Politika

Šta je srpska realnost po pitanju KiM? Jovanov: Velike sile ne menjaju stavove; Obradović: Tražiti izaslanika iz Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2022

-

22:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije su juče posle dvodnevne rasprave, izglasali Izveštaj o pregovorima sa institucijama samouprave u Prištini, koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić. On je poručio da povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi. Iako je Skupština usvojila izveštaj, činjenica da je 57 poslanika bilo protiv, govori da među poslanicima ipak nije bilo jedinstva.

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" u gostovanju u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" iskazao je žaljenje što poslanici međunarodnoj zajednici nisu poslali poruku jedinstva, a ponajviše Albancima na KiM za koje kaže da su se "sladili" burnim dvodnevnim raspravama. S druge strane, lider Dveri Boško Obradović, koji nije podržao Izveštaj o pregovaračkom procesu smatra da je od toga važnije što je uopšte došlo do ovog zasedanja, rasprava, kritika i predstavljanja alternativnih politika jer je baš to ono što je potrebno srpskom parlamentarizmu.

"Taj izveštaj koji govori o pregovaračkom procesu koji vodi Vlada Republike Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem je zapravo izveštaj o rezultatima procesa koji su, po našem mišljenju negativni. Nismo mogli da glasamo za rezltate koji za posledicu imaju pogrešnu kosovsku politiku, poraze i da su Albanci dobili sve što su tražili, a Srbija nije dobila ništa i ono malo što je dobila nije mogla da primeni", smatra Obradović u razgovoru za "Euronews Srbija".

Obradović: Izveštaj je simbol stare i loše politike

Obradović kaže da je umesto prihvatanja Izveštaja, njegova poslanička grupa predlagala da dođe do nove rezolucije (prim.aut. Rezolucija o okupiranom Kosovu) koja bi "simbolizovala nacionalno jedinstvo" i u kojoj bi se doneli "zajednički zaključci da nema priznanja, da se pošalje pismo Kini i Rusiji kako bi se sprečilo članstvo Kosova u UN...".

"Izveštaj koji je predstavljen u Skupštini je simbol stare politike koja je bila loša i mi nismo mogli da joj damo alibi posle 10 godina. S druge strane, da je ovo ušlo u neku rezoluciju, mi bismo glasali i podržali - da svi glasamo jedinstveno, te da to obavezuje svaku buduću vlast da KiM mora biti u sastavu Srbije", naglašava.

Lider Dveri smatra da trenutna vlast treba da traži da se dijalog vrati u Savet bezbednosti UN, dok Jovanov smatra da je ovo samo teorijski moguće, ali u praksi teško.

Euronews/Printscreen

 

"Mislim da je Obradović propustio priliku da pokaže ozbiljan odnos prema Skupštini Srbije", rekao je Jovanov nazivajući nepodržavanje Izveštaja od strane Dveri "neodgovornom politikom".

"Dobili smo dve vrste nastupa u Skupštini - jedni su došli da šalju poruke svom biračkom telu, drugi svojoj Tviter zajednici", kazao je on.

Osvrnuo se na rezoluciju za koju se Obradović zalaže rekaviši da okupacija, koja je sadržana u imenu te rezolucije, znači i rat.

"Ako proglasite okupaciju jednog dela teritorije, nema rezolucije. Sloboda se ne donosi rezolucijom - ako je okupacija onda je rat. Da ne zavijamo priču o oblande", dodao je Jovanov.

Takođe smatra da ne postoji način da se pregovori vrate u SB UN.

"Sve i da se tako nešto desi, je l' vi stvarno mislite da bi sve najveće sile - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i druge sedele skrštenih ruku i gledale kako će Kina i Rusija da nam pomognu? Naravno da bi iskoristile sve svoje metode za zavrtanje ruku. Ja bih voleo da to tako može, ali ne može. Moramo da shvatimo da određene akcije proizvode određene posledice i da ih budemo svesni. Nije to baš tako jednostavno kao sa ovom okupacijom", rekao je šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Jovanov: Sednica UN o KiM ne bi dala konkretne rezultate

Jovanov takođe smatra da zahtev za hitnom sednicom UN o KiM ne bi zapravo dala nikakve konkretne rezultate i ne vidi značaj u njoj.

"Šta da se dešava na toj sednici? Šta će da rade SAD ili Bitanaci? Da ispunjavaju želje Srbiji? Realnost je da za jedan deo sveta Kosovo nezavisno, dok drugi deo tu nezavisnost ne priznaje. Mi imamo dva paralelna procesa. Jedan je da očuvamo KiM, a drugi da omogućimo život u Srbji. To nije lako", kaže on.

Naglašava da su stavovi velikih zemalja, nezavisno od toga ko je na njihovom čelu, uglavnom nepromenljivi kada je u pitanju spoljna poltika, pa i ona koja se, kako kaže, odnosi na Kosovo.

"Mi volimo da slušamo ono što prija našem uhu. Promeniće se geopolitičke okolnosti. Kada? Promenili su Trampa i šta se desilo? Ništa. Velike zemlje ne menjaju svoje odluke tek tako", dodaje.

Euronews/Printscreen

 

Obradović je pak, optimističniji i ne isključuje činjenicu da je ekonomski jaka država važna i po pitanju spoljne poltike. Navodi da se ujedno rađa i ovi geopolitčki svet u kome SAD neće isključivo imati glavnu reč.

"Realnost je da NATO ne može da bombarduje koga hoće i kako hoće. Rađaju se nove velike zemlje - Rusija je tu, Kina, zemlje Briksa, Indija... Sve one su nam nakolnjene. Neke zemlje su povukle priznanje nezavisnosti KiM, nešto se menja. Dobro je što nismo uveli sankcije Rusiji, to govori o geopolitčkoj tendenciji. Ne smemo da budemo pod pritiscima Brisela i Vašingtona, koji koriste i situciju u Ukrajini, ali to znači da je sve sjajno", objašnjava Obradović.

Sagovornici emisije "Direktno sa Minjom Miletić" saglasni su da se u svetu dešavaju geopolitičke promene, ali Jovanov dodaje da su posledice tih promena uvek velike.

"Setite se Prvog i Druog svetskog rata i posledica koje su ostale. Ne sporim pravo da se bude za Ruse ili Amerikance, ali mi smo sada samo za Srbiju. Vidite šta se sve dešava širom sveta", podseća on.

Dok Jovanov zaključuje da na Zapadu Srbija ima prijatelje, ali ne sagovornike na temu rešavanja krize na Kosovu i Metohiji, Obradović s druge strane, i dalje smatra da Srbija svoje saveznike treba da ima na Istoku i traži da Rusija pošalje svog specijalnog izaslanika za KiM koji bi napravio savršenu "diplomatsku ravnotežu" u dijalogu u kom je učestvovao i Gabrijel Eskobar iz SAD.

Komentari (0)

Srbija