Politika

Nakon roka za žalbe sve će biti poznato: Rezultati petog glasanja u Velikom Trnovcu ključ za kraj izbornog procesa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2022

-

21:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tri meseca nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, javnost bi mogla da sazna konačne rezultate, nakon što su izbori peti put održani na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac.

Naime, prema trenutnim, preliminarnim, rezultatima najviše glasova osvojila na biračkom mestu broj 6, u Velikom Trnovcu, osvojila je Koalicija Albanaca Doline - 698. Na drugom mestu je Socijalistička partija Srbije koja je osvojila osam glasova.

Ukoliko to budu zvanični rezultati, Koalicija Albanaca Doline imaće jednog poslanika u Narodnoj skupštini, što znači da će SPS imati jednog poslanika manje.

To bi značilo i konačan završetak izbornog procesa u Srbiji i formiranje organa vlasti, na šta se čeka od aprila, kada su održani izbori. Ipak, sada traje rok od 72 za podnošenje prigovora, te će se tek po isteku tog peroda znati da li će ovo biti i konačni rezultati.

Konačni rezultati ili nove žalbe

Glasanje je u Velikom Trnovcu ponovljeno četvrti put, a odražno ukupno peti, računajući prvo glasanje 3. aprila. Zbog ovog ponavljanja do sada je od 250 poslanika koliko broji Skupština Srbije, poznato 249 imena u poslanika u novom sazivu.

Bitka oko tog mandata vodi se upravo u ovom mestu u bujanovačkoj opštini, između Socijalističke partije Srbije i Koalicije Albanaca doline. Naime, prema sadašnjim rezultatima, Koalicija Albanaca doline će osvajanjem najvećeg broja glasova, ukoliko ovo budu konačni rezultati, imati taj mandat u Skupštini.

Na izbore je 30. juna izašlo 725 glasača od 1.089 upisanih, odnosno 66,6 odsto. To je više nego na prethodno održanom glasanju 27. maja kada je na birališta izašlo 56,7 odsto birača.

Prema prvim podacima opštinske izborne komisije u Bujanovcu, na biračkom mestu 6 u Velikom Trnovcu 698 glasova dobila je Koalicija Albanaca doline.

Socijalistička partija Srbije osvojila je osam glasova, a slede liste koalicije NADA i Alternative za promene koje su osvojile po dva glasa i lista Srpske napredne stranke koja je dobila 1 glas, prenosi RTS.

Socijalistička partija Srbije neće ulagati prigovor na poslednje glasanje na glasačkom mestu u Bujanovcu iako je i ovoga puta bilo nepravilnosti, rekao je danas u Nišu lider socijalista Ivica Dačić.

S obzirom na rezultate, pretpostavlja se da se iz Koalicije Albanaca Doline neće žaliti, dok se čeka da li će biti žalbi iz SPS-a, kao prošlog puta. Ukoliko žalbi ne bude, već u nedelju uveče ili ponedeljak ujutru možemo da očekujemo sednicu RIK-a kada bi bili proglašeni rezultati izbora u Velikom Trnovcu, a onda i konačni rezultati izbora u Republici.

Za sada u izveštaj biračkog odbora nije upisan nijedan prigovor, ali se čeka da za eventualne primedbe istikne rok od 72 sata. Iz posmatračke komisije Crte naveli su da je tokom glasanja sve bilo u redu, iako je bilo pokušaja da se glasa bez dokumenata i lica koja su bila van biračkog spiska, birački odbor to nije dozvolio.

Euronews TV

O tome je za Euronews Srbija govorio i programski direktor Crte Raša Nedeljkov. On je istakao da je prema oceni njihovih posmatrača izborni proces u Velikom Trnovcu protekao u boljem redu u odnosu na prethodna glasanja. Nedeljkov ističe i da je primetno da je juče postojala veća ozbiljnost u radu biračkih odbora kako bi se izborni proces sproveo u skladu sa propisima.

"Ipak nije još ništa gotovo, jer teče rok u kom bilo koja lista može da pokrene procesza poništavnaje lgasanja kao prethonih puta. Od toga zavisi dalji tok proglašavanja rezultata na republičkom nivou", rekao je Nedeljkov.

Govoreći o konkretnim rokovima, Nedeljkov je rekao da bi rezultati u Velikom Trnovcu, odnosno ukupni rezultati iz Bujanovca mogli da budu u naredna dva dana.

"U roku od naredna dva dana znaćemo ima li prigovora. Ukoliko ih ne bude, lokalna izbora komisija usvaja konačne rezultate glasanja za opštinu koja se upućuje RIK-u. RIK od momenta proglašenja rezultata u Opštini Bujanovac, ima 96 sati da proglasi ukupne rezultate, na nivou Republike. Od tada teku rokovi od 10 dana za proglašenje mandata i rok od 30 dana za konstituisanje skupštine", rekao je Nedeljkov.

Šta se do sada dešavalo u Velikom Trnovcu?

Socijalisti i Albanci već tri puta su obarali ove izbore podnoseći žalbe Upravnom sudu, dok prošle nedelje glasanje nije ni počelo jer članovi biračkog odbora iz albanske koalicije nisu dozvoljavali predstavnicima srpskih stranaka da kontrolišu evidentiranje glasača u izvodu iz biračkog spiska. Uporedo je stigla i dojava o postavljenoj bombi.

Albanci optužuju SPS da sabotira izborni proces, dok im socijalisti odgovaraju da im je od mandata bitnije poštovanje zakona.

Saga je počela kada je Upravni sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno. Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori - treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Potom, na izborima 27. maja, prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova. Tada je ova koalicija podnela prigovor u kojem se tvrdi da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Nakon odluke Upravnog suda da usvoji žalbu Koalicije Albanaca doline i poništi rezultat glasanja od 27. maja, treće ponavljanje izbora bilo zakazano za četvrtak 23. jun, ali to glasanje nije održano. Nakon toga, odlučeno je da se peti put glasa 30. juna.

Formiranje vlasti

Ukoliko se proglase rezultati naredne nedelje, postoji rok od mesec dana da se konstituiše Narodna skupština, a onda još tri meseca da se formira Vlada Srbije.

Ako bi se čekali krajnji rokovi, Vladu ne bismo imali pre jeseni. Ipak, sada prema izjavama koje dolaze iz vlasti, ide se na to da ako se svi procesi završe, Vlada bude fomirana do kraja jula zbog dešavanja zbog kojih je neophodan rad Vlade.

Ono što će najpre biti poznato jeste broj predstavnika lista u Parlamentu. Za sada se zna da 120 mandata ima Srpska napredna stranka, zatim sledi lista oko SSP-a Ujedinjeni za pobedu sa 38 mandata.

SPS bi prema trenutnim rezultatima iz Velikog Trnovca imao 31 mandat. Zatim sledi koalicija NADA sa 15 poslanika, koalicija Moramo 13, te Dveri i Zavetnici sa 10 skupštinskih mesta.
Kada je reč o manjinama, ako rezultati ostanu ovakvi, poslanike će imati Koalicija Albanaca doline, Savez vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu dva mandata, lista Muftijin amanet i SDA Sandžaka.

SNS sada treba da traži svog koalicionog partnera, a nakon toga će se vršiti konsultacije o formiranju Vlade.

Prethodno je formirana vlast u Beogradu, takođe nakon izbora održanih 3. aprila. Tesnu većinu naprednjaka i socijalista od dva odbornika pojačao je odbornik Vuk Stanić koji je isključen iz POKS-a, pa je sada odnos 57 prema 53 u korist dosadašnje vlasti.

Za bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića ovo ne znači i da će se saradnja preliti i na republički nivo. Govoreći o dosadašnjim koalicionim partnerima, Vesić kaže kada je reč o republičkom nivou, da to nije ista situaicja jer su se naprednjaci uvek trudili da prave što širu koaliciju.

"Čekaju nas teška vremena i naša namera je bila da imamo što veću podršku i što širu vladu. Za razliku od grada, mi imamo mogućnost da sami formiramo vladu sa SVM, a da li će tu biti još neko videćemo", rekao je Vesić ranije za Euronews Srbija.

Dejan Bursać sa Instituta za političke studije rekao je za Euronews Srbija da je uprkos tenzijama SPS i SNS nakon proglašenja rezultata u izbornoj noći jasno da će se ove stranke na kraju dogovoriti.

"Oni su dugoročni partneri, potrebni su jedni drugima i u Beogradu. SNS ne odgovara da imaju SPS u opoziciji kao drugu najjaču stranku u zemlji. SPS nije voljan da ide u opoziciji, nemaju neko iskustvo u opoziciji, mislim da će oni naći zajednički jezik uprkos nekom neslaganju", rekao je Bursać.

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte rekao je da se može zaključiti da su neki dogovori o koalicijama već i napravljeni i da se samo čekaju rezultati.

"Vlast u Beogradu je konstituisana i formirane su koalicije i ne bi to trebalo posmatrati izolovano u odnosu na Narodnu Skupštinu. Važno je podsetiti da kada su partije imale ogromnu većinu u parlamentu posle 2020. čekali su se svi krajnji rokovi za formiranje vlasti. U tom smislu, ovo je proces koji se može gledati kroz prizmu političkog taktiziranja, kako za unutršnje potrebe stranaka na vlasti, tako zbog okolnosti krize zbog situacije u Ukrajini", rekao je Nedeljkov za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Srbija