Politika

Matić u Italiji predstavila projekat "Vinski putevi Otvorenog Balkana"

Komentari

Autor: FoNet

21/09/2022

-

23:53

Matić u Italiji predstavila projekat  "Vinski putevi Otvorenog Balkana"
mtt.gov.rs - Copyright mtt.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić predstavila je, na šestoj globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije (UNWTO) o vinskom turizmu, u gradu Alba, u Italiji, projekat "Vinski putevi Otvorenog Balkana", saopšteno je danas.

Ona je, u okviru panela „Budućnost vinskog turizma“, predstavila i rezultate koje su Srbija, Albanija i Severna Makedonija ostvarile na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

"Razmena znanja i iskustava sa ostalim državama Evrope i sveta na 6. globalnoj konferenciji o vinskom turizmu u Albi značajno će pomoći našoj zemlji u nastojanjima da vinski turizam učinimo jednim od vodećih pokretača turizma i ekonomije u Srbiji", istakla je Matić.

Ona je navela da su u okviru panela "Budućnost vinskog turizma" prikazali sve što je do sada urađeno u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

"Predstavili smo našu ideju, misiju i viziju budućnosti vinskog turizma u Srbiji i regionu celom svetu. Daljim ulaganjem u razvoj vinarstva, sigurno je da će vinski turizam kod nas procvetati, a rute vina naći svoje mesto na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi uz tvrđave, carske gradove, ali i destinacije poput planina i banja", kazala je Matić.

Naglasila je da se u Srbiji poslednjih godina intenzivno investira u vinarski sektor putem subvencija za podizanje novih zasada, kupovine vinarske opreme i promocije na međunarodnim tržištima.

Prema njenim rečima, vinogradarima i vinarima su i u 2022. godini omogućeni povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je kroz projekte promocije, edukacije i treninga od 2015. opredelilo više od 170.000 evra za promociju vinskog turizma. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija