Politika

Do sada proglašeno 15 lista za izbore za savete manjina

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

15:15

Do sada proglašeno 15 lista za izbore za savete manjina
Euronews/Aleksa Boljanović - Copyright Euronews/Aleksa Boljanović

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija na današnjoj sednici proglasila je izbornu listu "Matica slovačka u Srbiji" za neposredne izbore za članove Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji su zakazani za 13. novembar, a do sada proglašeno je još 14 lista.

Listu "Matica slovačka u Srbiji" sa 21 kandidatom RIK je primio juče od Udruženja matice slovačke u Srbiji.

Na jednoj od prethodnih sednica proglašena je lista "Stranka Pravde i pomirenja - dr Misala Paramenović" za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjije.

Republicka izbora komisija je proglasila i izbornu listu "Složno za Bunjevce – doktorka Suzana Kujundžić Ostojić" za neposredne izbore za clanove Nacionog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Takođe su usvojene dve liste slovačke nacionalne manjine za Nacionalni savet te manjine i to "I nasleđe i budushnost - Slovaci", kao i "Slovaci zajedno".

RIK je proglasio i izbornu listu "Sandžačka demokratska partija – Husein Memić" za članove Nacionalnog saveta bošnjacke nacionalne manjine.

Ranije je proglašena i izborna lista "Ruska stranka – Slobodan Nikolic" za članove Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, kao i izbora lista "Rusinska budućnost" za članove Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine.

Lista "Bunjevci za Suboticu i svoja prava – Zajedno. Tamara Babić" za članove Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine takođe je usvojena na jednoj od ranijih sednica RIK-a. Proglašena je i izborna lista "Mađarska sloga" za izbore za članove Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Izborna lista "Zajedno za Vojvodinu – Olena Papuga" za izbore za članove Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine je takođe podneta RIK-u i proglašena.

Usvojena je i izborna lista "Rusini zajedno" za izbore za članove Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine. Izborna lista "Svim srcem za Poljake" za clanove Nacionalnog saveta poljske nacionalne manjine je takođe proglašena, kao i izborna lista "Srbija za Rome – zajedno možemo sve" za clanove Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Proglašena je i izborna lista "Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve" za članove Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine.

Početkom septembra ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić raspisala je za 13. novembar izbore za članove nacionalnih saveta 23 nacionalne manjine.

Čomić je navela da će se na neposrednim izborima birati članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska, birati predstavnike putem elektorske skupštine.

Komentari (0)

Srbija