Politika

Zvaničnik EU: I Srbija na prvom samitu Evropske političke zajednice 6. oktobra u Pragu

Komentari

Autor: FoNet

22/09/2022

-

22:34

Zvaničnik EU: I Srbija na prvom samitu Evropske političke zajednice 6. oktobra u Pragu
Zastave EU - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Na prvi samit Evropske političke zajednice, najavljen za 6. oktobar u Pragu, na sastanak s čelnicima 27 članica EU pozvano je 17 država nečlanica Unije, javila je agencija Hina iz Brisela.

Nimenovani zvaničnik EU potvrdio je da su pozivnice danas upućene Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Bosni i Heregovini, Crnoj Gori, Gruziji, Islandu, Kosovu, Lihtenštajnu, Moldaviji, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Srbiji, Švajcarskoj, Turskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Sastanak će će biti održan u četvrtak, 6. oktobra, dan pre neformalnog samita 27 članica Unije.

Evropska politička zajednica je platforma za političku saradnju država na evropskom kontinentu, a tu ideju prvi je ponudio francuski predsednik Emanuel Makron.

Cilj je te platforme je da podstiče politički dijalog i saradnju za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa kako bi se ojačala bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta.

Makronovu idej jedni smatraju utešnom nagradom za one države koje nastoje da postanu članice EU, s obzirom da se uopšte ne nazire kada bi moglo doći do sledećeg proširenja Unije, poseća agencija Hina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija