Politika

Proglašenjem rezultata se završava izborni proces: Da li ćemo vreme do izbora nove vlade meriti nedeljama ili mesecima

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

06/07/2022

-

07:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dugom putu do formiranja nove vlasti u Srbiji konačno se nazire kraj. Od glasanja 3. aprila do trenutka kada je Republička izborna komisija saopštila kako će izgledati raspodela mandata prošlo je više od tri meseca, a tek kada Narodna skupština i bude sazvana, počinje da teče rok za formiranje nove vlade. Iako zakonom predviđeni rokovi daju mogućnost da čitav proces potraje još nekoliko meseci, sve češće se može čuti da će se stvari odvijati ubrzanijim tempom.

Biračko mesto broj 6 u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, dugo je držalo "u zamci" konačne rezultate parlamentarnih izbora. U tom mestu vodila se bitka za jedan mandat između Socijalističke partije Srbije i Koalicije Albanaca Doline, a tek pošto su izbori ponovljeni i četvrti put 30. juna, a  stranke odlučile da ne podnose žalbe, zbrajanje je moglo da se privede kraju.

Zakonski rokovi su, međutim, dugački, pa tako od proglašenja konačnih rezultata teče rok od 30 dana za formiranje Narodne skupštine, a onda još 90 dana za formiranje Vlade Srbije.

Kako je za Euronews Srbija rečeno u Srpskoj naprednoj stranci, nakon isteka roka od 72 sata, što je vremenski period u kojem mogu da se upute žalbe na rezultate koje je proglasio RIK, rezultati postaju konačni, u slučaju da ne bude žalbi. Nakon isteka tog vremenskog perioda, u skladu sa Ustavom i zakonima, predsednik Srbije poziva predstavnike izbornih lista koje će imati svoje predstavnike u parlamentu na konsultacije o formiranju vlade.

"S obzirom na pomenute rokove, možete da očekujete da će predsednik Vučić početi konsultacije sa različitim izbornim listama već od sledeće nedelje", navode iz SNS.

Takva najava ide u prilog sve češćim izjavama da će nova vlada biti formirana brzo. Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da se očekuje da će novi saziv Skupštine biti konstituisan do kraja jula, a da će zatim relativno brzo biti formirana i vlada. Kako je rekao, interes je da se u najbržem mogućem roku pristupi formiranju svih organa vlasti.

S tim su saglasni i sagovornici Euronews Srbija, koji navode da osim što bi to bilo "politički odgovorno", "više nema šta da se čeka".

Kako će izgledati nova Skupština Srbije?

Na izbore je, kako je objavila Republička izborna komisija, izašlo 3.810.559 upisanih birača. Od ukupno 19 izbornih lista, koliko ih je bilo na ovogodišnjim izborima, 12 je prešlo cenzus.

Najviše glasova (1.635.101) osvojila je Srpska napredna stranka što je 120 mandata. Potom sledi lista Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 520.469 glasova i 38 mandata, a treća je Socijalistička partija Srbije sa 435.274 glasa i 31 mandatom.

Rezultati glasanja u Velikom Trnovcu bili su odlučujući kada je reč o konačnom sastavu parlamenta, te je nakon petog glasanja SPS ostao treći po broju osvojenih mandata, ali sa 31 poslanikom, umesto 32, koliko je bilo nakon preliminarnih rezultata. 

Zeleno-leva Koalicija Moramo, formirana pre ovih izbora, imaće 12 poslanika u novom sazivu parlamenta.  

Cenzus su prešle i tri desno orijentisane opcije. Koalicija NADA imaće 15 poslanika, a Srpski pokret Dveri i Zavetnici po 10. Kada je reč o manjinama, poslanici će biti sa lista Savez vojvođanskih Mađara (5), Muftijin amanet (3), Zajedno za Vojvodinu (2), SDA Sandžaka (2) i Koalicija Albanaca Doline (1).

Do vlade u julu ili avgustu?

U skladu sa Ustavom, predsednik Skupštine u prethodnom sazivu Ivica Dačić, zakazaće konstitutivnu sednicu na kojoj će biti potvrđeni mandati narodnih poslanika i to u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević. 

Tek sa formiranjem Skupštine, teče rok od tri meseca za formiranja vlade.

Pre sage koja u Velikom Trnovcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavljivao formiranje nove vlade do kraja jula uz opasku da će s konsultacijama sa partijama početi tek kada bude formiran novi saziv parlamenta.

