Politika

Starović: Verujem da će Vučić saopštiti imena država koje su povukle priznanje Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

13:23

Starović: Verujem da će Vučić saopštiti imena država koje su povukle priznanje Kosova
Nemanja Starović - Copyright Tanjug/STA/Daniel Novaković

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je Srbija od proleća ove godine ishodovala da još sedam država povuče priznanja tzv. Kosova, a da je osma na putu i da očekuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiti imena tih država.

On je za Televiziju Prva rekao da smo "uspeli da ubedimo 18 država koje su od 2017. do 2020. godine povukle priznanje tzv. Kosova".

Dodao je da je Srbija "od proleća ove godine, kada je Priština podnošenjem prijave za clanstvo u Savetu Evrope brutalno prekršila moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma, ishodovala još sedam povlačenja priznanja, što je ukupno 25 država koje su povukle odluku o priznanju tzv. Kosova".

"Na putu je i osmo otpriznanje. Verujem da ce predsednik Vučić saopštiti imena tih država, kao što smo saopštili imena 18 država koje su povukle priznanje i skenirane diplomatske note", naveo je Starović i naglasio da se kampanja otpriznavanja pokazala uspešnom.

On je dodao da je najvažnije da "predsednik Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN na pravi način prezentuje glavne pravce naše spoljne politike i naglasio da zainteresovanost međunarodne zajednice za naše stavove pokazuje da Srbija, ipak, u današnjem svetu predstavlja jednu od retkih država koje svoju politiku zasnivaju na suverenim odlukama".

Starović je rekao da predstavnici međunarodne zajednice žele da čuju stavove Srbije o najvažnijim evropskim i svetskim pitanjima.

"Sednica Generalne skupštine UN biće veoma intenzivna, sigurno je da će se pažljivo pratiti obraćanje predsednika Aleksandra Vučića", naveo je Starović i dodao da je i tajming obraćanja predsednika Vučića dobar, jer je predviđeno da govori nakon obraćanja predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog video-linkom iz Kijeva i predsednika Demokratske Republike Kongo.

Prema njegovim rečima, nema dileme da će predsednik Vučić pokazati pravo lice Srbije i odgovoran, posvećen i strastven pristup zaštiti naših interesa.

"Bez obzira na pritiske ne možemo odstupiti od nacionalnih i vitalnih interesa"

Prema njegovim rečima, Srbija je među malim brojem evropskih država koja ima dosledan principijelni stav zasnovan na univerzalno prihvaćenim vrednostima koje mnogi, nažalost, sklanjaju sa stola ili se trude da ih ignoršu.

Državni sekretar MSP je govorio i o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, a za koje kaže da postoje od prvog dana rata u Ukrajini.

"Bez obzira kakvi pritisci bili, ne možemo odstupiti od nacionalnih i vitalnih interesa, ne možemo pucati sebi u nogu, ne možemo zavoditi sankcije Rusiji koje bi daleko više štete nanele nama nego Moskvi. Naša politika je izdžala test vremena", naveo je Starović.

Govoreći o zahtevima Zapada za ulazak tzv. Kosova u UN, Starović je naveo da to nije ništa novo, ali da je najvažnije da smo dokazali da međunarodna legitimizacija tzv. Kosova nije ireverzibilan proces.

Povodom pritisaka na Srbiju da se dozvoli ulazak Prištine u UN, Starović kaže da su ti pritisci stalni i da je potrebna velika veština da se eskiviraju.

"Ne mogu da isključim mogućnost da će doći do neke vrste ultimatuma. Ako do toga dođe, mi nećemo moći da ga prihvatimo, nećmo smeti da ga odbijemo“, rekao je Starović i naveo da se ne zna šta bi konkretno bila sadržina ultimatuma, ali da postoji određena pretnja koja se tiče uskraćivanja investicija, povlačenje određenih proizvodnih pogona.

Kako je naveo, to bi se drastično odrazilo na naše razvojne perspektive s obzirom na našu veliku ekonomsku zavisnost od EU.

Upitan o planu predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca u vezi sa KiM, koji se pojavio u albanskim medijima, Starović je rekao da je nezahvalno komentarisati dokument koji nije objavljen, navodeći da je objavljena jedna interpretacija albanskog portala koji je prikazao taj dokument, ali sa 95 odsto zatamljenog teksta.

Starović je rekao da je taj dokument u formi non-pejpera i da je neobavezujući, da je predsednik Vučić odbio da ga zvanično primi, da je sam rekao da ga je pročitao, a da su formulacije koje sadrži neprihvatljive i da ne možemo ni formalno da ga razmatramo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija