Politika

CRTA: Proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora do 8. jula, rok za konstituisanje Skupštine 7. avgust

Komentari

Autor: FoNet

04/07/2022

-

17:00

CRTA: Proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora do 8. jula, rok za konstituisanje Skupštine 7. avgust
CRTA: Proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora do 8. jula, rok za konstituisanje Skupštine 7. avgust - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Posle petog glasanja u Velikom Trnovcu na parlamentarnim izborima nije podnet zahtev za njihovo poništavanje i sada su počeli da teku rokovi za proglašenje konačnih rezultata, što mora da se dogodi do 8. jula, podsetila je danas organizacija Crta.

Republička izborna komisija zakazala je sednicu za utorak, ali nije naveden dnevni red.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Crte navodi se da su istekli zakonski rokovi za prigovore na biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

Izbori u Bujanovcu održani su 3. aprila, a onda ponavljani četiri puta. Poslednji put su ponovljeni 30. juna.

Opštinska izborna komisija Bujanovca ima rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da dostavi RIK zbirni izveštaj o rezultatima glasanja i on ističe danas u 20 sati, dok podnosioci lista i birači imaju rok od 72 sata da podnesu prigovor na zbirni izveštaj Opštinske izborne komisije (OIK) o rezultatima glasanja.

"Ukoliko ne bude prigovora, a kako nije bilo zahteva za poništavanje izbora posle ponovljenog glasanja na biračkom mestu 6 u Bujanovcu, za očekivati je da ih neće biti ni na zbirnom izveštaju o rezultatima glasanja OIK Bujanovca. U tom slučaju RIK ima rok od 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja da donese ukupni izveštaj o rezultatima izbora, odnosno da proglasi konačne rezultate", navela je Crta.

Navodi se da bi RIK mogao da proglasi rezultate do petka 8. jula i da posle toga počinje da teče rok od 72 sata kada podnosioci proglašenih izbornih lista i birači imaju pravo da podnesu prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima izbora.

Navodi se da pod pretpostavkom da ne bude prigovora na konačne rezultate izbora, RIK u roku od 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

U isto vreme, odnosno od momenta kad RIK objavi konačne rezultate, počinje da teče i rok od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice novog saziva Narodne skupštine, koju zakazuje predsednik iz prethodnog saziva.

"Ako bi RIK maksimalno iskoristila vremenske rokove i konačne rezultate proglasio 8. jula, rok za održavanje konstitutivne sednice Narodne skupštine bio bi do 7. avgusta", ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, od dana konstituisanja Skupštine Srbije teče rok od 90 dana za formiranje Vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija