Politika

Šef Misije OEBS-a poziva manjine da učestvuju na popisu

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2022

-

14:45

Šef Misije OEBS-a poziva manjine da učestvuju na popisu
Jan Bratu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu pozvao je sve građane Srbije da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, a u pozivu je posebno naglasio značaj popisa za nacionalne manjine.

"Broj pripadnika nacionalne manjine, utvrđen popisom, određuje na primer nivo finansiranja nacionalnih saveta manjina, koji imaju za cilj ocuvanje kulturnog identiteta određene zajednice", poručio je Bratu u četvrtak u video poruci objavljenoj na Fejsbuk stranici Misije OEBS-a u Sribji.

Šef OEBS-a u Srbiji naročito se angažovao za ucešće Albanaca na predstojećem popisu i krajem maja je sa tim ciljem posetio Bujanovac, pišu Bujanovačke.

Tada je obelodanjeno da građanima neće biti potrebna lična dokumenta da bi bili popisani.

"Izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti je na dobrovoljnoj osnovi, što je u skladu sa standardima OEBS-a o samoidentifikovanju kao ključnom principu osnovnih ljudskih prava. Kako stoji u Kopenhagenskom dokumentu iz 1990. godine: 'Pripadnost nacionalnoj manjini je pitanje licnog izbora i ne može biti posledica zbog ostvarivanja ovog izbora'“, istice Bratu u pozivu.

Dodao je da kao i kod drugih aspekata popisa stanovništva, podaci o etničkoj pripadnosti ostaju potpuno anonimni, tako da ova izjava u potpunosti zavisi od spremnosti učesnik popisa da se samoidentifikuje.

"Ako građani pomognu vlastima da imaju tačnu sliku o stanovništvu, različite usluge za škole, bolnice, vatrogasne jedinice i druge oblasti opšte infrastrukture mogu se bolje isplanirati i prilagoditi potrebama vaših zajednica i vaših opština", istakao je Bratu.

Po njegovim rečima, popis je veoma važan alat za državu da kreira javne politike i usluge zasnovane na strukturi stanovništva.

"Zato ohrabrujem vaše ucešće i saradnju sa popisivačima, kao i sa institucijama koje sprovode ovaj proces", zakljucio je šef OEBS-a u Srbiji.

Popis će se sprovoditi od 1. do 31. oktobra, a sudeći po najavama njihovih političkih lidera, u njemu će učestvovati i Albanci, za razliku od 2011. godine kada su bojkotovali popis.

Komentari (0)

Srbija