Politika

Poruke iz Evrope: Neodržavanje šetnje u okviru Europrajda ugrožava integracije Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Stefan Goranović

16/09/2022

-

15:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je policija zabranila rutu šetnje planiranu u okviru Evroprajda za subotu, portparol EU Peter Stano preneo je razočaranje Brisela. Slične poruke dolaze i iz drugih evropskih centara. Međutim, ukoliko se šetnja ne održi, problem za Srbiju neće biti samo razočaranje, već i izvesno nazadovanje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, naročito u Poglavlju 23 koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima.

Evroposlanica zelenih Teri Reintke rekla je povodom zabrane najavljene šetnje u okviru Evroprajda u Beogradu da Evropski Parlament stoji uz LGBT zajednicu u Srbiji i Evropi. Za to je dobila ogroman aplauz u Evropskom parlamentu. To možda najbolje pokazuje stav velikog dela Evropske unije o eventualnom neodržavanju parade ponosa na beogradskim ulicama, jer slobodno okupljanje građana nije samo univerzalno ljudsko pravo, već i obaveza države da to i omogući.

"Srbija u okviru Poglavlja 23 koje je jedno od najvažnijih poglavlja, budući da se odnosi na pravosuđe i osnovna prava se između ostalog obavezala da ponudi jednaku zaštitu manjinskim zajednicama u zemlji kao što to rade države EU", kaže Jovana Spremo, koordinatorka radne grupe za poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU.

Tu spada i LGBTQ+ zajednica.

"Ova sama zabrana ne doprinosi samim indikatorima koje je vlada postavila da će da meri kako se unapređuje položaj LGBT zajednice u Srbiji, a to je zapravo sam broj dozvoljenih, odnosno zabranjenih okupljanja", navela je Spremo za Euronews Srbija.

Posledice vidljive uskoro

Praktične posledice neodržavanja planirane šetnje, mogle bi se videti uskoro.

"To u praksi znači da je malo verovatno da ćemo mi u decembru otvoriti novi klaster, odnosno nova pregovaračka poglavlja, jer je za dalji napredak na putu ka EU neophodan vidljiv napredak u oblasti poglavlja 23, a mi ne da nemamo napredak, nego, kao što vidimo, imamo nazadovanje upravo u tom poglavlju koje je ključno za dalji napredak", kaže Sofija Popović iz Europen Western Balkans.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Iako je članstvo u EU zvanično opredeljenje Srbije, jasna reakcija nadležnih institucija u vezi sa obavezama iz Poglavlja 23 je izostala.

"Mi nismo videli reakciju nadležnog Ministarstva pravde ni Ministarstva evropskih integracija u vidu nekog upozorenja vlastima da se time krše neke obaveze na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Tako da u ovom slučaju, kao i u nekim ostalim, vidimo jedan nemar države za ono što su naše obaveze na putu ka EU", rekla je Popović.

Euronews je o Europrajdu i obavezama iz Poglavlja 23 pitao i izvestioca EP-a za Srbiju Vladimira Bilčika.

"Više evroposlanika planira da bude u Beogradu u subotu. To je veliki događaj, već je počeo. To je nedelja događaja. Reč je velikoj proslavi različitosti, evropskih vrednosti. To je prva velika prilika za jugoistočnu Evropu da pokaže solidarnost. Ovo je važna prilika i nadam se da će biti iskorišćena", rekao je Vladimir Bilčić izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

U brojnim reakcijama iz Evrope poslednjih dana poruka je jasna, održavanje šetnje po prvobitnom planu pozitivno bi uticalo na približavanje Evropskoj uniji. Njeno neodržavanje učinilo bi suprotno.

Protestna šetnja od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan

Inače organizatori  "Evroprajda 2022" poslali su zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova da se za danas u 17 sati odobri protestna šetnja na trasi od Ustavnog suda do Tašmajdana, gde će biti održan koncert.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

"To će biti protesna šetnja, malo drugačija. Okupićemo se gde smo rekli (kod Skupštine Srbije), može se doći iz Takovske i iz Kneza Miloša. Simbolično ćemo krenuti ispred Ustavnog suda do Tašmajdana", rekao je jedan od organizatora Goran Miletić.

On je, na vanrednoj konferenciji ispred Vlade Srbije, rekao da su organizatori predali peticiju sa 27.000 potpisa na pisarnicu Vlade Srbije gde se od predsednika Srbije i premijerke traži da svojim autoritetom omoguće održavanje Eurioprajda 2022 onako kako je planirano.

"Dvadeset ambasada zemalja Zapada dalo podršku Prajdu"

Dvadeset ambasada zapadnih zemalja izrazilo je punu podršku pripadnicima LGBTIQ+ zajednice i nadaju se, kako kažu, rešenju kojim će se dozvoliti mirna, legalna i bezbedna šetnja.

Kako je saopšteno na Tviteru holandske Ambasade, podršku učesnicimam Prajda potpisalo je 20 ambasada.

"Srbija je načinila važne korake ka jačanju jednakosti LGBTIQ+ zajednice i njihovih prava, slobodi izražavanja, mirnim skupovima i zaštiti od nasilja. Domaćinstvo Evroprajda u Beogradu je dan za slavlje i razumevanje takvog napretka", navodi se u saopštenju.

Potpisnici podrške Evroprajdu su ambasade Australije, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Irske, Italije, Japana, Holandije, Norveške, Portugalije, Slovenije, Španije, Švajcarske, Ukrajine, Velike Britanije i SAD.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija