Politika

Moguće tri opcije posle četvrtog glasanja: Bitka za jedan madat u Velikom Trnovcu i dalje koči konačne rezultate izbora

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

21/06/2022

-

06:56

Moguće tri opcije posle četvrtog glasanja: Bitka za jedan madat u Velikom Trnovcu i dalje koči konačne rezultate izbora
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Dva i po meseca od održavanja parlamentarnih izbora i nakon što je glasanje na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu dva puta ponovljeno, Srbija i dalje čeka konačne rezultate. Kraj izbornog procesa zavisi od tačno 1.089 upisanih birača, a glasanje koje će da bude ponovljeno u četvrtak, 23. juna, dodatno će prolongirati formiranje nove vlade. 

Činjenica da je na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu glasanje održano tri puta dovela je do toga da rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji duže od dva meseca budu tek preliminarni. Da li će getvrto glasanje na tom mestu doneti rasplet situacije, i dalje je veliki znak pitanja. 

Podsetimo, saga oko izbornih rezultata na ovom biračkom mestu u opštini Bujanovac počela je nakon što su oni od 3. aprila poništeni. Glasalo se potom i 28. aprila i 27. maja, a Upravni sud je pre nekoliko dana usvojio žalbu Koalicije Albanaca doline. Republička izborna komisija donela je potom odluku da se na ovom biračkom mestu u četvrtak glasanje održi i četvrti put.

Konačni rezultati parlamentarnih izbora tako zapravo čekaju rasplet situacije na jednom biračkom mestu u kom se zapravo vodi bitka za jedan mandat između Koalicije Albanaca i Socijalističke partije Srbije, a ulog je svakako veći jer bi eventualni neulazak Albanaca u Skupštinu Srbije značio i da u tom zakonodavnom telu prvi put posle 15 godina neće biti predstavnika ove nacionalne manjine.

Kako je za Euronews Srbija, ocenila Emilija Orestijević iz Cesida, Veliki Trnovac je ekstremni primer kakav nije postojao u prethodnim izbornim procesima, a glasanje u četvrtak ne znači i kraj izbornog procesa. Ovakva situacija zapravo znači da nova vlada i dalje nije na vidiku, a pitanje koje ostaje je i kako organizovati glasanje na ovom biračkom mestu kako ne bi dolazilo do neprestanog ponavljanja. 

Četvrti izlazak na birališta

Saga u Velikom Trnovcu počela je, dakle, kada je Upravni sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine  Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori, treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Međutim, na tim izborima prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova. Tada je ova koalicija podnela prigovor u kojem se tvrdi da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta. RIK je prvobitno odbio žalbu, ali je ona usvojena  pred Upravnim sudom.

Republička izborna komisija donela je pre nekoliko dana odluku da se u Velikom Trnovcu održe ponovljeni parlamentarni izbori u četvrtak 23. juna.

Tri opcije

Kako je za Euronews Srbija objasnila Orestijević, pred nama su trenutno tri opcije, a izlazak na glasanje moguć je zapravo i peti put.

"Imamo jednu opciju - ako nema prigovora, nema žalbi, to znači da će se izbori završiti u četvrtak, sačekaće se da istekne tih nekoliko dana da se vidi da li postoji zahtevi ili ne, ako ne postoji lokalna izborna komisija će utvrditi rezultate, i zatim će ih utvrditi RIK. Od tog momenta teče rok za formianje skupštine i vlade. Druga opcija je da postoje ti prigovori i da to traje oko tri nedelje i da ukoliko rešenje bude da su odbijene žalbe da se tada utvrđuju reziltati. Treća opcija - da nakon tri nedelje imamo odluku o ponavljanju izbora", rekla je ona.

Orestjević dodaje da dok sa jedne strane postoji ozbiljno nepoznavanje procedura i pravila, sa druge strane može da postoji politički interes da se ponovo izvrši glasanje.

"U takvim okolnostima, u kombinaciji ovakvih političkih faktora i političke neizvesnosti vrlo je teško sprečiti da se događaju ovakve stvari, mi ovako možemo da u suštini ponavljamo izbore još ko zna koliko", rekla je ona.

Na pitanje da li je moguće nešto učiniti i da li bi neki uticaj mogle da imaju posmatračke misije, Orestijević navodi da one nemaju prava da se mešaju u sam birački proces i da se njihovi zapisnici ne uzimaju kao dokaz da se nešto desilo. Kako je naglasila, ovo je ekstreman primer i ove okolnosti nisu posledica reforme zakona.

Vučić: Nisam ja tražio ovakva pravila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da izborni proces još nije završen, u skladu sa pravilima koje je tražila opozicija, tvrdeći da će vlast navodno da pokrade izbore.

"Ovo je urađeno, iako sam govorio da je besmisleno i nemoguće da pokradete izbore, ako imate ljude na biračkim mestima. Proveravali su džakove u Beogradu i ni u jednom nisu našli nepravilnost", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje čija je odgovornost što još nisu završeni parlamentarni izbori.

Onda se, kaže, dogodilo to da u u skladu sa pravilima na kojima je opozicija insistirala, imate pravo na beskrajne i beskonačne prigovore - kada ne prođe žalba pred izbornom komisijom, sledi Ustavni sud, pa sud to usvoji, i ide se na nove izbore, pa opet prigovor, ako se usvoji, slede novi izbori…

"Zašto? Zato što je neko naknadno ubacio u vreću nekoga ko nije mogao da glasa, a glasao je… I svi se prave da ne znaju o čemu se radi, a sve je urađeno samo da bi mogla normalnost izbora da se dovede u pitanje i da bi beskrajnim glupostima mogli da nanose štetu vlasti", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija