnika za imenovanje njihovih predstavnika u birački odbor za sprovođenje ponovljenog glasanja na izborima za narodne poslanike.

Tako je RIK odlučila da se u birački odbor u proširenom sastavu na izbornom mestu broj 6 u Velkom Trnovcu, u opštini Bujanovac, a na predlog Zavetnika, imenuju Duško Stankovic i Filip Vulić. RIK je, takođe, poništila rešenje OIK Bujanovac, kojim je odbijen predlog koalicije "Za kraljevinu Srbiju - DSS" za imenovanje njihovih predstavnika u birački odbor za sprovođenje ponovljenog glasanja.

Tako će, odlukom RIK-a, na ponovljenim izborima, birački odbor na tom biračkom mestu, činiti i predstavnici ove koalicije, a nju čine Miroslav Arsić i Darko Stanojević.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izrazio je uverenje da će ponovljeno glasanje u Bujanovcu proteći u najboljem redu i da će biti učinjeno sve da zakonska procedura bude u potpunosti ispunjena, a biračima omogućeno da ostvare svoje biračko pravo.

Komentari (0)

Talk of the town