Politika

Nedeljkov za Euronews Srbija: Glasanje u Velikom Trnovcu može da se odlaže u nedogled

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2022

-

13:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je za Euronews Srbija da je moguće da glasanje u Velikom Trnovcu bude odlagano u nedogled.

Kako je rekao, razlog tome je "mali tehnički detalj koji je promakao zakonopiscima", što je, kako ocenjuje, dokaz da ne treba na brzinu menjati zakone.

"Skore zakonske izmene koje su sledile nekoliko nedelja pre 3. aprila su dovele do toga da mehanizmi zaštite izbornog prava praktično prođu ispod radara javnosti, one su pokazatelj da ne treba na brzinu menjati zakone", rekao je on.

Prema njegovim rečima, situacija u tom mestu može imati kontraproduktivan uticaj na poverenje građana u izborni proces.

On je pojasnio šta se jutros dogodilo u Velikom Trnovcu, te da je došlo do nesuglasica među članovima biračkog odbora koji predstavljaju različite političke stranke.

"Evidentno je da postoji već u nekoliko pokušaja ozbiljno nepoveremnje između različitih aktera, jer nijedna strana ne želi da prepusti durgoj da kontroliše glasanje", rekao je on.

Kako je pojasnio, problem nije samo zbog toga što članove biračkog odbora čine Srbi i Albanci, već njihove pre svega političke pretenzije.

Nedeljkov je rekao da rezultati glasanja mogu da budu presudni u toliko što ako Koalicija Albanaca doline osvoji 610 glasova imaće jednog poslanika u Skupštini Srbije.

Taj mandat biće dodeljen toj koaliciji nauštrb Socijalističke partije Srbije, koja sada ima 32 mandata, a u tom slučaju će imati 31.

On je najavio da je na potezu Republička izborna komisija koja mora da primi izborni materijal i zakaže novo glasanje.

"U narednih 10 dana, a nezvanično, glasanje će biti vrlo uskoro, neće se čekati krajnji rok", rekao je on.

Na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac danas je po četvrti put organizovano glasanje na ponovljenim parlamentarnim izborima na kojima pravo glasa ima 1.089 birača.

Glasanje nije ni počelo zbog sukoba u biračkom odboru, a u međuvremenu je stigla telefonska dojava o bombi.

Šta se do sada dešavalo?

Glasanje na parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac održano je tri puta, odnosno ponovljeno je još dva puta nakon što su izbori 3. aprila održani u celoj zemlji.

Saga je počela kada je Upravni sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine  Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno.

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori - treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Međutim, na izborima 27. maja, prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova. Tada je ova koalicija podnela prigovor u kojem se tvrdi da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Prema navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istoj osobi, za koju je ranije SPS tvrdila da je glasala bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni i izbori od 28. aprila.

Međutim, ovaj prigovor je Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila, a nakon toga je o njemu odlučivala Republička izborna komisija. Na sednici ovog tela, prigovor je takođe odbijen, ali je postojala mogućnost žalbe na ovu odluku Upravnom sudu.

To pravo je, kako je i najavljeno, Koalicija Albanaca Doline i iskoristila, te je danas podnela žalbu Upravnom sudu. Sada teče rok od 72 sata za poslednju reč i odluku o izborima u Velikom Trnovcu, ali u Republici. Ukoliko sud odluči pozitivno po ovoj žalbi, sledi ponovljeno, četvrto glasanje i novi rokovi za žalbe koji dodatno mogu prologirati proglašenje konačnih rezultata izbora od kada teku rokovi za konstituisanje Skupštine, a potom i formiranje vlade.

Prema propisima, Skupština bi trebalo da bude konstituisana u roku od 30 dana od prošlačenja konačnih rezultata izbora, a Vlada - 90 dana od formiranja Skupštine.

Komentari (0)

Srbija