Izbori 2022

Proces u Velikom Trnovcu i dalje koči rezultate parlamentarnih izbora - RIK večeras odlučuje o novom datumu glasanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

24/06/2022

-

15:39

Proces u Velikom Trnovcu i dalje koči rezultate parlamentarnih izbora - RIK večeras odlučuje o novom datumu glasanja
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kako saznaje Euronews Srbija, Republička izborna komisija će danas u 19 časova na sednici razmatrati novi datum održavanja izbora na bičarkom mestu broj šest u opštini Bujanovac.

Naime, rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji i dalje su preliminarni, dva i po meseca od glasanja, jer se "bitka" za jedan mandat u republičkom parlamentu vodi upravo na ovom biračkom mestu u Velikom Trnovcu. Izbori će se tamo organizovati peti put, odnosno ponoviti četvrti put nakon glasanja 3. aprila.

Za jedan manadat se u Velikom Trnovcu bore Socijalistička partija Srbije i Koalicija Albanaca doline. Dešavanja u Velikom Trnovcu tako koče formiranje Narodne skupštine, a potom i Vlade Srbije. Na formiranje državnih organa u Srbiji pozvali su i zvaničnici EU, a zbog dužih rokova žalbi, izborni proces traje skoro tri meseca.

Odložen četvrti izlazak na birališta

Nakon odluke Upravnog suda da usvoji žalbu Koalicije Albanaca doline i poništi rezultat glasanja od 27. maja, treće ponavljanje izbora bilo zakazano za četvrtak 23. jun.

Međutim, biračko mesto nije otvoreno zbog sukoba oko zaduženja između predstavnika stranaka, članova biračkog odbora. Kasnije je stigla i dojava o bombi u školi gde je glasanje trebalo da se održi, te je ceo proces odložen.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je za Euronews Srbija nakon novog odlaganja izbora da je moguće da glasanje u Velikom Trnovcu bude odlagano u nedogled. Kako je rekao, razlog tome je "mali tehnički detalj koji je promakao zakonopiscima", što je, kako ocenjuje, dokaz da ne treba na brzinu menjati zakone.

Euronews

"Skore zakonske izmene koje su sledile nekoliko nedelja pre 3. aprila su dovele do toga da mehanizmi zaštite izbornog prava praktično prođu ispod radara javnosti, one su pokazatelj da ne treba na brzinu menjati zakone", rekao je on.

Prema njegovim rečima, situacija u tom mestu može imati kontraproduktivan uticaj na poverenje građana u izborni proces.

On je pojasnio šta se dogodilo u Velikom Trnovcu ističući da je došlo do nesuglasica među članovima biračkog odbora koji predstavljaju različite političke stranke.

"Evidentno je da postoji već u nekoliko pokušaja ozbiljno nepoveremnje između različitih aktera, jer nijedna strana ne želi da prepusti durgoj da kontroliše glasanje", rekao je on.

Šta se do sada dešavalo u Velikom Trnovcu?

Glasanje na parlamentarnim izborima u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac održano je tri puta, odnosno ponovljeno je još dva puta nakon što su izbori 3. aprila održani u celoj zemlji. Četvrti put glasanje nije odražno.

Saga je počela kada je Upravni sud poništio glasanje od 3. aprila jer je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Republička izborna komisija je 21. aprila donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja.

I na glasnju 28. aprila, kada je od 1.089 upisanih birača, prema podacima Crte, izašlo njih 697, samo njih 20 svoj glas nije dalo Koaliciji Albanaca Doline. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat i time za jedan smanjila broj poslanika SPS-u.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Nakon što je Opštinska izborna komisija odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu, nakon prigovora SPS, iz te partije su podneli žalbu. Predsednik SPS-a Ivica Dačić rekao je tada da je "glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta" i da će podneti prijavu protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio u spisku tog birača.

Tako je Republička izborna komisija na sednici, koja je održana 9. maja usvojila prigovor koalicije koju čine Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv Rešenja Opštinske izborne komisije opštine Bujanovac, od 4. maja te je glasanje od 28. aprila poništeno.

Nakon odluke RIK da se ponište i rezultati ponovljenog glasanja, Koalicija Albanaca Doline uložila je žalbu na ovo rešenje. Međutim, kako je Upravni sud doneo presudu kojom se žalbe odbijaju, stekli su se uslovi da se u Velikom Trnovcu ponovo održe izbori - treći put. RIK je to potvrdio na sednici 21. maja.

Međutim, na izborima 27. maja, prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova. Tada je ova koalicija podnela prigovor u kojem se tvrdi da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Prema navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istoj osobi, za koju je ranije SPS tvrdila da je glasala bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni i izbori od 28. aprila.
Međutim, ovaj prigovor je Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila, a nakon toga je o njemu odlučivala Republička izborna komisija. Na sednici ovog tela, prigovor je takođe odbijen, ali je postojala mogućnost žalbe na ovu odluku Upravnom sudu.

To pravo je, kako je i najavljeno, Koalicija Albanaca Doline i iskoristila, te je danas podnela žalbu Upravnom sudu. Sada teče rok od 72 sata za poslednju reč i odluku o izborima u Velikom Trnovcu, ali u Republici. Ukoliko sud odluči pozitivno po ovoj žalbi, sledi ponovljeno, četvrto glasanje i novi rokovi za žalbe koji dodatno mogu prologirati proglašenje konačnih rezultata izbora od kada teku rokovi za konstituisanje Skupštine, a potom i formiranje vlade.

Prema propisima, Skupština bi trebalo da bude konstituisana u roku od 30 dana od prošlačenja konačnih rezultata izbora, a Vlada - 90 dana od formiranja Skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town