Izbori 2022

Klačar o glasanju u Velikom Trnovcu: Ključno je da dobijemo konačne izborne rezultate 23. juna

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

12:01

Klačar o glasanju u Velikom Trnovcu: Ključno je da dobijemo konačne izborne rezultate 23. juna
Bojan Klačar - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Situacija sa glasanjem u Velikom Trnovcu je atipična u odnosu na sve od ranije, iz tog razloga ovo su izbori u kojima se najduže čekaju konačni rezultati, a ključno pitanje za termin formiranja nove republičke vlade je da li će ovi rezultati biti dobijeni 23. juna, izjavio je danas izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar.

Izbori za narodne poslanike na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu biće ponovljeni po treći put jer je Upravni sud usvojio žalbu Koalicije Albanaca Doline koju predvodi Šaip Kamberi, a RIK zakazao novo glasanje za 23. jun, što odlaže završetak izbornog procesa, i što će dodatno prolongirati konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije i izbor republičke vlade.

"Da bi se dobila vlada do kraja jula, potrebno je da se 23. juna u Velikom Trnovcu završi sve, da posle tog datuma nemamo otvoren nijedan pravni proces, ni zahtev za ponavljanje izbora,ni prigovor ni žalbu", naglasio je Klačar u izjavi za Tanjug.

On, ipak, kao verovatniji scenario smatra da vladu nećemo dobiti do sredine ili kraja avgusta, uz sve predviđene zakonske procedure.

"Od momenta kada se dobiju konačni rezultati RIK mora da potvrdi mandate narodnim poslanicima u roku od 10 dana, ali ne mora da čeka taj rok i od tog momenta u narednih 30 dana treba da se formira novi saziv Narodne skupštine", pojasnio je Klačar.

Klačar je rekao da je sada sa svim ovim ponavljanjima neizvesno koliko će taj period do konstuisanja skupštine i vlade potrajati.

On je pojasnio da je cela situacija s jedne strane posledica činjenica da je došlo do promena u zakonskom okviru, prema kojima ćemo za sve naredne izbore saznavati konačne rezultate kasnije u odnosu na raniji period, zato što su, kako je naveo, produženi rokovi i ubačen još jedan organ odlučivanja.

"Osim Republičke izborne komisije i Upravnog suda, postoje Opštinske i Gradske izborne komisije, ili lokalne izborne komisije kako to zakon precizira", objasnio je Klačar.

On je rekao da je drugi razlog zbog čega se sve ovo dešava u Velikom Trnovcu, činjenica da postoji direktan uticaj tog biračkog mesta na rezultate glasanja, jer on znači ili mandat albanskoj koaliciji, a s druge strane, po Dontovoj metodi, oduzimanje jednog skupštinskog mesta Socijalističkoj partiji Srbije.

Klačar je izjavio da je to očigledno "stvorilo nervozu i dovelo do pojačane kampanje i velike zaintrsovanosti stranaka i glasača da izađu na te izbore", ali je i ukazalo na probleme sa kojima se suočavaju birački odbori, za koje se, kako je naglasio, pokazalo kao tačno da imaju male kapacitete da sprovedu izbore "u složenim i emotivnim odnosima kakvi su ovi u Velikom Trnovcu".

"Nemoguće je drugačije objasniti da izbori moraju da se ponište jednom ili dva puta, tri puta, i da nijedan od različitih biračkih odbora ne može da garantuje sprovođenje procedura", rekao je Klačar, uz napomenu da posle ovih izbora moramo otvoriti debatu o tome da li je moguće nešto u tom smislu poboljšati na sistemskom nivou.

Na pitanje kakve su šanse da albanska koalicija dobije taj mandat, on je rekao da to u mnogome zavisi koliko će oni biti uspešni da za kratko vreme od nekoliko dana i za vreme radnog dana mobilišu 500-600 birača koji su njima neophodni.

"Ne bih bio siguran da će Albanci tako lako doći do tog jednog mandata, ali će sigurno učiniti sve da motivišu ljude", naveo je Klačar.

On smatra i da će sadašnja vladajuća većina ostati i na republičkom nivou, i da je koalicija između Srpske napredne strane i Socijalističke parije Srbije najrealniji scenario, koji je po njemu "politički najlogičniji" a takođe i "potvrđen i na gradskom nivou u Beogradu".

"Takođe je vrlo izvesno da će taj koalicioni sporazum između SNS i SPS izgledati vrlo verovatno drugačije, i da će socijalisti u ovom mandatu dobiti nešto važniju i političku odgovorniju poziciju nego posle 2020. godine, ali i koja je više izložena kritici javnosti", smatra Klačar.

Komentari (0)

Talk of the town