Izbori 2022

RIK proglasio konačne rezultate parlamentarnih izbora - kako će izgledati nova Skupština Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2022

-

12:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija proglasila je konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih 3. aprila.

Na izbore je izašlo 3.810.559 upisanih birača. Od ukupno 19 izbornih lista, koliko je bilo na ovogodišnjim izborima, 12 prešlo cenzus.

Kako je objavljeno na konferenciji za medije, najviše glasova (1.635.101) osvojila je Srpska napredna stranka što je 120 mandata. Potom sledi lista Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 520.469 glasova i 38 mandata, a treća je Socijalistička partija Srbije sa 435.274 glasa i 31 mandatom. U parlament je ušlo i pet lista nacionalnih manjina.

U skladu sa Ustavom, predsednik Skupštine zakazaće konstitutivnu sednicu na kojoj će se potvrditi mandati narodnim poslanicima i to u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Dimitrijević je podsetio da su 16. aprila izbori ponovljeni na 54 biračka mesta, a da je potom glasanje ponavljano na jednom biračkom mestu još četiri puta.

U Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac izbori su organizovani pet puta, te je tek nakon proglašenih konačnih rezultata u tom mestu, RIK zakazao sednicu za proglašenje konačnih rezultata, nakon tri meseca od izbora u celoj zemlji.

Ko će sve ulazi u Parlament?

"Od tih 12 lista sedam izbornih lista čine političke stranke i udruženja građana, a pet su liste manjina. U Parlamentu će biti ukupno 26 političkih stranaka i udruženja građana", ukazao je Dimitrijević.

Najviše glasova na održanim izborima osvojila je Srpska napredna stranka, te će u Skupštini imati 120 mandata.

Druga lista po broju mandata je Ujedinjeni za pobedu Srbije, koalicija okupljena oko Stranke slobode i pravde. Oni će imati 38 narodnih poslanika.

Rezultati glasanja u Velikom Trnovcu bili su odlučujući kada je reč o konačnom sastavu parlamenta, te je nakon petog glasanja SPS ostao treći po broju osvojenih mandata, ali sa 31 poslanikom, umesto 32, koliko je bilo nakon preliminarnih rezultata. Ubedljivom povedom i dovoljnim brojem glasova u Velikom Trnovcu u parlament će tako ući jedan poslanik Koalicije Albanaca doline.

Zeleno -leva Koalicija  Moramo, formirana pre ovih izbora, imaće 12 poslanika u novom sazivu parlamenta.  

Cenzus su prešle i tri desno orijentisane opcije, koje prvi put ulaze u republički parlament. Koalicija NADA imaće 15 poslanika, a Srpski pokret Dveri i Zavetnici po 10.

Kada je reč o manjinama, poslanici će biti sa lista Savez vojvođanskih Mađara (5), Muftijin amanet (3), Zajedno za Vojvodinu (2), SDA Sandžaka (2), Koalicija Albanaca Doline (1).

Euronews TV

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Izbori 2022