Predsednik SPS Ivica Dačić, iako navodi da je interes da to bude što pre, ipak za Tanjug kaže da je Vučić to najavio pre nego što je došlo do ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu, te da je praktično nemoguće da se formira vlada do kraja jula.

"Pošto će nam biti potrebno bar još sedam dana do kraja izbornog procesa. Realno je da idemo na konstituisanje parlamenta do kraja jula", rekao je on.

Tanjug/Tanja Valić

 

Komentarišući ove rokove i mogućnost da se ceo proces završi do kraja ovog meseca, Dušan Vučićević sa Fakulteta političkih nauka kaže da bi dobar znak bio da se ne iskoristi čitav mesec za konstituisanje parlamenta, nego da to sve ide brže. Kako kaže, ne postoji nijedan ozbiljan, racionalan razlog da parlament ne bude konstituisan već sledeće nedelje. 

"Onda ne postoji ni valjan razlog da čekamo na vladu tri meseca, što jeste bio slučaj u prošlosti. Ukoliko bismo već krajem jula ili negde u toku avgusta imali vladu, mogli bismo da kažemo da imamo određene pomake", rekao je Vučićević.

Euronews TV

Da bi bilo politički odgovorno da vlada bude formirana do kraja jula, smatra i politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji dodaje da su problemi sa kojima se suočava zemlja dovoljno kompleksni da bi moglo da se kalkuliše. Naglašava da su odnosi snaga vrlo jasni i da bi bilo politički legitimno i poželjno da vlada bude formirana do kraja ovog meseca.

"To bi po mom mišljenju bio znak političke odgovornosti i zrelosti. Naravno, moguće je da stvari budu drugačije, moguće je da se to licitiranje ko će biti ministar, ta stalna borba oko distribucije moći protegne. Ne bi bi bilo ni prvi ni poslednji put. Zakonodavac je dao političkim akterima dosta fleksibilan rok da formiraju vladu, tako da može da bude i jedno i drugo, ali ja mislim da je bolje da što pre dobijemo vladu", rekao je on.

Ko će formirati vlast

SNS kao najjača stranka u parlamentu sada treba da traži koalicionog partnera, a nakon toga će slede konsultacije o formiranju Vlade. Ukoliko bi se na republički nivo preslikala situacija iz prestonice za šta za sada nema potvrda, bila bi nastavljena saradnja sa dosadašnjim koalicinim paertnerom - SPS. U Beogradu tesnu većinu naprednjaka i socijalista od dva odbornika pojačao je odbornik Vuk Stanić koji je isključen iz POKS-a, pa je sada odnos 57 prema 53 u korist dosadašnje vlasti.

Za bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića ovo ne znači i da će se saradnja preslikati i na republički nivo. Govoreći o dosadašnjim koalicionim partnerima, Vesić kaže kada je reč o republičkom nivou, da to nije ista situacija jer su se naprednjaci uvek trudili da prave što širu koaliciju. 

"Čekaju nas teška vremena i naša namera je bila da imamo što veću podršku i što širu vladu. Za razliku od grada, mi imamo mogućnost da sami formiramo vladu sa SVM, a da li će tu biti još neko - videćemo", rekao je.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ipak, kada je reč o sastavu nove vlade, Vučićević kaže da očekuje kontinuitet i da ne veruje da će biti velikih iznenađenja.

"Imajući u vidu da je napravljena koalicija na gradskom nivou između socijalista i naprednjaka, pretpostavljam da će se to preliti na Narodnu skupštinu. Diskonuitet bi valjalo da postoji u temama, da se promeni način na koji vidimo institucije", rekao je on.

On je istakao da će novi saziv parlamenta biti interesantniji u odnosu na prethodni i da će tema verovatno biti mnogo jer se nalazimo u takvom istorijskom trenutku sa velikim globalnim izazovima.

"Opozicija će verovatno insistirati na tome da se o tim temama razgovara u parlamentu, na to ima potpuno pravo, videćemo kako će se ponašati vladajuća stranka ili vladajuće stranke, do sada smo navikli da se te ključne odluke donose u vladi ili pre u Predsedništvu, a da se parlament ponaša kao neka vrsta protočnog bojera kroz koji samo prolaze predlozi zakona koje inicira vlada. Ne mogu da kažem da sam ubeđen da će se to promeniti, ali bi definitivno za Srbiju valjalo da naredni saziv parlamenta izgleda drugačije", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija