Politika

Vučić uručio orden Orbanu: Od Sibinjanin Janka i Korvina nismo imali većeg prijatelja od vas

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

09:43

Vučić uručio orden Orbanu: Od Sibinjanin Janka i Korvina nismo imali većeg prijatelja od vas
Uručenje Ordena Viktoru Orbanu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koje je potom uručio i Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da mu je posebna što je imao priliku da odlikuje mađarskog premijera najvišim ordenom koji Srbija ima.

"Ovo odlikovanje dodeljujem iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda, i zahvaljujem mu na snažnom doprinosu u saradnji Srbije i Mađarske koja je u stalnom usponu i koja je dostigla najviši stadijum u modernoj istoriji", rekao je on. 

Kako je dodao, beskrajno je zahvalan kako za podršku koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i po svim ostalim pitnajima.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Odlika pravih prijatlelja je da podržavaju jedni druge, a vi ste smogli snagu da budete uz Srbiju i kada je bilo lakše to ne činiti", rekao je Vučić. 

Dodao je da zna da bi Orban i bez ordena koji mu je uručio, radio na dobrobit interesa dve zemlje, ali će ovo odlikovanje uvek biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje.

"A, od Sibinjanin Janka i Korvina nismo imali većeg prijatelja od Vas. Hvala Vam", rekao je Vučić.

Orban: Shvatam ovo kao ohrabrenje

Orban je rekao da mu je čast što je imao priliku da preuzmem od orden i da se "retko se daje odlikovanje ljudima koji su još u službi".

"Ja ovo shvatam kao ohrabrenje. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onoga što sam do sada činio, već zbog onoga što ću od sada činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva. U Mađarskoj postoji titula "najveći Mađar", što je dobio sredinom 19. veka Ištvan Sečenji. On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću, i tu je pisalo: Interesi Srbije i Mađarske su toliko tesno povezani, da, hteli mi ili ne, moramo biti prijatelji", rekao je Orban.

Kako je dodao, "kada radimo na srpsko-mađarskom prijateljstvu, ispunjavamo staru mađarsku spoznaju".

"Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj. To nam je olakšano time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo negovati i lično prijateljstvo. Prijateljstvo nam je okrnjeno samo na jednoj tački, a to je vaterpolo - tu u bazenu moramo da se borimo jedni protiv drugih", rekao je Orban.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je rekao da što se tiče Evrope, Srbija i Mađarska imaju zajednički posao, što, kako je rekao,  "ponekad zaboravljamo, ali nas istorija podseća".

"To jeste da zajednički odbranimo Južna vrata Evrope. To je, sa jedne strane, misija i odgovornost i Srbije i Mađarske. Nije slučajno da sinovi vaše vojne nacije, i mađarski vitezovi, da su jednu od svojih najvećih pobeda postigli kod Beograda zajednički braneći južna vrata Evrope. Pošto se migracija u novom obliku uvek ponovo pojavljuje, zajednička nam je misija da taj proces kanališemo u odgovarajući istorijski kanal. Viševekovno prijateljstvo nas povezuje, i zahvalan sam što sam dostojan da dobijem ovakav orden", rekao je on. 

U zgradi Predsedništva Srbije, održani su i bilateralni sastanci ministara Srbije i Mađarske.

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović sastala se sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, dok ministar finansija Siniša Mali razgovara sa ministrom za ekonomski razvoj Mađarske Martonom Nađem.

Komentari (0)

Srbija