Politika

Odloženo glasanje u Velikom Trnovcu – svađa u biračkom odboru, dojava o bombi na mestu glasanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2022

-

07:53

Odloženo glasanje u Velikom Trnovcu – svađa u biračkom odboru, dojava o bombi na mestu glasanja
Odloženo glasanje u Velikom Trnovcu – svađa u biračkom odboru, dojava o bombi na mestu glasanja - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac odloženi su izbori. O novom datumu održavanja izbora odlučiće Republička izborna komisija.

U biračkom odboru zbog nesuglasica među članovima biračkog odbora i pravilne raspodele zadataka danas nije počelo glasanje.

U međuvremenu, u školu "Muharem Kadriu", gde je biračko mesto broj 6, stigla je telefonska dojava o bombi.

Portal Bujanovačke prenosi izjavu predsednika biračkog odbora Dejana Menkovića, koji je rekao da članovi odbora nisu mogli da se slože oko načina sprovođenja postupka.

"Potom je stigla i dojava o bombi pa smo na predlog predstavnika RIK-a Veljka Odalovića odlučili da zatvorimo biračko mesto", rekao je Menković.

On je naveo da je izborni materijal sakupljen i biće vraćen u Opštinsku izbornu komisiju.

Koordinato RIK-a Veljko Odalović rekao je za Bujanovačke da će o narednim koracima, odnosno novom glasanju odlučivati najpre OIK, pa RIK.

"Kada će biti zakazano novo glasanje ne mogu da procenjujem u ovom trenutku", rekao je Odalović.

Izbori se ponavljaju pošto je Upravni sud usvojio žalbu Koalicije Albanaca Doline Šaipa Kamberija na nepravilnosti tokom izbornog procesa 27. maja.

Šta se do sada dešavalo?

Glasanje na parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac održano je tri puta, odnosno ponovljeno je još dva puta nakon što su izbori 3. aprila održani u celoj zemlji.

Saga je počela kada je Upravni sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine  Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno.

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori - treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Međutim, na izborima 27. maja, prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova. Tada je ova koalicija podnela prigovor u kojem se tvrdi da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Prema navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istoj osobi, za koju je ranije SPS tvrdila da je glasala bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni i izbori od 28. aprila.

Međutim, ovaj prigovor je Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila, a nakon toga je o njemu odlučivala Republička izborna komisija. Na sednici ovog tela, prigovor je takođe odbijen, ali je postojala mogućnost žalbe na ovu odluku Upravnom sudu.

To pravo je, kako je i najavljeno, Koalicija Albanaca Doline i iskoristila, te je danas podnela žalbu Upravnom sudu. Sada teče rok od 72 sata za poslednju reč i odluku o izborima u Velikom Trnovcu, ali u Republici. Ukoliko sud odluči pozitivno po ovoj žalbi, sledi ponovljeno, četvrto glasanje i novi rokovi za žalbe koji dodatno mogu prologirati proglašenje konačnih rezultata izbora od kada teku rokovi za konstituisanje Skupštine, a potom i formiranje vlade.

Prema propisima, Skupština bi trebalo da bude konstituisana u roku od 30 dana od prošlačenja konačnih rezultata izbora, a Vlada - 90 dana od formiranja Skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija