Izbori 2022

RIK: Ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu 30. juna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2022

-

19:49

RIK: Ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu 30. juna
RIK: Ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu 30. juna - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na večerašnjoj sednici RIK odlučeno je da će republički izbori na biračkom mestu broj šest u opštini Bujanovac, odnosno u Velikom Trnovcu, biti ponovo održani u četvrtak 30. juna, u skladu sa zakonom od 7 do 20 sati.

Glasački listići štampaće se na papiru rezedo boje, a kontrolni list na papiru roze boje.

Takođe, glasački listići štampaće se na srpskom i albanskom jeziku i štampaće se u 1089 primeraka, koliko ima utvrđenih birača na tom izbornom mestu.

Iako je odluka o ponavljanju izbora ponovo doneta, članovi RIK pod tačkom razno diskutovali su na ovu temu.


Članovi komisije govorili su i o tome kako da se unaprede bezbednosni uslovi glasanja u Velikom Trnovcu, a bilo je i predloga da se izbori odlože za neki drugi neradni dan.

Naime, rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji i dalje su preliminarni, dva i po meseca od glasanja, jer se "bitka" za jedan mandat u republičkom parlamentu vodi upravo na ovom biračkom mestu u Velikom Trnovcu. Izbori će se tamo organizovati peti put, odnosno ponoviti četvrti put nakon glasanja 3. aprila.

Za jedan manadat se u Velikom Trnovcu bore Socijalistička partija Srbije i Koalicija Albanaca doline. Dešavanja u Velikom Trnovcu tako koče formiranje Narodne skupštine, a potom i Vlade Srbije. Na formiranje državnih organa u Srbiji pozvali su i zvaničnici EU, a zbog dužih rokova žalbi, izborni proces traje skoro tri meseca.

Nakon odluke Upravnog suda da usvoji žalbu Koalicije Albanaca doline i poništi rezultat glasanja od 27. maja, treće ponavljanje izbora bilo zakazano za četvrtak 23. jun.

Međutim, biračko mesto nije otvoreno zbog sukoba oko zaduženja između predstavnika stranaka, članova biračkog odbora. Kasnije je stigla i dojava o bombi u školi gde je glasanje trebalo da se održi, te je ceo proces odložen.

Šta se do sada dešavalo u Velikom Trnovcu?

Glasanje na parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac održano je tri puta, odnosno ponovljeno je još dva puta nakon što su izbori 3. aprila održani u celoj zemlji. Četvrti put glasanje nije održano.

Saga je počela kada je Upravni sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno.

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori - treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Međutim, na izborima 27. maja, prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova. Tada je ova koalicija podnela prigovor u kojem se tvrdi da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Prema navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istoj osobi, za koju je ranije SPS tvrdila da je glasala bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni i izbori od 28. aprila.
Međutim, ovaj prigovor je Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila, a nakon toga je o njemu odlučivala Republička izborna komisija. Na sednici ovog tela, prigovor je takođe odbijen, ali je postojala mogućnost žalbe na ovu odluku Upravnom sudu koji je naložio da se izbori ponove.

Četvrti  pokušaj održavanja izbora 23. juna bio je neupešan jer je u biračkom odboru došlo do nesuglasica te glasanje nije održano. 

Na tom biračkom mestu u Velikom Trnovcu kod Bujanovca pravo glasa ima 1089 građana i od tog biračkog mesta zavisi kada će biti proglašeni rezultati parlamentarnih izbora koji su održani 3. aprila. Prema propisima, Skupština bi trebalo da bude konstituisana u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a Vlada - 90 dana od formiranja Skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town