Politika

OIK odbila prigovor, nema poništavanja glasova u Velikom Trnovcu

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

02/06/2022

-

17:00

OIK odbila prigovor, nema poništavanja glasova u Velikom Trnovcu
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila je prigovor Koalicije Albanaca doline, kojim se traži poništavanje ponovljenih parlamentarnih izbora na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, održanih 27. maja.

Protiv usvajanja prigovora glasalo je devetoro članova OIK ispred srpskih stranaka i izbornih lista, koji čine većinu u Komisiji, dok je na drugoj strani bilo sedam predstavnika albanskih stranaka, prenose Bujanovačke.

 

 

U prigovoru su navedena tri razloga za poništavanje glasanja - povreda tajnosti glasanja, omogućavanje glasanja licu bez ličnih dokumenata i sigurnosna "zatvorenica" za vreću sa biračkim materijalom, koju birački odbor, navodno, nije predao OIK po zatvaranju biračkog mesta.

Iz albanske koalicije tvrde da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Prema navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istoj osobi, za koju je ranije SPS tvrdio da je glasala bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni izbori od 28. aprila.

OIK je utvrdila da u izvodu iz biračkog spiska stoji potpis lica pod rednim brojem 868, da je glasalo, a koalicija je priložila potvrdu nadležnih organa da taj građanin nema biometrijske isprave.

Albanska koalicija koju predvodi Šaip Kamberi ranije je najavila da će se za poništavanje izbora i novo glasanje boriti i pred Republičkom izbornom komisijom (RIK) i Upravnim sudom.

Kako je za Euronews Srbija rekla Emilija Orestijević iz Cesida, ceo proces mogao bi da potraje  i da je ne bi iznenadilo da do glasanja na ovom biračkom mestu dođe i četvrti put.

 

Biračko mesto broj šest u Velikom Trnovcu u opštni Bujanovac skoro dva meseca od održavanja izbora i dalje drži u "zamci" konačne rezultate.  

Ključan razlog zašto bi u Velikom Trnovcu možda moglo da dođe do glasanja i četvrti put je zapravo bitka za jedan mandat između Koalicije Albanaca doline i Socijalističke partije Srbije, a ulog je svakako veći jer bi eventualni neulazak Albanaca u Skupštinu Srbije značio i da u tom zakonodavnom telu prvi put posle 15 godina neće biti predstavnika ove nacionalne manjine.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija