Politika

Vučić s Hilom o Generalnoj skupštini UN, Đurić: Važna nedelja za našu zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2022

-

10:04

Vučić s Hilom o Generalnoj skupštini UN, Đurić: Važna nedelja za našu zemlju
Vučić s Hilom o Generalnoj skupštini UN, Đurić: Važna nedelja za našu zemlju - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hila, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i aktuelnim geopolitičkim pitanjima, pogotovo u svetlu situacije nakon poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine, kao i predstojeće posete Njujorku povodom Generalne debate 77. zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena jačanju ekonomskih i bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama, kao i otvaranju novih oblasti saradnje u kojima postoje veliki, ali nedovoljno iskorišćeni potencijali. U tom smislu, predsednik je istakao da će i tokom predstojeće posete Njujorku povodom Generalne debate 77. zasedanja Skupštine UN, razgovarati o unapređenju saradnje sa SAD i na brojnim sastancima koje će tom prilikom imati sa visokim zvaničnicima američke administracije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik je naglasio da očekuje podršku SAD u svim naporima Srbije usmerenim na nastavak dijaloga sa Prištinom, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. Predsednik Vučić je u razgovoru sa ambasadorom Hilom ponovio poziciju Srbije usmerenu na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se naša zemlja svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.

Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti da se zalažu za dijalog koji će doneti konkretne rezultate i ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

Vučić će 21. septembra govoriti 77. sednici Generalne skupštine UN. Predsednik je juče izjavio da će tokom boravka u Njujorku imati više od 30 sastanaka sa stranim zvaničnicima.

Đurić: Sledi jedna od važnijih nedelja za našu žemlju

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Ðurić istakao je danas da je spisak do sada potvrđenih sastanaka predsednika Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića tokom zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija "impresivan je i po broju i po značaju sagovornika".

Ðurić je na svom Tviter nalogu naveo da uskoro kreće za Njujork gde su u toku poslednje pripreme za učešće Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN i ocenio da će ovo biti "jedna od važnijih nedelja za našu zemlju".

"Iz pozicije nekoga ko punih 10 godina učestvuje u srpskim delegacijama na redovnim zasedanjima GS UN osećam potrebu da podelim i ovo: spisak do sada potvrđenih sastanaka predviđenih za predsednika Vučića i ministra Selakovića impresivan je i po broju i po značaju sagovornika", napisao je ambasador.

Ðurić je naveo i da se juče na marginama ceremonije obeležavanja Dana ratnih zarobljenika i nestalih u akciji u Pentagonu sastao sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom.

"U razgovoru sam mu zahvalio na podršci Programu državnog partnerstva Srbije i Ohaja, u okviru kojeg smo protekle sedmice u Srbiji ugostili delegaciju Nacionalne garde Ohaja na čelu sa generalom Herisom, kome je predsednik Vučić lično uručio jedno od najviših srpskih državnih odlikovanja. Takođe sam se osvrnuo na nedavne korake koje smo zajednički preduzeli na negovanju tradicija savezništva iz II svetskog rata i operacije Halijard, ali i velike perspektive koje leže pred saradnjom Srbije i SAD", naveo je Ðurić.

Ambasador Srbije u SAD juče se sastao i razgovarao sa surinamskim predsednikom Santohijem i MIP Ramdinom, kako je naveo "potvrđenim prijateljima Srbije u zapadnom delu Latinske Amerike".

"Imao sam kraći susret i sa gensekom OAD Luisom Almagrom, sa kojim razgovarao o učešću Srbije na predstojećem Samitu Organizacije američkih država u Peruu", napisao je Ðurić.

Komentari (0)

Srbija