Politika

Španija ostaje pri stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2022

-

16:23

Španija ostaje pri stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova
Španija ostaje pri stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Španija ostaje pri svom stavu o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Iz tog ministarstva je za Kosovo onlajn stigao odgovor povodom pitanja o stavovima Španije u vezi sa težnjama Prištine da postane član NATO po ubrzanoj proceduri, kao i zbog sve češćih izjava pojedinih evropskih i američkih zvaničnika u kojima se traži da Kosovo priznaju one članice EU koje ga ne priznaju.

"Mi branimo potrebu da se pitanje teritorije Kosova* reši dijalogom Beograda i Prištine", naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Kako su naglasili, zvezdica stavljena uz naziv Kosova je oznaka koja ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala u više navrata poslednjih nedelja poručivala je da je vreme da Kosovo prizna pet država EU koje to nisu učinile, kao i da pristupi NATO-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija