Politika

Incident u prostorijama EU u Beogradu, članovi pokreta DJB odbili da se legitimišu i napustili sastanak

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2021

-

22:02

Incident u prostorijama EU u Beogradu, članovi pokreta DJB odbili da se legitimišu i napustili sastanak
Incident u prostorijama EU u Beogradu, članovi pokreta DJB odbili da se legitimišu i napustili sastanak - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Onlajn sastanak čelnika pokrata Dosta je bilo (DJB) Saše Radulovića i Branke Stamenković sa članovima vladajuće većine EU parlamenta zaduženim za interpartijski dijalog nije održan, jer su se predstavnici DJB-a demonstrativno napustili prostorije Delegacije EU zbog nezakonitog pokušaja da budu legitimisani, saopštio je taj politički pokret.

Navedeno je da je osoblje kancelarije Delegacije EU na Novom Beogradu, od Radulovića i Stamenkovićeve zatražilo lične karte, ali su oni odbili da ih daju rekavši da u Srbiji pravo na legitimisanje ima samo policija i da domaćini valjda znaju koga su pozvali.

"Potom je pozvana osoba koja je izgleda zadužena za obezbeđenje, koja je veoma nadmeno kazala da svi moraju da se legitimišu, izrekla neistinu da za 20 godina koliko je tu niko nije ušao u kancelariju, a da nije bio legitimisan, te da nećemo ući, okrenula leđa i otišla. Radulović i Stamenkovićeva su se zahvalili na ovoj nepristojnosti i napustili prostorije", saopštio je ÐB.

Dodaje se da ih je potom šef političkog odeljenja Delegacije EU pozvao telefonom s molbom da se vrate, ali je Radulović odgovorio da je prekasno, jer imaju sastanak Radne grupe za unapređenje izbornih uslova bez prisustva stranaca u Skupštini Srbije.

"Kada država Srbija pozove nekoga u goste ona zna koga je pozvala i ne pokušava da ponizi goste legitimisanjem u svojim prostorijama i pokušajem nepristojnog i bahatog šikaniranja od strane nadmenih radnika ozbezbeđenja", saopštio je DJB.

Dodaje se da je najmanje što kancelarija Delegacije EU može da uradi javno izvinjenje građanima zbog ovakvog ponašanja.

EP: Sastanak otkazan zbog nepoštovanja mera bezbednosti

Posredici Evropskog parlamenta u Međupartijskom dijalogu u Srbiji izrazili su žaljenje zbog neodržavanja konsultacija s predstavnicima stranke Dosta je bilo.

Do otkazivanja današnjeg virtualnog sastanka došlo je zbog nepoštovanja mera bezbednosti od strane učesnika, navodi se u zajedničkom saopštenju evropskih posrednika.

Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn navode da se zbog pandemije kovid-19 konsultacije sa stranakam i civilnim društvom u Srbiji održavaju u video formatu u prostorijama Skupštine Srbije i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

"Tim za posredovanje imao je konstruktivne sastanke i s parlamentarnim i s vanparlamentarnim strankama. Žalimo zbog činjenice da sastanak sa pokretom Dosta je bilo (DJB), kojeg su predstavljali predsednik Saša Radulović i potpredsednica Branka Stamenković, nije ostvaren zbog odbijanja poštovanja mera bezbednosti i standarda za ulazak prostorijama Delegacije EU u Beogradu gde je organizovan sastanak. Podvlačimo da se ove mere i standardi podjednako odnose na sve učesnike", navodi se u saopštenju.

Posredici EP zaključuju da nastavljaju komunikaciju sa pokretom Dosta je bilo s obzirom na predstojeću rundu Međustranačkog dijaloga u Srbiji.

Komentari (0)

Srbija