Politika

Vučić posle sastanka sa Novak: Zahvalni smo Mađarskoj zbog skladišta gasa, neuporedivo spokojnije ćemo dočekati zimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/09/2022

-

10:23

Vučić posle sastanka sa Novak: Zahvalni smo Mađarskoj zbog skladišta gasa, neuporedivo spokojnije ćemo dočekati zimu
Tanjug/Miloš Milošević - Copyright Tanjug/Miloš Milošević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare sa predsednicom Mađarske Katlin Novak da su oni razgovarali o svim važnim pitanjima i da je Srbija zahvalna Mađarskoj što joj je omogućila da koristi skladišta gasa po povoljnim uslovima.  

"To je za nas iz tehničkih razloga veoma važno za zimu. Biće neuporedivo lakše i ida ipak nešto spokojnije dočekamo zimu. Bez podrške predsednice Novak i premijera to ne bismo mogli", rekao je on.

Dodao je da su to stvari koje se ne zaboravljaju i da se uvek pamti nečiji doprinos u vremenima koja su teška.

On je istakao da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u savremenoj političkoj istoriji i dodao da je trgovina toliko napredovala da je postala gotovo neuporediva sa drugim zemljama.

Naglasio je da je snažan zamah svih odnosa između Srbije i Mađarske, te da dve zemlje imaju mnogo razumevanja jedna prema drugoj u političkom smislu.

Vučić je istakao da je dobrim odnosima dve zemlje uvek doprinosila i predsednica Novak, kao i mađarski premijer Viktor Orban, zbog čega im je zahvalan, a posebnu zahvalnost uputio je Ištvanu Pastoru, lideru Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, čoveku koji, kaže, predstavlja most između Srbije i Mađarske.

Ukazao je da je 2010. godine bilo 237 imeđunacionalnih incideneta prijavljenih policiji na severu, u Vojvodini, a ove godine ih je 35 puta manje. "Gotovo da ne postoje. To govori o iskrenom prijateljstvu koje se rodilo između Srba i Mađara", podvukao je Vučić.

Posebno je skrenuo pažnju na to da je mađarska predsednica u svojoj zemlji mnogo uradila po pitanju demografije, gde su mere imale dosta uspeha.

Preneo je da je svojoj koleginici pokazao koliko Srbija danas ulaže u tu oblst, značajno više nego pre 10-20 godina, kao i da to daje rezultate uglavnom u ruralnim sredinama, ali ne i u urbanim, a da ga je ona posavetovala šta bi još moglo da se uradi.

"Nastavićemo da slušamo i učimo o tome, jer svi putevi, bolnice, pruge, neće vredeti ako nemamo kome to da ostavimo i ako ne budemo imali dece", poručio je Vučić.

Radovi na brzoj pruzi Beograd - Budimpešta

Podsetio je da se radi i na infrastrukturnom povezivanju, brzom prugom Beograd - Budimpešta, izrazivši uverenje da će do 2025. godine, uprkos svemu, taj projekat biti završen, a svi mogu za 2 sata i 40 minuta da stignu do centra Budimpešte.

Zahvalio je mađarskoj predsednici što uvek i na svakom mestu pruža podršku evropskim integracijama Srbije, kao i političkim stavovoma - racionalnim, pragmatičnim, normalnim, koje, kaže, zajednički zastupamo za deo centralne Evrope.

Istakao je i da Mađarska ima razumevanje za sve pokušaje Srbije da pronalazi kompromisno rešenje u dijalogu sa Prištiniom. Dodao je da je važno da postoji bliski dijalog sa mađarskim partnerima, te da se raduje skorom susretu i sa Viktorom Orbanom.

"Uvek ste dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić čestitavši svojoj koleginici iz Budimpešti rođendan, koji je nedavno proslavila.

Prethodno je Aleksandar Vučić priredio ispred Palate Srbija svečani doček za predsednicu Mađarske Katalin Novak. Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Nakon svečane ceremonije, usledio je razgovor u četiri oka Vučića i Novak, a zatim i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

"EU da donese odluke o što skorijem priključenju Srbije EU"

Predsednica Mađarske Katalin Novak poručila je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će ta zemlja podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU i da bi Mađarska volela da se to što pre ostvari.

Novakova je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je sa Vučićem razgovarala danas o proširenju EU.

"Mađarska je podržala da Ukrajna i Moldavija dobiju status kandidata, to je mogućnost, ali ujedno i opasnost. Mogućnost znači da bi možda mogao da se ubrza proces integracije Zapadnog Balkana i da urode plodom napori tih zemalja, u prvom redu Srbije koja je sa ostalim zemljama regiona učinila veoma ozbiljne korake, da bi se približila i odgovorila svim zahtevima EU", rekla je Novak.

Ističe da je EU potrebna Srbija, a ne samo obrnuto.

"Zbog toga ćemo svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja ZB i bilo bi nam drago da se to što pre ostvari", poručila je Novak.

Kazala je da joj je veoma drago što je mogla sa Vučićem da se sretne kao sa prijeteljem i da ima otvoren razgovor.

"Imamo danas ovako dobre odnose dve zemlje, to može da bude čak i prirodno, ali se po sebi, ipak, ne podrazumeva. Dobro je što danas živimo u ovakvom miru i Mađari mogu da žive mirno i u dobrim uslovima u Srbiji, kao i srpska manjima u Mađarskoj, kao i da se rukovodioci dve zemlje dobro slažu i umeju da sarađuju. Hvala Vučiću što je doprineo tome i dao sve od sebe da odnosi dve zemlje dostignu ovaj nivo koji nismo videli nikad ranije", rekla je Novakova.

Zahvalila je na pozivu i iskrenom razgovoru i navela da su pričali ne samo o odnosima dve zemlje već i o poteškoćama koje predstoje svetu i regionu.

"Ovo nije jednostavan period, rat u Ukrajini i sankcije koje su usledile, enegetska kriza koja je posledica sankcija, ima posledice i u Srbiji i Mađarskoj, u Evropi i šire. Predstoji nam težak period, jer ovaj rat se neće brzo završiti, već odužiti", navela je predsednica Novak.

"Srbija nije jedina koja nije uvela sankcije Rusiji"

Katalin Novak je istakla da srpsko rukovodstvo ima obavezu da vodi brigu o interesima zemlje i građana i da to nije jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije protiv Rusije.

Novak je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na pitanje koliko je Mađarska usamljena u EU kada je u pitanju realni pristup prema sankcijama Rusiji i da li razume stav Srbije o tome, podsetila da ni Moldavija nije uvela sankcije Moskvi.

"Mislim da je pravo jedne suverene zemlje da odluči da li je spremna da uvede sankcije ili ne. Drugo je pitanje ako postanete članica EU da li ćete biti obavezni da uvedete sankcije ili ne", precizirala je ona.

Mađarska je, kako je rekla, članica EU i do sada je glasala za sve pakete sankcija, ali je uvek naglašavala da politika sankcija nije svrsishodna.

"Svakako bi trebalo da odredimo kome želimo da nanesemo štetu tim merama. Sankcije treba da imaju efekat na zemlju protiv koje se uvode, a to bi trebalo da bude Rusija. Ali posledice sankcija imaju sve zemlje u Evropi", objasnila je ona.

Novak je ukazala da cene i inflacija rastu kod onih koji su uveli sankcije, a da ne pogađaju Rusiju.

"Trudili smo se da uvek budemo dosledni u svom stavu. Mađarska u velikoj meri zavisi od ruskih energenata", dodala je ona.

"Nećemo da se pozivamo na gospodarenje već na međunarodno pravo"

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše izjavu ministra unutrašnjih poslova privremenih vlasti u Prištini Dželjalja Svečlje da je "Kosovo nezavisna država i da ima institucije koje su spremne da budu gospodari svoje zemlje", Vučić je rekao da je mislio da se stvari u međunarodnom pravnom poretku zasnivaju na poštovanju međunarodnih pravnih normi, Povelje UN, međunarodnih potpisanih sporazuma.

Najavio je da će sutra, nakon sednice Nacionalnog saveta bezbednosti govoriti više o situaciji na Kosovu i Metohiji. Ukazao je da sutra putuje i u zvaničnu posetu Abu Dabiju, na jedan dan, jer ga posle toga čeka učešće na Samitu procesa Brdo-Brioni u Sloveniji.

"Dobro je da Srbi i svet čuju i vide da neko želi na nečijoj zemlji da gospodari nekim. To je izjava ministra unutrašnjih poslova Prištine, koji je rekao da gospodare i da će da gospodare nad celim Kosovom. Mislio sam da će da kaže nešto o pravu, međunarodnim sporazumima, a on priča o gospodarenju", primetio je Vučić.

Istakao je da je "gospodara uvek bilo mnogo, stranih nad našim narodom, a da ih se malo zadržalo", i dodao da ćemo tek da vidimo koliko će se ovi "gospodari" zadržati.

"Mi nećemo da se pozivamo na gospodarenje, već na međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju 1244 i podržaćemo naš narod. To je moj odgovor, a dobro je da oni svojom bahatošću, arogancijom pokazuju šta misle o našem narodu i međunarodnom pravu“, ukazao je Vučić.

Rekao je da je sinoć upozorio i predstavnike međunarodne zajednice i pregovarače, i rekao da razmisle s čim dolaze u Beograd, jer ovo nećemo tolerisati. "Za razliku od njih koji prete gospodarenjem poručujemo samo da poštuju međunarodno pravne norme", dodao je on.

Vučić je ujedno izrazio zahvalnost na profesionalnosti komandanta Kfora Ferenca Kajarija, Mađara, koji je, kaže, svojim zalaganjem doprineo smanjenju tenzija 30.jula.

"Hvala mađarskim prijateljima što hoće da nas saslušaju i po tom pitanju", dodao je Vučić na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.

"Zelenim koridorima do manjih gužvi na mađarskoj granici"

Predsednik Vučić rekao je da postoji nekoliko načina da se reši problem zadržavanja vozila na srpsko-mađarskoj granici, pre nego što Srbija postane članica EU, a to su zeleni koridori ili neka vrsta Šengena.

"Predsednica Novak pomenula je prugu Segedin-Subotica, mi smo naše radove skoro završili i mi ćemo imati voz koji ide 45 minuta, zamislite idemo vozom 45 minuta koji stoji na granici 50 minuta, to je besmisleno", rekao je Vučić ističući da se na rešavanju tog problema već radi sa mađarskom vladom, ali da problem prave evropski propisi.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Mađarske Katalin Novak odgovarajući na pitanje mađarskih medija da li i na koji način dve države mogu da doprinesu da se smanje gužve na graničnom prelazu Horgoš.

Vučić je podsetio da je Srbija u Briselu, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, tražila da se na granici sa Mađaskom otvore zelene linije ili trake kojima bi se ovlašćenim trgovcima i proizvođačima omogućio prolaz. Prema njegovim rečima, ti zeleni koridori bili bi otvoreni u dogovoru sa EU.

Takođe, predsednik je naglasio da bi problem zadržavanja na granici mogao da se reši i uvođenjem neke vrste Šengena, kako bi vozila iz naše zemlje imala slobodu kretanja, pre punopravnog članstva u EU.

U Mrežu predsednika koji se zalažu za porodicu Vučić prvi pozvan

Novak je najavila danas da će osnovati Mrežu predsednika država koji se zalažu za osnaživanje porodice i pozvala kao prvog predsednika Aleksandra Vucicća da se pridruži toj inicijativi.

"Kao prvog predsednika, molim predsednika Vučića da se pridruži tom forumu, jer je on i kao predsednik dokazao koliko su mu važna demografska pitanja i koliko se zalaže za porodicu", istakla je Novakova.

Kaže da je i Mađarska imala slične demografske probleme kao i Srbija jer se nije rađalo dovoljno dece i da Vlada Mađarske od 2010. vodimo na centralnom nivou veoma intenzivnu demokgrafsku politiku i ponudila Vučiću mađarska iskustva u rešavanju tih problema.

"Spremni smo da vam prenesemo šta je uspešno u našoj politici", poručila je predsednica Mađarske.

Istakla je da je i u Srbiji veoma važno da se mladima obezbedi podrška da se odlučuju za osnivanje porodice, a da ne moraju da budu primorani da se zbog toga odriču karijere i slično.

Komentari (0)

Srbija