Politika

U Velikom Trnovcu po peti put izbori: Do sada glasalo više od 34 odsto birača

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

30/06/2022

-

07:47

U Velikom Trnovcu po peti put izbori: Do sada glasalo više od 34 odsto birača
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, danas se, peti put, glasa na parlamentarnim izborima. Tek kada budu poznati rezultati na ovom biračkom mestu, Republička izborna komisija može da objavi konačne rezultate parlamentarnih izbora.

Do 16 časova glasalo je 370 građana od 1.089 upisanih u birački spisak, što je više nego 27. maja.

 

Kako prenosi portal Bujanovačke, atmosfera na biračkom mestu broj 6 u školi "Muarem Kadriu" je opuštena, bez tenzija i sukoba među članovima biračkog odbora.

"Biračko mesto otvoreno je na vreme u 7 sati i izborni proces se odvija bez ikakvih problema", rekao je predsednik biračkog odbora Milovan Aleksić i dodao da je na izborima 27. maja bilo prijavljeno 48 građana koji glasaju van biračkog mesta, a sada ih je 140.

On kaže da je nije bilo nesuglasica među članovima odbora oko podele zadataka u kontroli sprovođenja glasanja.

"Podelili smo zadatke po dogovoru, evidentiranje u izvodu iz biračkog spiska vrše po jedan Srbin i Albanac", kazao je Aleksić.

Prisutan je veći broj predstavnika Republičke izborne komisije u ulozi posmatrača.

RIK je odluku da se  30. juna ponovi glasanje u Velikom Trnovcu donela na 77. sednici kojom je predsedavao predsednik RIK Valdimir Dimitrijavić. Glasački listići štampaće se na papiru rezedo boje, a kontrolni list na papiru roze boje. Takođe, glasački listići štampaće se na srpskom i albanskom jeziku i štampaće se u 1.089 primeraka, koliko ima utvrđenih birača na tom izbornom mestu.

Podsetimo, u Velikom Trnovcu, u četvrtak 23. juna nije održano ponovljeno glasanje za parlamentarne izbore zbog nesuglasica među članovima odbora, a kasnije je stigla dojava o postavljenoj bombi.

Na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Muharem Kadriu", parlamentarni izbori trebalo je da se održe četvrti put, pošto je Upravni sud usvojio žalbu Koalicije Albanaca Doline Šaipa Kamberija na nepravilnosti tokom izbornog procesa 27. maja.

Šta se do sada dešavalo u Velikom Trnovcu?

Glasanje na parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac održano je tri puta, odnosno ponovljeno je još dva puta nakon što su izbori 3. aprila održani u celoj zemlji. Četvrti put glasanje nije odražno.

Saga je počela kada je Upravni sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno.

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori - treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Međutim, na tim izborima prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova. Tada je ova koalicija podnela prigovor u kojem se tvrdi da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta. RIK je prvobitno odbio žalbu, ali je ona usvojena  pred Upravnim sudom.

Republička izborna komisija donela je potom odluku da se u Velikom Trnovcu održe ponovljeni parlamentarni izbori u četvrtak 23. juna, što se na kraju nije dogodilo, pa je novo glasanje zakazano za danas.

Prema propisima, Skupština bi trebalo da bude konstituisana u roku od 30 dana od prošlačenja konačnih rezultata izbora, a Vlada - 90 dana od formiranja Skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija